Vakantie 2009 Jogger Jo & Spinning Jenny
Tijdens de vakantie 2009 bezochten we de rustige en ruime Camping Le Gessy te Verclause in Zuid-Frankrijk (Drôme Provençale) als ons zomerplekje. De camping en omgeving zijn ons in 2008 goed bevallen, dus op herhaling.

E-mail contact op vakantie jo.schoonbroodt@gmail.com

Klik hier voor het vakantie/training dagboek 2009
Klik hier voor het fotoalbum Vakantie Drome 2009

Klik hier voor het actuele weer via Sterrenwacht Le Gessy
Klik hier voor het weer (14 dagen) van de streek (via Zoover.nl)


Camping Le Gessy (Alain Cagossi) Frans/Engels
26510 Verclause
Tel : +33 (0)4 75 27 80 39
Gsm : +33 (0)6 84 14 69 01
www.camping-legessy.com E-mail contact@camping-legessy.com

Of de Nederlandse beheerders (Lam)Bert en Henny www.legessy.com E-mail legessy@hotmail.com
Receptie Tel : +33 (0)4 75 27 84 53
Contact Nederland 0341-418663
Heb je ervaringen met deze camping/omgeving mail me je belevenissen.


Camping
Op Camping le Gessy vindt u ruimte, rust, natuur, ontspanning en harmonie.

Gelegen in de Drôme Provençale, in het hart van de Baronnies en op 600 meter hoogte op een zuidhelling, bieden de 25 terrasvormige kampeerplekken een schitterend uitzicht.
Camping le Gessy is een bevoorrecht plekje midden in een onaangetast bebost terrein van 4 hectare met eiken, pijnbomen en jeneverbessen, waar U van uw vakantie kan genieten onder de Provençaalse zon. Er is op 300m vanaf de camping een privé zwembad van 20 meter lang met schaduwrijke bomen en panoramische vergezichten. Bij het zwembad is een bar, waar in het hoog seizoen snacks en eenvoudige maaltijden te verkrijgen zijn.

De camping wordt beheert door het Nederlandse koppel Bert en zijn vrouw Henny die u gastvrij ontvangen en van alle informatie kunnen voorzien.

Doe Bert en Henny de hartelijke groeten van Jogger Jo Schoonbroodt als je de camping mocht bezoeken.


Plaatsbeschrijving
Drome / Verclause

Het dorpje Verclause ligt in de Drôme Provençale aan de rivier Eygues. Hoog gelegen is er een kerkje en ruïne van het oude dorp. Hier was in de tijd van de Romeinen een uitkijk toren en werden berichten verzonden naar de volgende toren verderop in het dal. Door watergebrek, bovenop de berg, is er beneden bij de brug bewoning ontstaan. Bij de waterplaats in het dorp begint na een scherpe bocht naar links de 2km lange verharde bergweg (5-10%) naar camping Le Gessy op 610m hoogte nabij de boerderij La Leche. In het dorp is een uitgebreide supermarkt Coccinelle, er is zelfs een Nederlandse stand met "krissie" (drop). Verder zijn er geen andere winkels/voorzieningen. Wel heeft een slimmerik een wifi antenne tegen de kerktoren gehangen waardoor er gratis internet is als je tenminste voldoende ontvangst hebt en de jeugd niet massaal is aan het surfen.

Dit gebied is echt voor de rust/natuurzoekers en het vertier zul je hier zelf moeten maken. In de kleine dorpjes, veelal tegen een berg, staat de tijd nog stil en meestal zie je overdag geen "kip". Uitdagingen bieden de bergen en bossen in de omgeving voldoende. Hardlopers, wandelaars en fietsers kunnen zich naar hartelust uitleven.


Dagboek
Zondag 7-jun-09 / Reisdag
Om 8uur verlaten we een druilerig Maastricht bij 10.c De route voor onze trek naar het zuiden gaat via Luik en tankstop te Martelange (Lux). De Ardennen liggen er mistig bij, maar dat heeft wel wat mysterieus. Via Luxemburg komen we in Noord Frankrijk waar de hemelsluizen open gaan. Eigenwijs als we zijn negeren we een "Dévation" (omleiding) bij Metz en houden pin richting Nancy ondanks alle borden. Het pakt goed uit want de gehele route is zonder problemen te rijden en dit bespaart ons een omweg van 30km. Op de tolweg Toul - Lyon klaart de lucht en de temperatuur stijgt naar 26.c Ook de tunnels van Lyon zijn ons gunstig gezind en om 16:45uur bereiken we ons hotel in Montelimar. 835km incl. stops in 8uur en drie kwartier met de volgzame Camplet Concorde achter onze Colt.

Ons overnachtings hotel Les Tourrettes (Premier classe www.premiereclasse.fr) ligt direct bij de afslag Montelimar Nord. We krijgen voor 38Euro kamer 14, deze bevat 3 slaapplaatsen, bed/linnengoed, douche, handdoeken, wc, tv, airco, wifi internet. De auto en vouwwagen staan geparkeerd achter hekwerk en ik begin aan dit vakantie dagboek. Met een wijntje en wat leesvoer is het er goed vertoeven. We gaan op tijd onder de wol om morgen uitgerust naar onze vakantiestek te trekken.

