Vakantie 2018 Frankrijk - Jogger Jo & Spinning Jenny (Homepage www.jogger.tk)
Tijdens de Franse vakantie 2018 vertoeven we in de Dordogne (Corrèze) bij Michel en Sara.

Ons vakantiestekje is:

Camping la Champagne (klik hier voor de website)
La Champagne
19120 Brivezac
La France
Téléphone: + 33 (0) ??????
Téléphone portable Michel: +33 (0)6 48 47 23 51
E mail: info@campinglachampagne.eu

Klik hier voor ons:
1) Vakantie fotoalbum 2018
2) Mijn Strava Gps loop routes
3) E-mail contact

Zondag 17-juni-2018 De reisdag
De wekker maakt ons wreed wakker om 6 uur in Maastricht. Dat is even schrikken, maar wil je op tijd arriveren in de Dordogne (Fr) dan wil je wel vroeg opstaan. Bijna alles is de dag ervoor gepakt en de Camplet vouwwagen hangt al gekoppeld aan de Juke. Met goede zin, verse koffie en broodjes gaan we om 7 uur op pad richting zuiden.

De Dordogne is nog onbekend gebied voor ons en we zijn benieuwd wat de komende weken ons gaan brengen. Via de autoweg richting Namen - Charleroi gaan we Frankrijk binnen. De autoweg naar Parijs is rustig op deze zondagochtend. De echte hectiek begint als we Parijs naderen. We hebben een spiekbriefje om richting Orléans te gaan over A1-A3-A86-A10. Met zoveel rijen auto's naast elkaar is het een uitdaging om met vouwwagen achter de auto van rijstrook te wisselen. De borden richting Bordeaux helpen ons om foutloos deze wirwar aan wegen te ontwarren. Na Orléans wordt het weer rustig op de weg (A71-A20) richting Limoges - Toulouse.

Net op het moment dat we onder elkaar bespreken hoe rustig deze autoweg is kan ik vol in de remmen. Het was me al opgevallen dat er veel dubbel-as caravans met bestelbus ervoor op de weg reden. Maar nu is er plotseling de complete autoweg, zover ik kan kijken, de rechterbaan volledig bezet met dat type caravan en bestelbus. We zijn terecht gekomen in een enorme colonne reizende zigeuners die gezamenlijk richting zuiden vertrekt.

Hier zijn de wegen niet op berekend. Op de smalle vluchtstrook staan gestrande zigeuners met het gevolg dat alle verkeer naar links uit gaat wijken. Het is nu steeds optrekken en weer remmen. Gelukkig verlaat de colonne bij Limoges de autoweg en kan er op de A20 richting Toulouse weer doorgereden worden. We weten dat we pas bij afslag 52 (Noailles) van de autoweg af mogen. Als je dan van afslag 1 tot afslag 52 elke afslag begint te tellen is het een lange weg. Om 16:30 uur verlaten we de autoweg en rijden door een mooi landschap van Noailles naar Brivezac.

Opvallend zijn de vele bananenbomen in deze omgeving. Om 17:30 uur (10,5 uur na vertrek) arriveren we op Camping Champagne. De beheerder (Eva) heeft ons een lief welkom briefje opgehangen bij de receptie en aangegeven uit welke plekken we kunnen kiezen. Het wordt plaats B3 en na ampel beraad beginnen we met het opzetten van de Camplet vouwwagen. Deze staat vrij snel uitgeklapt en het werk zit meer in de inrichting. Een Vin Rouge doet ons de oogjes nog sneller dicht slaan.


Maandag 18-juni-2018 Verkenning
Om 7 uur ben ik wakker en hoor het ruisen van de Dordogne rivier aan de voet van de camping. Ik trek mijn loopspullen aan en ga voor een verkenningsloopje de rivier stroomafwaarts via de D116 richting Beaulieu-sur-Dordogne. Langs de rivier ligt een vakantiepark van waaruit ik het dorp Beaulieu mooi aan de overkant zie liggen. De maag begint te rammelen, tijd om richting camping te gaan voor het ontbijt na 14 km "ochtendgymnastiek".

We gebruiken de rest van de dag om de tent in te richten en maken een wandeling over de camping. Bij de rivier worden we door een Nederlands koppel uitgenodigd voor een kop koffie. Bij het kabbelend water komt het vakantie gevoel extra boven drijven.
Jenny vindt een klavertje vier in het gras bij de tent en kan haar geluk niet op. Wat een mooi begin van de vakantie.

Klik hier voor de Strava GPS route
Dinsdag 19-juni-2018 Stroomopwaarts
Mistflarden trekken langs de toppen van de heuvels als ik mijn neus buiten de tent steek. De lindebloesem ruikt heerlijk bij de optrekkende dauw. Het beloofd een warmere dag te worden en dat is al voelbaar als ik over de D113 stroomopwaarts langs de Dordogne loop. De weg is gelukkig niet al te druk. Liever ga ik onverhard door de bossen, ik ben nog zoekende. Onderweg passeer ik een bananenbomen bosje. Deze met grote bladeren gekenmerkte boom is opvallend veel aanwezig in de streek. Bananen komen er niet of nauwelijks aan en de plant is puur decoratief. In Vaurette bezoek ik de camping nabij de rivier en maak gebruik van de watertap. Tijd voor de heenweg waarbij ik nog een vissentrap in een snelstromende beek bekijk. Het ontbijt smaakt als een Koningsmaal.