Maandag 8-jun-09 / Kampeerplekje inrichten
Om 9uur verlaten we het hotel in Montelimar voor de doorreis naar Camping Le Gessy te Verclause in Zuid-Frankrijk (Drôme Provençale), ons zomerplekje 2009.
Afstand ca. 100km over de binnenwegen via Nyons is dat een ritje van ruim 2uur. We doorkruisen de mooie Georges de May met aan een kant verticale rotsen en de andere kant een klaterende rivier. In Verclause is de route naar Camping le Gessy snel gevonden. Gewoon bij de waterbak van het gehucht links omhoog. We worden hartelijk ontvangen door de Nederlandse beheerders Bert en Henny met koffie en vele verhalen. Dan wordt het tijd om ons zomerverblijf op te stellen. De Camplet vouwwagen heeft weinig losse onderdelen en in een mum van tijd is de tent uitgevouwen en kan de inrichting beginnen. We hebben vandaag wat bewolking maar de temperatuur is aangenaam om wat te doen. Nadat ons huisje op wielen met stoffendak is opgezet trek ik de loopschoenen aan voor een tocht naar Verclause en rondje Montferrand-la-Farre van 14km met 225 hoogtemeters. Het zonnetje schijnt en je zou zomaar het vakantiegevoel kunnen krijgen. Op de terugweg loop ik langs de winkel in het dorp voor een fles Vin Rouge Cote du Ventoux. Dat betekend dat ik bergop naar de camping 2km mijn handen gevuld heb en mag lopen met handicap (Jogging du Vin). Na een warme douche genieten we in de ondergaande zon van ons aperitief. De vermoeidheid doet zich vroeg voelen dus op tijd onder de wol.
Dinsdag 9-jun-09 / Route Col Staton
Vannacht is het tentdoek ingewijd met een behoorlijke spat regen vergezeld van een klap onweer. Doordat het regenwater zich als een waterzak in de luifel had verzameld en deze dreigde te scheuren moesten we ons warme nestje uit om de zaak weer strak te zetten. Onder het schijnsel van de zaklantaarn en aanwijzingen van "de chef" was het klusje snel geklaard. De klaterende regen op het tentdoek zorgt voor een onrustige slaap en we blijven dan ook lekker uitslapen tot dat we gewekt worden door het zonnetje. Door de nachtelijke break zijn we met alles wat later maar daarvoor is het ook vakantie. Nadat de voorraadkast weer is aangevuld bij de lokale super en we wat op onze lauweren hebben gerust trek ik de loopschoenen aan voor een rondje over Col de Staton (1220m) die in de "achtertuin" van de camping ligt. Na een afdaling vanaf de camping richting Verclause begint de 7 km lange beklimming over grotendeels onverharde paden waarvan een deel uit losse stenen bestaat. De beloning op de top is een mooi uitzicht op de Mont Ventoux (zullen we hem nog eens bedwingen?). Het zonnetje schijnt volop en dit is GENIETEN. In de afdaling tref ik de sporen van een schaapskudde die hier vanmorgen is langs getrokken. Bijna terug op de camping verleiden me de rijpe kersen en eenmaal een zelf geplukte kers geproefd blijf je smullen. Na 1:40uur en 670 hoogtemeters is de camping bereikt en vraagt beheerder Bert me naar mijn belevenissen en wisselen we ervaringen uit. Als we 's avonds aan de aperitief zitten komt campingbaas Alain nog even het jaar bijpraten.
 

Woensdag 10-jun-09 / Camping life
Na de tocht van gisteren doen we het deze ochtend rustig aan met een rondje van 5km naar het dorp en op de terugweg gaat een pain-complet mee voor het ontbijt. De temperatuur is zeer aangenaam en we verblijven op de camping waar wordt gelezen en geluierd. Het onthaasten gebeurt hier midden in de natuur van zelf.

Een mooie ontdekking is het observatorium hier achter ons op de berg Klik hier voor het actuele weer en webcam via Sterrenwacht Le Gessy

Donderdag 11-jun-09 /  Slakkie
Het miezert wat als ik om 7:00uur op sta voor een tocht naar het bergdorp Lemps. Optimistisch vertrek ik vanaf de camping in korte short en singlet en gaande weg de klim komt het zonnetje te voorschijn. De route is ook onverhard te doen maar deze keer kies ik voor de smalle verharde weg en gedurende de 2uur durende tocht kan ik midden op de weg blijven lopen omdat er totaal geen verkeer is. Het water in de bergbeek naast me klatert omlaag en de vogels geven een concert. Bij een klaprozenveld maak ik wat plaatjes en geniet van de uitzichten. In de hartslag curve beneden is goed te zien waar ik heb lopen lanterfanten. Een ree en een vos rennen verschrikt weg als ik hun stoor tijdens de afdaling richting Verclause. Beneden haal ik een brood dat mee naar boven gaat voor de ontbijttafel die Jenny al heeft ingericht. De Escargots komen ons opzoeken maar we laten deze delicatessen maar lekker lopen. In de middag gaan we een stukje wandelen vanaf de camping omhoog naar de schaapsboerderij. Een oude verweerde houten plank, met gat, is de buit van ons rond neuzen.
 
Vrijdag 12-jun-09 / Op zoek naar het klooster
Het plan was om via een korte omweg rond de tafelberg naar "Monastere Notre Dame de Misericorde" te lopen. Bert gaf me de tip om via Champ d'Habit te gaan, de route eindigt echter in een schaapsstal en als ik terug loop zie ik een landweg omhoog richting Pas d' Ode. Omdat ik geen flauw benul heb hoelang dit gaat duren en nog naar het dorp wil voor brood keer ik terug na drie kwartier klimmen. Dit pad ga ik zeker nog eens verder verkennen want de route is meer dan de moeite waard. Het is goed vertoeven vandaag op de camping, waar slechts vijf plaatsen zijn bezet, met een aangenaam zonnetje en een verkoelend windje. We lezen en luieren op ons stekkie onder een mooie boom. De rust wordt even wreed verstoort als Alain het gras komt maaien met zijn tractor. Even later hebben de krekels weer het hoogste lied. In de ondergaande zon maken we het ons gemakkelijk met een warm stokbrood gesmolten kaas en natuurlijk Vin Rouge.

Zaterdag 13-jun-09 / Ontsnapt uit het (nonnen) klooster
Vandaag wilde ik opnieuw proberen de route te lopen rond de tafelberg en Monastere Notre Dame de Misericorde. Bert heeft me uitgelegd dat de schaapstal waar ik gisteren strande op het voormalig pad is gebouwd en ik er een weg omheen moet zoeken. De tip helpt want eenmaal voorbij de schaapstal vind ik sporen van een pad dat langs een oud lavendelveld omhoog gaat. Het pad gaat over in een gebied met zwarte heuvels en weinig begroeiing. De steile hellingen bestaan uit zwarte steentjes die niet echt vast zitten waardoor geregeld de zaak schuift en een mini lawine veroorzaakt. Eenmaal op het hoogste punt zie ik beneden de achterkant van het nonnenklooster. Er zijn geen paden en de steile afdaling over het zwarte grit gaat soms op mijn achterste. Ik bereik zonder kleerscheuren de achtertuin van het klooster Notre Dame de Misericorde en ga op zoek naar een doorgang naar het landweggetje dat hier moet zijn. Kloosterlingen zijn goedgelovigen maar schermen zich behoorlijk af van de boze buitenwereld, in dit geval door een hoge muur en afrastering waar ik overheen moet. In het klooster hoor ik (alarm)bellen rinkelen en mijn aanwezigheid in hun domein is opgemerkt. Gelukkig zijn er geen loslopende honden en na wat zoeken tref ik bij een gesloten poort een mogelijkheid om mijn tijdelijk kloosterleven te ontvluchten. Mijn kloosterervaring was van korte duur, hopelijk heb ik de nonnen niet teveel met hun bezigheden verstoord. Ik ben nu aan de voorkant bij een landweg richting het dorp, die ik nog van vorig jaar herken. Bij de bakker haal ik het dagelijks vers brood voor dat ik aan de laatste ruk omhoog naar de camping begin waar de ontbijttafel al is gedekt.
Het wordt vandaag een warme dag en we besluiten met de auto de Col de la Fromagère voor wat koelte op te zoeken. Er waait een verkoelend windje en in de schaduw lezen en picknicken we. Verder op de route bezoeken we het uitgestorven spookdorp Pommerol. De helling naar het bergdorp is erg steil en eenmaal boven is er maar een plaats om de auto te keren. We zijn de enige bezoekers en we vragen ons af waar je de auto zou moeten parkeren als er meer "gekken" op het idee zouden komen om hier naar boven te rijden. De huizen en kerkje zien er niet vervallen uit maar bewoners treffen we niet. Opmerkelijk: In de openbare telefooncel is tevens het gemeentehuis gevestigd. Via la Motte-Chalancon en Remuzat gaan we terug naar Verclause waarbij we nog een keer onderweg op een mooi punt de stoelen uitklappen.

Zondag 14-jun-09 / Maastrichts Mooiste
Vandaag houden we het vrij vlak met een afdaling naar Verclause en vervolgens een heen en weer route over de verharde weg langs het riviertje de Eygues.
Eigenaar Alain komt nog langs om te informeren of alles naar wens is. De eerder gevonden oude plank blijkt uit het bergdorp Lemps te komen. Het wordt een warme/hete dag en een plons in het zwembad zorgt voor verkoeling. Via internet is de wereld toch maar klein want alle details over Maastrichts Mooiste, die vandaag gelopen is, zijn hier gelijk bekend. Roger Rabbit maakt na alweer een vierde plek en net naast het podium het vergelijk met Joop Zoetemelk. Gerrino verdient een compliment als ik zie dat er toch meer dan 2000 lopers de 15k hebben volbracht en er nu wel enthousiast publiek aanwezig was. Jammer dat ik er niet bij kon zijn, maar je kunt nu eenmaal niet alles in een leven.
We "verwerken" de campingdag met lezen, luieren en aperitief in de ondergaande zon.
 

 

Maandag 15-jun-09 De onmogelijke route
Volgens camping beheerder Bert is het niet mogelijk om via het pad dat ik gisteren liep op Col de Staton te komen. Deze uitdaging staat om 7:30uur boven op mijn lijst als ik de camping verlaat richting Champ d'Habit. De klim naar Pas d' Ode zou eindigen in een ondoordringbaar bos, maar dat wil ik eerst zien en dan pas geloven. Via een karrenspoor klim ik omhoog en het is al drukkend warm. De zweetdruppels trekken de vliegen aan en in no-time heb ik een zwerm rond mijn hoofd, ik lijk wel King Kong op de wolkenkrabber. Na elke bocht denk ik dat de klim-pret voorbij zal zijn maar wonder boven wonder ben ik na een uur hard werken en 650 hoogtemeters op Col de Staton. Op de terugweg in de afdaling werp ik nog een blik op de Mont Ventoux en daarna heb ik alle aandacht nodig op het pad dat bezaait ligt met stenen. Afdalen vereist concentratie en klimmen transpiratie. Elke stap is anders en een uitglijder is zo gebeurt. Na 1:40uur ben ik weer terug op mijn stekkie en Bert heeft er weer een wandelroute voor zijn gasten erbij. Het zwembad brengt verkoeling en contact met de andere campinggasten.