Vandaag wordt de voorraadkast aangevuld na een bezoek aan de Intermarche te Altillac, nabij Beaulieu-sur-Dordogne.
Het camping leven is eenvoudig, wat bewegen, ontbijt, rusten, lunch, rusten, Vin Rouge, diner en vooral genieten.

Klik hier voor de Strava GPS route


Woensdag 20-juni-2018 Bos van Brivezac
Vanaf de camping hebben we uitzicht over de rivier de Dordogne op de helling van het bos bij Brivezac. Na 3 dagen kijken op dit uitgestrekte bos is het tijd om de boel te verkennen. De loopschoenen brengen me in het dorp waar nog alles in diepe rust is. Het is zoeken naar een onverhard pad in deze groene muur. Echt toegangkelijk is dit bos niet. Ondanks verwoede pogingen kom ik niet ver omhoog. De paadjes die ik volg eindigen tussen de braamstruiken. Niet echt een succes, maar wel een paar mooie kiekjes op het dorp Brivezac. Ik besluit om via een verharde weg omhoog te klimmen naar het gehucht Champeau. De warmte is op deze helling in de schaduw al goed voelbaar. Boven kom ik op een groot plateau dat ik een volgende keer verder zal verkennen. Het is 9:30 uur, tijd om terug te keren naar de camping voor het ontbijt. Terug bij de receptie krijg ik nog wat looptips van de gastvrije beheerders en waakhond Cookie.
Met temperaturen van rond de 30.C is het op de camping goed vertoeven onder "onze" boom. In de namiddag wandel ik langs de rivier over een nauwelijks begaanbaar pad stroomafwaarts. Het pad voert langs idyllische plekjes aan het water maar is wel aan wat onderhoud toe om vindbaar te blijven. Het diner is snel klaar met vlees op de bakplaat en Vin Rouge afdronk.
Klik hier voor de Strava GPS route


Donderdag 21-juni-2018 Bassignac-le-Bas
De kerkklok van Brivezac slaat 8 uur als ik de tent open rits. Een wat latere ochtendbeweging vandaag, is dat vakantie? De route voert me vanaf de camping via de D136 gelijk omhoog richting Bassignac-le-Bas. Het is 4 km klimmen en als beloning weer 4 km dalen naar de camping voor het ontbijt. We krijgen vandaag bezoek bij de tent van een Vliegend Hert. Ook zijn er de laatste dagen veel kleine wilde bijen, ze steken niet echt maar prikken wel.
Klik hier voor de Strava GPS route

Vrijdag 22-juni-2018 Twee keer Beaulieu-sur-Dordogne
De dagelijkse voetreis brengt me vandaag naar Beaulieu-sur-Dordogne. De eerste looptraining ben ik ook deze kant opgekomen maar wist toen niet aan de overkant van de rivier de Dordogne te komen. Nu ben ik er achter gekomen dat er een voetbrug is naar het middeleeuwse stadje. Aan de overkant ga ik stroomopwaarts richting Brivezac en de camping.
Na het ontbijt rijden we nog eens naar Beaulieu-sur-Dordogne voor een uitgebreide verkenning, die meer dan de moeite waard is. Veel smalle straatjes en kruip sluip doorgangen, waarbij steeds de vraag is of we nu op privé terrein lopen. Het is dankzij de wind goed uit te houden in de volle zon. We hebben zowiezo niet te klagen over het weer. Sinds we in de Dordogne zijn schommeld het kwik zo rond de 28.C. In de namiddag krijgen we een bijzondere gast op de camping, rond de mooie vlinderboom vliegt een kolibrievlinder met lange snuit. Hij gedraagt zich als de kolibrie vogel en zijn vleugels gaan zo snel dat hij de door de wind zwaaiende bloemen perfect weet te volgen. De nerveuze kolibrievlinder hangt geen seconde stil en ik krijg hem niet goed op de foto.

Klik hier voor de Strava GPS route
Zaterdag 23-juni-2018 Loopje met muzikaal toetje en Rommelmarkt
Bij de brug vlakbij de camping kun je aan beide zijden twee kanten op. Van de vier mogelijkheden heb ik er drie verkend, dus tijd om ook de laatste langs de Dordogne over de D116 richting Monceaux-sur-Dordogne te verkennen. Het wordt een heen en weertje bij wederom heel mooi weer. Na afloop van de 18,5 km krijgen we op de camping een muzikaal onthaal tijdens het ontbijt. Er is feest in Bassignac-le-Bas, een gehucht (5 huizen en een kerk) hogerop en het feestcomité heeft zich bedacht om de campinggasten naar het Grande Fête te trekken door als promotie team met trekzak rond te trekken. Ook worden er plantjes uitgedeeld en mag de pot gespekt worden. Een leuke verrassing op de vroege morgen.
Vandaag staat de Vide Grenier et Brocante te Biars-sur-Cère op het programma. het is een kleinschalige rommelmarkt en we gaan na een rondje "rommel" door naar Bretenoux waar ook een streekmarkt is in het mooie centrum.