Dinsdag 16-jun-09 / Zwemweer
Hier werken enkel de krekels als ik de loopschoenen aan doe voor een tocht naar Verclause en rondje Montferrand-la-Farre van 14km met 225 hoogtemeters. Het zwembad ligt er uitnodigend bij maar toch maar eerst wat km's vreten en pain complet ophalen. Het zonnetje laat ons niet in de steek en de vooruitzichten zijn ideaal te noemen. We worden door campinggast Anton geattendeerd op de Hop, een rood/bruine vogel, zwart/witte vleugels, lange snavel en prachtige kuif. Zijn geluid horen we vaak en klinkt als poe poe.

Woensdag 17-jun-09 / Rondje Rosans
Via het weggetje aan de voorkant van klooster Notre Dame de Misericorde ga ik omhoog naar Rosans. Het was even zoeken naar een doorgang bij een boerderij, maar als het dan toch lukt om via een ommetje in de juiste richting verder te gaan geeft dat extra voldoening. Opvallend dat er nabij het nonnenklooster een nudistencamping ligt.  Het dorpsplein van Rosans ligt er uitgestorven bij rond dit tijdstip. Van Rosans naar Verclause kies ik de grote weg welke me het snelste bij de bakker brengt.

Donderdag 18-jun-09 / Markt in Nyons
Vandaag is het markt in het 35km verder gelegen Nyons en dat betekent op tijd weg en een korte training. Vanaf de camping kies ik het verharde pad omhoog langs La Lèche, de boerderij van Alain zijn ouders, en na 2km bij Camp Frérand onverhard verder. Ik wil een uurtje trainen en dat betekend drie kwartier klimmen en dan de terugweg omlaag in een kwartier. Bij een kersenboomgaard kan ik de verleiding niet weerstaan om van de bijna zwarte kersen te smullen. Na het ontbijt gaan we "en route" via de mooie Georges St.May naar Nyons en de temperatuur loopt al op tot boven de 30.C. Parkeren is op markdagen een crime maar het lukt ons om nabij de oude Romaanse brug over de Eygues een plekje te veroveren. Markten zijn leuk voor ff maar dan zoeken we de koelte van het terras bij restaurant Arcades. Het is er goed vertoeven onder de bogen in de schaduw en je kunt er een lekkere salade krijgen. Er speelt een aantal straatmuzikanten leuke jazz en noemen zich de GIG Band.
Terug op de camping lokt de schaduw-boom bij ons stekkie en het zwembad. Het Franse leven is in de avondzon genieten met wat Vin Rouge en een warm stokbrood met smeltende Franse kaas. De krekels, in de grasvlakte naast ons, geven ongevraagd een laatste avondconcert en de "wiet-wiet vogel" doet zijn naam eer aan door steeds wiet-wiet (Huit-Huit op zijn Frans) te fluiten.

Vrijdag 19-jun-09 / Gedurfde route
De Konings-route van deze vakantie leek me een rondje vanaf de camping naar Montferrand-la-Farre en via het bergdorp Lemps terug naar Verclause. Klein "probleempje" van deze nog niet eerder door mij gelopen training was de waarschuwing van Bert dat er onderweg nabij Fare een geitenboerderij gepasseerd moest worden met agressieve honden. Bert had het nog spannender gemaakt met de opmerking dat ze hem zelfs de autobanden hadden aangevreten. Met lichte huiver voor deze barrière ga ik vroeg op pad en is het afwachten wat me te wachten staat. Tot Montferrand is me de route bekend en vanaf dan moet ik het doen op mijn gps gevoel en een eerdere blik op de kaart van het bergachtige gebied. Van richtingaanwijzers hebben ze hier nog niet gehoord en praatpalen of menselijke contacten zijn nergens te bespeuren. Door zoveel mogelijk een rondje rechtsom aan te houden kom ik bij een aanwijzing naar Chevre Vert. Onduidelijk is of dit een doorgaand weggetje is of doodloopt bij een boerderij. Door in te zoomen op de eerder gefotografeerde kaart van het gebied probeer ik duidelijkheid te krijgen. Helaas mis ik net dit detail in het opgeslagen bestand en ga dus maar verder met mijn ontdekkingsreis. Van verre wordt ik al opgewacht door vervaarlijk blaffende honden, type schapenhond die geen menselijk wezen van buiten dulden. Het volume van de keffers neemt toe naar mate ik kortbij de boerderij kom. Er is geen alternatief dus ik volg het pad en constateer dat een hond, de meest luidruchtige, aan de ketting ligt en de andere me van achteren probeert op te jagen. De hindernis wordt zonder kleerscheuren genomen en nu is het afwachten of dit pad verder richting Lemps gaat. Na een km hoor ik stemmen vanuit het dal en even later tref ik een ouder koppel die omhoog fietsen. De Fransen stoppen omdat ze zelf ook de weg aan het zoeken zijn. De madam blijft met haar voeten in de pedalen vastzitten met het gevolg dat ze met fiets en al omvalt en op het randje van de ravijn terecht komt. Met behulp van hun kaart kan ik aanwijzen waar we mogelijk vertoeven en zijn we beiden geholpen want ik zit op de juiste route. Het laatste stuk omhoog naar Lemps is de koperen ploert een extra tegenstander maar daarna mag ik dan ook 6km dalen tot Verclause. Bij de bakker kom ik er achter dat het meegenomen geld voor het brood foetsie is. In mijn drankbelt blijkt het afsluitbaar tasje gescheurd, na de vakantie maar weer eens voor een nieuwe heupgordel gaan shoppen bij www.ronforrun.nl Na ruim 2uur GENIETEN en 20km onder de sloffen smaakt het ontbijt onder onze boom op de camping extra lekker.