Klik hier voor de Strava GPS route


Zondag 24-juni-2018 Chateau du Doux
Opzoek naar Chateau du Doux, dat was de uitdaging die op mijn ochtend menu stond. Er is een wandelroute vanuit Beaulieu-sur-Dordogne, maar ik wil vanaf de camping naar het kasteel klimmen. Van een fietser kreeg ik de opmerking dat dit onmogelijk zou zijn, tja dan wordt het natuurlijk extra interessant om het juist wel te proberen. Ik volg de D113 tot Andolie en ga via Paliole omhoog naar Esclaux. Daar stopt de weg en ondanks zoeken op twee privé terreinen zie ik geen doorsteek omhoog. Na nog eens goed rond neuzen vind ik een GR wandel route die me aanspreekt. Het pad is goed te lopen en leidt omhoog. Uiteindelijk kom ik op de D41 en zie in de verte de torens van het kasteel. Het Chateau ligt goed verstopt vanaf de grote weg en is tegenwoordig een hotel accommodatie. In de tuin staat een tent met op de tafels en vloer de restanten van een feest dat hier gisterenavond is gehouden. Alles is nog in diepe rust, het zal wel laat zijn geworden vannacht. Voor mij wacht nog een 11 km terugreis en de nodige hoogtemeters. Als beloning mag ik de laatste 7km naar de camping afdalen.

Klik hier voor de Strava GPS route
Maandag 25-juni-2018 Maandag-Wasdag training
De haan kraait victorie als ik voor mijn Maandag-Wasdag training door het dorp Brivezac kom. Haantje de voorste is al klaar met zijn dagelijkse klus terwijl ik eraan mag beginnen. De klim vanuit het dorp is schaduwrijk en dat is goed te gebruiken met de stralende zon vandaag. Het is een uurtje klimmen als ik het hoogste punt van de route bereik. De kerkklok beneden in het dal houdt me bij de tijd. Deze Maandag-Wasdag training, zonder Roger Rabbit, is meer een foto-interval training met de mooie panorama's onderweg. In het dorp Chenailler-Mascheix, nabij de kerk, zie ik een oudere boerin de weg oversteken. Omdat ik een plaatje wil hebben bij de kerk, vraag ik haar om een foto te maken. Ze kijkt verwonderd naar de smartphone en ik wijs haar waar ze kan "drukken". Blijkbaar zijn mijn aanwijzingen onvoldoende want na verschillende pogingen is er nog steeds geen plaatje gemaakt. Wel heeft ze het klaar gekregen om internet bankieren op te starten. Om haar niet teleur te stellen bedank ik haar voor gedane arbeid en vervolg mijn pad. Na ruim twee uurtjes bewegen (17km) en 600 hoogtemeters is de camping en ontbijt weer in zicht. Op de camping worden we verrast door inspecteurs van ACSI (Gilbert) die de campings in de Dordogne komen beoordelen. Er volgt een vriendelijke babbel die inzicht geeft in hun objectieve beoordeling van de campings.

Klik hier voor de Strava GPS routeDinsdag 26-juni-2018 Les plus Beaux villages de France
Het trainingsloopje wordt vandaag een padvinders-loopje. Ik volg de weg vanaf de camping omhoog en ga na Bassignac-le-Bas over smalle verharde weg verder. Links krijg ik steeds mooiere uitzichten over het dal van de Dordogne. Een ree schrikt van mijn getrampel in de vroege ochtend en schiet, kort voor me, de weg over. Het plan is om een rondje te maken en af te dalen naar de rivier. Helaas pindakaas, alle wegen leiden naar Rome maar hier geen enkele naar de Dordogne rivier. Alles eindigt op een boerenerf of nabij een mesthoop. Dan maar terug naar boven. Een hermelijn kruist mijn pad, zo zie je nog eens wat. Na twee uurtjes dwalen wordt het tijd om op de camping een boterham te halen.
Vandaag gaan we toerist uithangen en bezoeken Loubressac en Autoire. Twee plaatsen die "Les plus Beaux villages de France" zijn, volgens het boekje. De oude dorpen zijn de moeite waard voor een bezoek en nabij Autoire ga ik nog een kijkje nemen bij de cascade (waterval) van 30m.
Met een temperatuur van 31.C is het onder onze camping eik goed vertoeven in de namiddag.