Zaterdag 20-jun-09 / Het geld ligt op straat
Mijn brood rondje brengt me op een deel van het parcours van gisteren. Achter Montferand ga ik het weggetje verder omhoog richting Farre en warempel er ligt een gedeelte van de centen die ik gisteren verloor. Het geld ligt gewoon op straat en blijkbaar komt hier niet veel volk. Op de camping horen we weer vaak "poe poe" van de Hop vogel. Bij een stralende zon is de wind vandaag af en toe krachtig en heeft Mistral trekjes. Gelukkig hebben we de luifel aan de goede kant staan zodat we toch voldoende schaduw hebben. Met een wandeling rond de camping en aangrenzend uitgestrekt natuurgebied wordt in de middag de omgeving verkend. De wind wakkert aan en ondanks de volle zon koelt het tegen de avond behoorlijk af. Beheerder Bert maakt hierop de opmerking: wordt het morgen hardlopen of schaatsen?

Zondag 21-jun-09 / Mistral
Het is geen schaatsen en geen hardlopen geworden want de Mistral wind heeft ons vannacht bezig gehouden met zijn gebeuk tegen het tentdoek. Deze noordelijke wind door het Rhônedal hoor je van verre aan komen zetten en vooraf is zelfs de dierenwereld muisstil. Na een aantal behoorlijke uithalen is er weer even stilte voor de volgende storm. Ieder nadeel heb zijn voordeel want de heldere sterrenhemel was meer dan de moeite waard. Nu begrijp ik waarom ze hier, zonder lichtvervuiling, sterrenwacht Rosa hebben ingericht. Om 9uur brandt de zon ons uit onze dons en even later belt dochter Anouk met vaderdag felicitaties. De Mistral lijkt te minderen en het zal wel een hangdag worden totdat ik om 12uur besluit de hardlooppantoffels aan te trekken en als vaderdag cadeau een rondje Col Staton te doen. De vaart zit er goed in en na 1:23uur ben ik terug op de camping voor de lunch.

Maandag 22-jun-09 / Lavendelvelden toer
Tijdens een korte training en zwerftocht door de natuur, tegen de berg achter de camping, tref ik een eeuwenoude eikenboom bij een ruïne. De kolossale oude bosreus heeft een omtrek van enkele meters en staat op een verlaten plaats, indrukwekkend. Na het ontbijt gaan we met de auto op toer om de lavendelvelden in een dal zuidelijker te gaan bekijken. Via Col de Soubeyrand komen we in het gebied van Les Baronies waar ook veel abrikozenbomen staan. Door de mistral is de lucht helder en zijn de vergezichten mooi. We pauzeren op Col de Perty waar we de Mont Ventoux van ver zien liggen. Via Orpierre gaan we over de smalle maar mooi gelegen D116 terug naar Verclause. Samen met onze Groningse buren, van 100m lager op de camping, nemen we een aperitief voor het avondeten en verneem ik nog een mooie route naar Col de Staton die hun hebben gewandeld.

Dinsdag 23-jun-09 / Spoorzoeken
De uitdaging voor vandaag is het spoor zoeken van Wiebe en Géke dat via de meest oostelijk route naar Col de Staton leidt. Voor er geklommen mag worden daal ik via de verharde weg naar Champ d'Habit. Het eerste deel omhoog is een dubbel spoor en goed herkenbaar. Als uiteindelijk het dubbel spoor een enkel is geworden en dat lijkt op te houden wordt het spoorzoeken. Volgens alle informatie mag ik nu zoeken naar groen/witte markeringen en inderdaad via een greppel aan de overkant gaat de route omhoog. Het blijft klimmen en hardlopen wordt nu marstempo. Bijna boven is er volgens aanwijzing de gemarkeerde (W+G) rechthoekige steen waar ik ook mijn bewijsmateriaal achterlaat. Ik loop de route met de zon in de rug maar merk op een gegeven moment dat ik net andersom loop. Mijn gevoel zegt dat ik verkeerd ga en na een paar honderd meter draai ik terug en zoek de route in westelijke richting. Als de markeringen een steil pad omlaag naar de schapenschuur beneden in het dal gaan negeer ik dit en kies voor een route door de bosjes over de bergkam naar Col de Staton. Hier zijn geen markeringen en puur op gevoel en richting ten opzichte van de zon komt na wat kruip en sluipwerk de Col de Staton in beeld. Omdat ik voor 2uur wilde gaan kies ik niet de kortste route omlaag naar de camping maar de zuidelijke afdaling zodat ik nog bij de boerderij van de kersen kan snoepen voor het ontbijt na 755 hoogtemeters over 14km. De Mistral is wat gaan liggen en dat doen we ook vandaag bij de tent met wat leesvoer.