Klik hier voor de Strava GPS route
Woensdag 27-juni-2018 Beaulieu-sur-Dordogne met Bram Knibbeler
Vandaag met Bram Knibbeler op pad naar Beaulieu-sur-Dordogne en de andere kant van de rivier weer terug. Een tochtje van zo een 15 km. Bram staat op de andere camping hier in Brivezac en is in training voor de Ironman Maastricht. Met de instelling (Pipi Langkous) van ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan is Bram nog geen jaar geleden begonnen aan de triatlon trainingen. Inmiddels heeft hij een halve triatlon erop zitten maar nog nooit een marathon gelopen. Wat een doorzettingsvermogen zal hij achter een paar weken nodig hebben om de finish te bereiken.
De zomer is hier nu volop met elke dag boven de 30.C. Dat is goed te horen aan de Cigales (krekels) in de boom bij ons stekkie. Sjirp, sjirp klinkt het boven het ruisende water van de Dordogne.
Doucement wordt het de rest van de dag, verwacht ik. Easy Living zong jaren geleden Uriah Heep.

Klik hier voor de Strava GPS route


Donderdag 28-juni-2018 Op pad met Arjen van Loenen
Ondanks dat het heerlijk rustig is op de camping is er nog een hardloper (Arjen van Loenen uit Amsterdam). Samen gaan we op looppad onder een stralende zon en bij Brivezac omhoog. Boven op het plateau is wat wind die voor een aangename verkoeling zorgt. Het praattempo zorgt ervoor dat we ongemerkt, keuvelend, km's maken en via Chenailler-Mascheix afdalen naar de D12 waar de bananenbomen groeien. Na 1,5 uur hebben we 16 km erop zitten en weer terug op de camping. Eigenlijk geen meter opgeschoten en toch km's gemaakt.
De rest van de ochtend maak ik me nuttig om een ouder koppel naar de pinautomaat en supermarkt te rijden. Zij is eergisteren twee keer zo hard gevallen dat haar enkel verstuikt is en pols gebroken. Omdat ze zelf nu niet auto kan rijden zijn ze aan het wachten om opgehaald te worden naar Nederland. Hun contant geld en eten is op, waardoor de vriendelijke oudjes afhankelijk zijn van wat hulp.
Het Camping leven heeft ook zo zijn sociale kanten.
De rest van de dag wordt er geluierd en gelezen. Easy Living.

Klik hier voor de Strava GPS route
Vrijdag 29-juni-2018 Ontmoeting met Carol en verdwalen in Argentat
Ontspannen lopend langs de Dordogne kom ik na zo een 7 km een loper tegen. Het blijkt Carol Hol uit Rotterdam te zijn die op de camping bij de brug stroomopwaarts in Monceaux is begonnen en tot de brug in Brivezac, waar onze camping is, wil lopen. Daar wordt hij opgehaald en ik loop met hem mee. Leeftijdgenoot Carol heeft zijn training erop zitten en zijn "verzorgingsteam" is bij de brug aanwezig. Ik loop nog een stukje omhoog bij Brivezac en keer terug naar de camping. Roofvogels hangen in de lucht, ze hebben het toch niet op mijn ontbijt voorzien?
Vandaag willen we Argentat gaan verkennen, het is een Anton Pieck achtig dorp gelegen aan de Dordogne. De karakteristieke architectonisch bouw van de huizen (puntdak en torentje) maakt het allemaal kleine kastelen. We wandelen langs het water tussen de twee bruggen en maken een tour door het centrum. Een winkel met Brocante kan Jenny niet voorbij lopen, dus snuffelen we een tijd tussen oude meuk.
Als het tijd is om de auto op te zoeken blijkt dat er meer parkeerpleinen zijn dan dat we in gedachten hadden. Uiteindelijk zoekt Jenny een bankje in de schaduw en mag ik de stad nog eens gaan verkennen opzoek naar de auto. Aan dit bezoek komt een happy end en we belonen ons met lekker karamel ijs.