Woensdag 24-jun-09 / Lemps via Salle de Fête
Camping eigenaar Alain had me verleden jaar een mooie onverharde route naar het bergdorp Lemps uitgetekend vanaf Salle de Fête. De feestzaal ligt even buiten het dorp aan het verharde weggetje naar Lemps en recht er tegen over begint de landweg omhoog. Van vals blaffende honden trekken we ons niet veel aan, zeker als er ook nog een hekwerkje tussen in zit. Als snel loop je hier midden in de natuur en de koekoek zorgt voor de ochtend serenade. De pittige klim brengt me snel mooie panorama's met Col la Vanige op de achtergrond en een mooie bloem op de voorgrond. Er moet geconcentreerd worden gelopen omdat elke stap wel overwogen geplaatst moet worden tussen de stenen. Uiteindelijk boven mag ik een stukje dalen om het laatste stuk naar Lemps weer verhard omhoog te lopen. Het dorp is nog in diepe rust als ik aan de lange afdaling naar Verclause begin. De eerste km gaat nog over de verharde weg maar dan neem ik links het onverhard pad dat eindigt nabij de supermarkt. Sinds deze week is er ook vers brood op de camping maar vandaag echter niet dus mag ik weer broodloper spelen. Bij het zwembad doe ik me te goed aan de zoete zwarte vruchten van de moerbeiboom.

Donderdag 25-jun-09 / Wandeling naar Col la Vanige
Vandaag is de uitdaging om samen met camping buurman Wiebe de meest aansprekende berg waar we tegen op kijken, Col la Vanige (1390m), wandelend te bedwingen. We vertrekken om 7:30uur met de auto naar Lemps waar de voettocht begint. Het belooft een warme dag te worden dus water en proviand gaan mee met ons uitstapje waar we de duur niet van weten. Het eerste gedeelte gaat over een goed te lopen landweg omhoog, met aan de rechterkant een rotswand met opvallend gat,  tot bij een bord dat naar Col Perce verwijst. Hier hadden we ook een verwijzing vaar La Vanige verwacht, dus verder lopen en zoeken. Het pad gaat echter omlaag terwijl we het hogerop zoeken. We keren terug naar de richting aanwijzer en zien nu dat er een tweede bordje, van onze col, op de grond ligt. De route omhoog gaat nu over een smal pad, eerst nog wat bos maar al snel lopen we op een smalle richel aan de zijkant van de berg. Het is bij elke stap oppassen geblazen want veel spatjes kun je je hier niet permitteren. Het laatste deel naar de top gaat over grote keien die als een trap te gebruiken zijn waarbij de bomen als leuning dienen. Het uitzicht naar alle kanten is fascinerend. De Mont Ventoux aan een kant en de camping aan de andere zijde. We hebben nog telefonisch contact met de dames op de camping beneden maar ondanks de imposante outfit zijn we niet zichtbaar. Na een rust pauze zoeken en vinden we een nieuwe weg naar beneden. We hebben een extra uitdaging als het pad geblokkeerd wordt door omlaag gevallen rotsblokken en we een verticale wand van een paar meter te verwerken hebben. Ondanks onze hoogtevrees kiezen we voor deze optie, want anders hadden weer terug naar de top moeten gaan. De afdaling gaat verder over veel los klein grit en brengt ons terug op het punt waar de richting aanwijzer staat. Omdat we niet alleen naar de top van de berg maar er ook omheen wilden wandelen kiezen we niet voor dezelfde weg. Dit betekend een weg zoeken door een gebied waar we niet bekend zijn en totaal geen aanwijzingen hebben behalve de zon en de Vanige. Uiteindelijk komen we bij de geitenboerderij met de woeste honden waar ik eerder kennis mee maakte. De boer heeft het nog wat luguberder gemaakt door een aantal wildezwijnenkoppen buiten te hangen, zeker om de toeristen weg te houden? Volgens Wiebe hangen hier in de winter de scalpen van de toeristen om de wilde zwijnen weg te houden. Na ruim 5 uur wandelen en 900 hoogtemeters klimmen zijn we weer terug in Lemps.

Vrijdag 26-jun-09 / Schaapgeluiden
Als we aan het ontbijt zitten na mijn ochtend ritueel (rondje Col Staton) horen we van verre het gerinkel van bellen en blèren van schapen. De schaapskudde trek langs de camping de berg af, de herders zijn zeker ook bezig met hun ochtend gymnastiek. Mooi om te zien hoe een paar honden de meute bij elkaar weet te houden. Het Franse leven maakt van het ontbijt een ochtend vullend programma en alles gaat een tandje langzamer. In de namiddag doen we inkopen en met Géke en Wiebe wordt de beklimming van de Vanige nog eens doorlopen onder het genot van alles wat het leven in de Drome zo mooi maakt. Het avondeten houden we simpel en zelfs dat smaakt hier goed.

 

Zaterdag 27-jun-09 / Les Genêtes
Na een paar dagen van klim trainingen zoek ik het vandaag wat vlakker. Via de rustige D116 achter de supermarkt ga ik naar het mooie dal met Italiaanse populieren bij het gehucht  l'Aubergérie. Er staan hier op een idyllische plaats enkel 4 huisjes in Provençaalse stijl en de tijd staat stil. Wat klaterend water en kwekkende kikkers completeren het beeld als ik via een wandelpad (GR91) richting Rosans verder ga. Bij een tarweveld loopt een vos wat rond te neuzen en hij heeft niet in de gaten dat ik hem al een tijdje aan het observeren ben. Uiteindelijk merkt hij me op en omdat ik doodstil sta doet hij in eerste instantie hetzelfde totdat hij het niet meer vertrouwd en het vossenpad kiest. Na een klimmetje kom ik in Rosans waarna ik via de grote weg terug naar Verclause ga en langs de ruïne bij het kerkje op de berg weer de camping bereik.
's Avonds gaan we in Rosans eten met Wiebe en Géke. De bedoeling was een pizzeria te bezoeken maar deze bleek de laatste pizza zo juist verkocht te hebben. Even buiten Rosans ligt restaurant Les Genêtes dat wel onze magen wil vullen. We eten er smakelijk en na afloop krijgen we uitleg over Genêtes. Waar wij dachten dat het de oude eigenares was blijkt volgens Bert de naam afkomstig van de gele brem die er in overvloed groeit en nu bloeit. Na afloop nemen we een afzakker bij de tent.