Klik hier voor de Strava GPS route

Zaterdag 30-juni-2018 Toerke met Juliën
Bonjour hoor ik achter me als ik richting Beaulieu-sur-Dordogne loop. Het blijkt Juliën de taxi driver van Beaulieu te zijn. Hij loopt 3 keer per week de route langs de rivier over de brug van Brivezac. Ik loop met hem mee tot het dorp waar hij is begonnen met de training vandaag. Op de terugweg zie ik een kasteel dat ik nader ga bekijken. De oprijlaan ziet er al aardig uit en het optrekje mag er zijn. Het laatste deel van de training gaat over de schaduwrijke D116 en dat is wel aangenaam bij temperaturen tegen de 30.C.
Op de camping hangen de Roofvogels hoog in de lucht en ruikt het naar verse koffie bij de tent. Tijd voor het ontbijt.
De Dordogne streek waar we vertoeven is de Corrèze.
Dat we in de natuur vertoeven blijkt weer als Jenny in de tent tussen de kleren de cocon van de Aziatische sluipwesp ontdekt. De kunstig gebouwde cocon bevat een larf van de wesp en een aantal dode spinnetjes die het voedsel voor de larf zijn als hij gaat groeien. Ik had de vervaarlijk uitziende wesp al zien vliegen en nu heeft hij ons opgescheept met een nest.
Klik hier voor de Strava GPS route
Zondag 1-juli-2018 Klimmen vanuit je bed
Na een studie van de omgeving op Google Maps, denk ik een mooi rondje gevonden te hebben. Dat betekend vanuit bed gelijk omhoog over de rustige D136 (geen auto gezien, wel een ree en een paar laarzen) tot bijna boven aan de D41. Bij een vijver sla ik links af omdat ik een rondje tegen de klokrichting wil maken. Wat er in Google als een openbare weg uitzag blijkt op een boerenerf uit te komen. Mogelijk gaat het pad achter de boerderij verder, dus ik waag het erop om over erg privé uitziend terrein verder te gaan. Een grote hond slaat aan en rent mijn richting op. Gelukkig voor mij is hij met een touw aan zijn hondenhok vast gemaakt. Het beest sleept woest blaffend wel het houten hok een paar meter mijn richting uit. Mijn gokje pakt goed uit want achter de boerderij loopt een onverhard pad richting het bos. Het plan is om via het gehucht Culogne te lopen. Onderweg hangen veel fluitende roofvogels (buizerds) boven me die me proberen te verjagen. Waarschijnlijk zijn er jongen in de buurt en ik ben beducht voor een aanval van achteren. De beesten kunnen je een aardige mep geven met hun poten en snavel. Ik overleef de doortocht op het hoogste punt (500m) van de route en daal af met mooie panorama's en verwonderd kijkende Limoge runderen als beloning. Op de terugweg probeer ik nog een nieuw pad te vinden naar de Dordogne rivier, maar dat strandt bij enkele verlate bouwvallige huisjes. Op de camping maken we van het ontbijt en lunch een brunch.
Verder Easy Living op de camping en kennis gemaakt met onze nieuwe buren en hun puntdak Bel-tent.

Klik hier voor de Strava GPS route

Maandag 2-juli-2018 Kermis in de hel
Als ik om half acht van de camping vertrek voel ik wat regendruppels, de eerste na twee weken koperen ploert voelen aangenaam. Het zonnetje schijnt gewoon door onder de bui. Kermis in de hel noemen we dat in Maastricht. De Maandag-Wasdag training brengt me via de klim in Brivezac en geel-rode wandel markering bij Chateau La Grèze. Ik struin wat over het "privé" terrein en maak wat kiekjes. Vervolgens loop ik naar Beaulieu-sur-Dordogne om de rivier over te kunnen steken. Er zou een (wandel)pad kort langs de rivier moeten zijn en dat vinden is mijn volgende uitdaging. Er zijn hier weinig tot geen aanwijzingen en na wat kruip/sluip vind ik een begroeide single track langs het water. Het wordt een combinatie van trailrunning en wandelen maar levert me mooie plekjes en doorkijkjes. Uiteindelijk loopt het paadje langs de rivier dood en klim ik naar de hoger gelegen verharde weg (D116) om na twee uren struinen naar de camping terug te keren.
Onder het ontbijt zien we een enorme roofvogel boven ons vliegen, toch maar even snel mijn broodje opeten voordat het in de lucht verdwijnt. Het lichaam belonen noemen we dat.
De krekels doen vandaag hun best en de lucht is weer strak blauw. #genieten

Klik hier voor de Strava GPS route
Dinsdag 3-juli-2018 Heen en weertje met Bram en bezoek aan Carennac
Om 7:30 uur ga ik met pre Ironman Maastricht (Bram Knibbeler) op looppad langs de Dordogne noordwaarts over de landelijke D116. Bram wil vandaag 25K lopen in marathon tempo. Ik blijf me verbazen dat iemand die nog nooit langer dan een halve marathon heeft gelopen achter een maand een complete Ironman wil/kan gaan doen. Wat een moed en doorzettingsvermogen. Vandaag gaat hij zijn langste afstand ooit gelopen verbeteren en dat lukt hem pratend goed. Wat een geluk dat we een wat bewolkte dag hebben en in de verte zelfs een regenboog zien. Ik loop met Bram mee naar de andere camping hier in het dorp en neem afscheid van deze "durver". Op de terugweg doe ik nog een kerkbezoek in Brivezac.

Het middag vertier bestaat uit een bezoek aan Carennac, een van de "Les Plus Beaux Villages de France". Naast zijn 11e eeuwse priorij en renaissance huizen heeft dit aan de rivier gelegen Dordogne dorp ook een middeleeuws verleden dat goed te zien is. Ook hier biedt de kerk ons koelte op deze 30.C dag. Twee keer op een dag naar de kerk is iets uit de tijd dat ik misdienaar was in Borgharen. #Jaren50