Zondag 28-jun-09 / Pié Léger
Omdat het gisteravond gezellig laat is geworden houd ik het vandaag aan de kortere kant. Ik ga naar een heuvel die we ook zien vanaf onze campingplaats met de naam Pié Léger (hoogte 689m). Er loopt een geel gemarkeerde route rond door het eikenbos en over een weide terug naar Verclause. Onze laatste vakantieweek is begonnen en Sterre meldt ons dat ze een speelgoed hondje heeft "Snuffie". Het zwembad zorgt in de middag voor verkoeling en van de moerbei aldaar blijf ik snoepen.
Maandag 29-jun-09
Na mijn rondje Col de Staton rijden we richting de Alpen. Dat klinkt ver maar dat valt best mee omdat de departementen Drome en Haut Alpes hier aan elkaar grenzen. In Serres bezoeken we het oude gedeelte en nemen een kijkje in de kerk. Via een stukje route Napoleon en een mooie binnenweg belanden we op de Col de Carabés. De lunch wordt een picknick, nabij de top, in de schaduw van een oude eik en al die tijd passeert er geen enkel verkeer. Via Col du Fays gaan we verder naar La Motte-Chalancon en over Remuzat terug naar de camping in Verclause.

Dinsdag 30-jun-09 / Meer lopers op de camping
Joggingclub Le Gessy heeft deze morgen 3 actieve leden. Ik vertrek om 7:30uur met Arjen en Demian en het is even aftasten wat ze willen en kunnen. Arjen is laat begonnen met lopen en heeft de halve marathon al twee keer "verteert". Demian is een jonge gast die op de baan zich met 400m bezig houdt. We gaan vanaf de camping omlaag en maken beneden een rondje langs de oude kerk op de heuvel. Vanuit het dorp is het nu enkel omhoog en Arjen hoeft pas te wandelen als we voorbij het campingzwembad zijn. Beide lopers hebben er nog zin in om verder te gaan en we vervolgen de weg verder omhoog tot de laatste boerderij. Omlaag doen we nog enkele versnellingen waarbij me opvalt hoe makkelijk Demian snelheid kan maken. Na ruim 9km zijn we weer terug op de camping en is iedereen tevreden want er worden al plannen gemaakt voor een volgende keer.
Woensdag 1-jul-09 / Richting Lemps met Demian
Demian is om 7:30uur weer van de partij en vandaag staan wat klim km's richting bergdorp Lemps op het loopmenu. Vanaf Salle du Fêtes gaat het feest beginnen als we onverhard onze weg omhoog zoeken. Demian kan goed mee en zijn eerste wandel pauze is pas nabij de top. Voor een 400m baanloper zijn de 15km vandaag een Ultraloop. De afdaling gaat over een verhard weggetje waar we nog wat snelheid kunnen maken. Omdat er op woensdag geen vers brood op de camping is speel ik weer de (Schoon)broodloper als we via de alternatieve weg naar ons stekkie klimmen.
Vandaag is onze laatste rustige campingdag want morgen gaan we langzaam inpakken voor de terugreis. In de namiddag kondigt zich een onweer aan maar ik ga eerst even zwemmen en van de moerbei snoepen. Als ik terug ben bij ons stekkie breken de hemelsluizen open maar de temperatuur is erg aangenaam. Ik besluit om van de vallende nattigheid gebruik te maken en poets de auto in mijn zwembroek. Dit scheelt het slepen met emmers water. Géke en Wiebe komen nog even schuilen en een laatste borrel drinken want ook zij gaan terug naar het noorden. Wiebe heeft nog een boomtak als wandelstok voor me bewerkt en deze mag mee naar huis. Voor als het hardlopen niet meer lukt? De bui was van korte duur en even later zitten we dan ook weer buiten in de zon na te keuvelen over onze mooie vakantie.

Donderdag 2-jul-09 / Een kleine wereld
Als ik in het badgebouw kom tref ik Bert die me meldt dat we in een kleine wereld leven. Hiermee bedoeld hij de mist/wolken waar de camping in is gehuld. Je voelt de zon en de witte nevel maakt er een mysterieuze omgeving van. Arjen gaat vandaag met me op pad en het rondje over Col de Staton is de laatste vakantie uitdaging. Als we een paar minuten geklommen hebben zijn we al boven de wolken. Voor Arjen zal het afzien worden maar de o zo mooie vergezichten, met beneden ons de witte lappendeken waar enkele pieken  door steken, verzachten de pijn. We stoppen een paar keer om dit wonder mooie natuurgebeuren in ons op te nemen. Terug op de camping wordt er afscheid genomen van Wiebe en Géke en beginnen we met inpakken want we hebben een chalet voor de komende nacht zodat we morgenvroeg niet hoeven te wachten totdat het tentdoek droog is van de ochtenddauw. Het wordt weer een warme dag en het in de vouwwagen stoppen van al de spullen gaat op zuiders tempo. We trekken naar ons chalet voor een nacht, nog geen honderd meter verderop, en het span dat morgen ruim 900km huiswaarts mag rijden staat startklaar. Met een "zwembeurt" ter afkoeling sluiten we mooie weken af.