Klik hier voor de Strava GPS routeWoensdag 4-juli-2018 Met Haye en Margriet aan de loop
Buurman Haye is in voor een looptraining en om 7:30 uur gaan we op pad. Mistflarden trekken nog weg uit het dal, langs de toppen van de heuvels. Vannacht heeft het even gerommeld en nu geurt het lekker naar de lindenbloesem. Omdat Haye de loopdraad weer voorzichtig wil oppakken kies ik een vlakke aanloop en doen we warming-up oefeningen. Zijn conditie valt best mee omdat hij ook hockey op niveau heeft gespeeld. We lopen een mooie route omhoog over een met mos begroeide weg en bezoeken het gehucht Bassignac-le-Bas. De terugweg naar de camping omlaag is na 8 km een mooie beloning voor het lichaam. Op de camping tref ik nog de familie Knibbeler die vandaag richting Maastricht terug reist. Als we aan de cooling-down willen beginnen komt Margriet de partner van Haye aanlopen in sport outfit. We gaan gezamenlijk gezellig nog eens voor een rondje van 5 km en dan is er bij de tent koffie en ontbijt.
Running camp Champagne draait op volle toeren.
Als tegenprestatie, dat Haye en Margriet met me zijn gaan lopen, zal ik vandaag in de ijskoude Dordogne gaan. Het snel stromende water is zo een 12.C maar bij een buitentemperatuur van bijna 30.C is dat steenkoud.
We zullen zien/voelen straks.
"Yes I Did it", ondanks onzichtbare ijsblokjes in het water van de Dordogne ben ik erin geweest. En ..... het was best lekker, voor ff.
Tegen de avond krijgen we te maken met onweer en hagelstenen, dat is minder leuk op een camping met maar enkel een dun tentdoek boven je hoofd.
Klik hier voor de Strava GPS route

Donderdag 5-juli-2018 The day after
De schade door het noodweer van gisteren namiddag is goed te zien als ik via Brivezac naar Beaulieu-sur-Dordogne loop. De hagelstenen hebben veel bladeren en takken van de bomen geranseld en de bewolking hangt nog laag rond de heuveltoppen. Op de terugweg kies ik, voor de uitzichten, nog een ommetje omhoog naar Bassignac-le-Bas. Na twee uur ochtendvertier ben ik terug op de camping. Daar blijkt de tent van de onderburen zo beschadigd dat deze aan de trekhaak van de auto wordt vastgehaakt om naar de afvalcontainer te slepen. Heftig als zo je vakantie eindigt.
Het zonnetje laat zich af en toe zien. Om te luieren op de camping een prima temperatuur.

Klik hier voor de Strava GPS route


Vrijdag 6-juli-2018 Mooie luchten / Met het hoofd in de wolken lopen
Er hangt nog veel vocht in de lucht na het noodweer van eergisteren. Dat levert tijdens mijn "ochtendgebed" door de streek mooie panorama's met onheilspellende maar mooie luchten. De wolken hangen boven me als ik door het dal ga. Tijdens de klim loop ik met mijn hoofd letterlijk en figuurlijk in de wolken. Eenmaal boven zie ik de witte watten onder me en straalt de zon, wat een afwisselingen. De route die ik loop is een variant op het rondje Chenailler-Mascheix met een extra lus(t)je. Het lijkt alsof de vogels vandaag extra hun best doen, wat een kakofonie aan fluiters.
Na ruim twee uur genieten is het tijd voor het ontbijt dat gelijk een lunch wordt.
Als ik terug kom van een middagwandeling, paniek in de tent! Het door Jenny gevonden klavertje Vier is pleite? Hoe kan zoveel geluk nu plots verdwijnen? Het geluks-klavertje was tussen de bladzijden van een dik boek goed opgeborgen, althans dat was het idee. Tja als je dan in dat boek gaat lezen en dat is buiten, wordt het zoeken geblazen. Mijn dag wordt helemaal goed als ik het vermist klavertje weet op te sporen. Hebben we nu twee keer zoveel geluk?
België zien we in de avond winnen (2-1) van Brazilië op het WK voetbal in Rusland. Onze Belgische campinggasten weten niet wat hun overkomt. Is dit de invloed van het klavertje vier?

Klik hier voor de Strava GPS route
Zaterdag 7-juli-2018 De dag nadat Belgium van Brazizlië won
De Belgische campinggasten zijn nog in diepe rust als ik de weg omhoog loop voor mijn dagelijkse voetreis door de omgeving. Vandaag wil ik een GR route verkennen waarvan ik een rood/wit aanwijzing zag. Het pad brengt me na een lange klim in het bos bij een kasteeltje met mooi uitzicht. Het vervolg van het pad is me nog onduidelijk maar uiteindelijk kom ik op een verharde weg (D41) die me weer bekend voorkomt van een eerdere zwerfloop. De weg gaat over het het hoogst gelegen deel van de streek en er is nauwelijks verkeer. De afdaling naar de camping is de beloning van al die noeste klimarbeid.
Vandaag is in Brivezac een Jeux-de-Boules toernooi en ik ga eens een kijkje nemen. Veel volk heeft het dorp niet en veel ballen blijkbaar ook niet.
In de avonduren worden we getracteerd op een concert van een Franse zanger aan de overkant van de rivier in Brivezac.