Vrijdag 3-jul-09 / Terug naar huis
Nog voor de wekker ons kan wekken zijn we om 7:00uur al uit de veren. Het zonnetje schijnt door het openstaande raam van het chalet naar binnen en het beloofd weer een warme dag te worden. Als campingbeheerder Bert terug is met het verse brood ontbijten we buiten en na een hartelijk afscheid van de camping trekken we huiswaarts. Om 8:30uur gaan we "En Route" met een muziekje van de Gig Band, voor de Drome sfeer, richting Nyons. Het is nog rustig op de weg als we langs de rivier l'Eygues en tussen de rotsen van Georges de May door rijden. Na Nyons richting autoroute du Soleil wordt het landschap vlakker en bevinden we ons tussen de wijnvelden van de Cote du Rhone. Vanaf Montelimar is het km's draaien op de autoweg naar het noorden. Rond 12:00uur gaan we door de tunnel van Lyon waar we even in de file zitten. Het verkeer zuidwaarts is beduidend drukker met nog beginnende vakantievierders. In de buurt van Dyon doen we de parkeerplaats van Le Clerc aan voor een koud ijs, vanaf hier is het iets minder dan 500km. Om 16:00 betalen we de laatste tol bij Toul en via Nancy en Metz rijden we naar Luxemburg waar de eerste parkeerplaats zo vol is dat we maar gelijk doorrijden. Bij Arlon (B) verlaten we even de autoweg (afslag 31) om via de N4 naar Martelange te rijden waar getankt kan worden aan Luxemburgse prijzen (€1:07/L). Luik lijkt uitgestorven als we de tunnel met omleiding negeren en door het centrum richting Nederland rijden. Na 12uur rijden en ruim 900km zijn we weer veilig thuis in Maastricht. Er is nog tijd en energie over om alle spullen uit de vouwwagen te halen en na wat schoonmaak is deze klaar voor de volgende trek over bijna een jaar. Na een hapje zwartbrood bij Mam en een koel biertje met de buren sluiten we deze vakantie en dagboek.


Klik hier voor het fotoalbum Vakantie Drome 2009
25	Trainingen Drome - Verclause 	2009	
	Totaal	321 	43:54	11574	128	94	7,3	8:12	
		Km	Uren	meter	beats	beats	Km/u	minut	
Datum		Afstand	Tijd	Klim	HFmax	HFgem	Vgem	Km-tyd	Opmerkingen
7-jun-09								1e reisdag naar Montelimar
8-jun-09	14 	1:21	225	132	111	10,4	5:47	Aankomstdag: Verclause - Montferand
9-jun-09	13 	1:45	676	132	104	7,5	8:00	Col Staton
10-jun-09	5 	1:02	161	114	79	4,8	12:24	Rondje Verclause
11-jun-09	19 	2:18	500	137	92	8,2	7:20	Lemps
12-jun-09	10 	1:22	317	114	87	7,2	8:22	Champ d habit en richting Pas d Ode
13-jun-09	9 	1:51	249	124	84	5,1	11:48	Champ d' Habit-Monastere Notre Dame de Misericord
14-jun-09	12 	1:32	158	112	87	8,1	7:25	Verclause - Langs de Eygues
15-jun-09	12 	1:21	648	136	100	9,0	6:41	Chatusse-Pas d' Ode-Col de Staton
16-jun-09	14 	1:41	217	122	88	8,6	7:00	Verclause - Montferand
17-jun-09	14 	1:55	320	128	87	7,5	7:59	Rosans
18-jun-09	7 	1:13	312	116	87	6,0	10:00	Camp Frérand bergop
19-jun-09	20 	2:15	997	127	95	8,8	6:47	Montferrand-la-Farre - Lemps - Verclause
20-jun-09	17 	1:58	258	126	92	8,4	7:09	Verclause-Montferrand-Verclause
21-jun-09	12 	1:23	649	135	106	8,4	7:09	Col Staton
22-jun-09	6 	1:00	264	110	77	6,0	10:00	Rondje Champ Frerand
23-jun-09	14 	2:02	762	132	98	7,0	8:31	Col Staton via meest rechtse route
24-jun-09	18 	1:59	570	133	98	8,9	6:45	Lemps via Salle de Fête onverhard
25-jun-09	19 	5:00	894			3,8	15:37	Col de Vanige (Wandelen met Wiebe)
26-jun-09	12 	1:47	661	120	91	6,4	9:18	Col Staton via Champ d' Habit
27-jun-09	16 	1:44	287	122	91	9,1	6:34	l'Aubergérie-GR91-Rosans
28-jun-09	10 	1:25	349	127	92	7,3	8:15	Rond Pié Léger
29-jun-09	12 	1:45	642	126	96	6,6	9:07	Col de Staton
30-jun-09	9 	1:00	288	140	103	9,2	6:31	Rondje met Arjen en Demian
1-jul-09	15 	1:35	530	151	112	9,6	6:15	Richting Lemps met Demian
2-jul-09	12 	1:40	640	146	100	6,9	8:41	Col de Staton met Arjen
3-jul-09								Terugreis

Heb je een vakantietip, ervaring / reacties? Mail me
Klik hier voor de andere Jogger Jo vakantie verhalen
Meer Jogger Jo Schoonbroodt running info (www.jogger.tk)