Vakantie = Plannen over boord kunnen gooien (Uitspraak Jenny 2018)

Klik hier voor de Strava GPS route

Zondag 8-juli-2018 Zoek een brug over de Dordogne
Om een rondje te kunnen maken over de Dordogne rivier zijn twee bruggen nodig. De eerste brug is nabij de camping hier in Brivezac en een brug zuidelijker is bij Beaulieu-sur-Dordogne. Dat rondje heb ik een paar keer gelopen, dus tijd om ook eens een noordelijke lus over de Dordogne te zoeken. Ik vertrek vroeg over de rustige D116 noordwaarts. Op de route liggen enkel wat boerderijen en daar is op de zondagochtend enkel de haan actief met zijn kippen. Een eekhoorn die op de weg aan een gevallen nootje knabbelt loopt verschrikt weg. Ook een konijn huppelt vrolijk voor me op de weg. Het zorgt voor wat afleiding want mijn eerste km's, in de schaduw, lopen voor geen meter. In de zon gedij ik beter en gaande weg komt de koperen ploert over de berg om ook het dal te verwarmen. Na 10 km zie ik een camping en ga op zoek naar een slok water. Ik vervolg goed gehydrateerd mijn weg. Waar blijft die brug? In de verte zie ik de overkant van het dal en daar zal ook de rivier ergens lopen. Ik kom in Commune Monceaux en daar kan ik naar de overkant van het water. Het klokje geeft ruim 12 km aan, dezelfde route terug of langs de drukke D12 naar Brivezac? Het leven van een vakantieman is keuzes maken. Ik kies voor de drukkere D12, wetende dat op zondagochtend er minder verkeer is. Een Franse hardloper heeft op dat moment dezelfde plannen en samen gaat het richting zuiden. Het is nog een jongeman die studeert in Parijs en bij familie verblijft. Als we bij zijn logeeradres aankomen bied hij me nog wat te drinken aan en dat kan ik goed gebruiken met nog 10 km vol in de zon. Uiteindelijk wordt het de langste tour van deze vakantie (24,7 km).
Precies drie weken geleden vertrokken we uit Maastricht, de tijd vliegt ongemerkt voorbij.
In de middag wandelen we naar Brivezac omdat daar de jaarlijkse Vide Granier (Rommelmarkt) is.
Astrid Kettenis informeerd bij me of er nog plaats is op de camping. Ze komt woensdag en dan is er weer een loopmaatje bij.
Camping Champagne Running CCR draait op volle toeren.

Klik hier voor de Strava GPS route

Maandag 9-juli-2018 Goedemorgen mag ik mee lopen?
Als ik het badlokaal verlaat in de vroege ochtend hoor ik buurvrouw Margriet op me roepen. Ze wil een hardloop training gaan doen en vraagt of ze met me mee mag. Wat leuk dat mijn dagelijkse voetreis ook andere inspireert om te gaan hardlopen. Ik doe met Margriet een lantaarnpaal intervaltraining (heen en weertje) en breng haar terug naar de camping na een uurtje. Het vervolg brengt me in het hellingbos bij Le Bos. Er zijn twee klaterende watervallen die ik na wat geklauter van nabij kan bekijken. In de afdaling besluit ik er nog een lusje aan vast te pakken en vind een single track kort langs de rivier. Na twee en een half uur reizen is mijn voettocht volbracht.
Op de camping verneem ik van beheerder Michel dat hij vandaag begonnen is met het Start-To-Run schema dat ik hem heb voorgesteld. Nr.2 vandaag die geïnspireerd is om te gaan hardlopen. Sjiek.
Op deze warme dag is de rivier ideaal voor een verkoelend pootje baden.

Klik hier voor de Strava GPS route
Dinsdag 10-juli-2018 Camping Champagne Running
Vanochtend is Buurman Haye de "gelukkige" die met me mee op looppad gaat. Camping Champagne Running (CCR) draait km's. We lopen omhoog naar Bassignac-le-Bas en volgen de geel-rode wandelroute verder naar boven. De aldaling naar de camping over de verharde weg rolt lekker. Na de cooling-down oefeningen met Haye ga ik nog voor een toetje van 8 km langs de Dordogne. Een Limosine stier is niet gediend van mijn ochtend bezoek en laat dat goed non-verbaal merken. Een dun (schrik)draadje scheidt me van de bullebak.

Klik hier voor de Strava GPS route
Woensdag 11-juli-2018 Camping Champagne Running groeit
Het Camping Champagne Running (CCR) team groeit naar 4 personen en ging vandaag, om 7:30 uur, met Haye, Margriet en  Laura erbij op looppad. Na een redelijk vlak begin mag er geklommen worden en onderweg doen we "Running Bootcamp" oefeningen. Naast de kaak- en beenspieren komen ook de buikspieren aan de beurt. Voor de core stabiliteit nog wat planking en na 8 km zijn we terug op de camping waar ik na de cooling-down met CCR nog voor een 8 km toerke ga.
Als het volgens plan verloopt komt vandaag Astrid en Peter Kettenis naar onze camping en wordt het loopteam verder uitgebreid.

Klik hier voor de Strava GPS route
Donderdag 12-juli-2018 Camping Champagne Running groeit verder
Het Camping Champagne Running (CCR) team groeit verder met vandaag Astrid Kettenis erbij. We maken een eerste lusje, de D136 omhoog en via Bassignac-le-Bac terug naar de camping. Daarna met Astrid zuidwaarts en omhoog via een rood/geel markering tot bij een kasteel in renovatie. Het blijken Engelsen te zijn die anderhalf jaar aan het klussen zijn en al een mooi paleisje ervan aan het maken zijn. We babbelen even met de eigenaar en onderweg zien we nog een vos voor ons op het pad lopen. Mooie verrassende ontmoetingen op de vroege ochtend. Na twee en een half uur wacht een verdient ontbijt.
Het zoontje van campingbeheerder Michel wil ook graag een stukje hardlopen en we spreken een middag sessie af. De Kidsrun training trekt vier deelnemers die enthousiast mijn aanwijzingen volgen. Sjiek om te doen.

Klik hier voor de Strava GPS route

Vrijdag 13-juli-2018 Voorlaatste loopje
Het aftellen is begonnen, aan alles komt een einde, nog een paar dagen genieten van de natuur, rust en Easy Living. De vogeltjes fluiten al luid en proberen boven het geluid van de stroomversnelling uit te komen als ik wakker wordt. Het CCR gaat vandaag om 7:30 uur op pad met Astrid, Eva en Laura. De dames zijn in de meerderheid en ik mag de harem begeleiden. We doen na de warming-up een lantaarnpaal interval training met Running Bootcamp oefeningen. Nadat Eva en Laura terug naar de camping zijn gebracht ga ik met Astrid via Brivezac omhoog op de helling waar een "verbeten" Strava-segment gevecht wordt gevoerd door een Nederlandse en een Belgische fietser bij ons op de camping. Dagelijks wisselt de naam van de KOM (King Of Mountain). Zelf hebben we tijdens de klim, bij een paar afgelegen huizen, meer last van een blaffende hond die niet veel lopers voorbij ziet komen.
Terug op de camping gaan we na het ontbijt inkopen doen voor de laatste dagen en een uiltje knappen in de lome warmte.

Klik hier voor de Strava GPS route
Zaterdag 14-juli-2018 Nationale Feestdag
Vandaag Quatorze Juillet de Nationale Franse Feestdag. Ons Frans vakantiefeestje zit er bijna op. Nog een keer de loopschoenen aan voor een kleine Tour de France met Haye, Margriet, Sanne, Astrid en Eva. De "Walking Dead" oefening maakt de hakken goed los. Astrid en ik plakken er nog een extra lusje aan en bezoeken Chateaux de la Grèze.
Omdat het in de ochtend vochtig is klappen de vouwwagen in de namiddag dicht zodat het stof droog ingepakt wordt en overnachten op de camping in een mobile home. Lekkere luxe en in de ochtend relax op pad.

We bezoeken Haye en Magriet voor een afscheidsborrel op hun nieuwe stekkie bij het water. Haye is de Chef de Cuisine en schotelt ons lekker hapje voor. Na een gezellige avond, waarbij Haye ook nog de warming-up oefeningen noteert om zelf te kunnen doen, nemen we afscheid.

Klik hier voor de Strava GPS route
Zondag 15-juli-2018 Terugreis naar Maastricht
Voor vandaag staat de terugreis naar Maastricht gepland. Geen km's te voet door de Dordogne maar auto km's asfalt door Beau France. We vertrekken even na 8 uur en als we na een uurtje op een parking stoppen voor koffie staat daar ook de Fam. Kettenis, wat een toeval.
De Fransen spelen vandaag de WK finale tegen Kroatië, hopelijk hebben wat rustige uren op de weg als het voetballen bezig is. Op de tolweg rond 3 uur bij Parijs begint de WK gekte steeds grotere vormen te krijgen bij de Fransen. Versierde auto's met natuurlijk de Franse vlag en toeter serenades. Daarna wordt het rustig op de weg met een enkele Franse auto (vrouwelijke chaufeur). Om 19:30 uur na ruim 11 uur rijden (940km) zijn we in ons vertrouwd Mestreech.

Terugblik
Het Camping Champagne Runningteam (CCR) groeide met de dag en ik heb er ook een Kidsrun training mogen geven. Vakantie totaal (op de nuchter maag, voor het ontbijt ) 437 km met ruim 10.000 hoogtemeters. Onze Tour de France zit er weer op en de Dordogne proeven, ruiken, voelen, zien en horen was meer dan de moeite waard.
Sjiek waor miech dat. Ook veel nieuwe mensen leren kennen en enthousiasmeren.
Veer Zien Us.

Meer foto's: Klik hier voor het Vakantie fotoalbum 2018

Dordogne
Een beschrijving van de streek:
wikipedia.org Dordogne
wikipedia.org Corrèze

Het Weer
Weer informatie Brivezac/Dordogne:
Klik hier voor de MeteoFrance of hier via www.weeronline.nl
Heb je een vakantietip, ervaring / reacties? Mail me
Klik hier voor de andere Jogger Jo vakantie verhalen
Meer Jogger Jo Schoonbroodt running info (www.jogger.tk)