Vakantie 2005 Jogger Jo & Spinning Jenny
Jogger Jo en Spinning Jenny genietend op vakantie
Voor 2005 is Camping Moulin de Verdagne te Gassin nabij St.Tropez in Zuid-Frankrijk ons plekje Klik hier voor het dagboek 2005
Klik hier voor het verslag 2006
Klik hier voor het verslag 2007
Route du Brost
83580 Gassin
Tel. +33 494797821
www.moulindeverdagne.com
moulindeverdagne@aol.com
www.gassin-infos.com

Heb je ervaringen met deze camping/omgeving mail me je belevenissen.


Camping
Camping Moulin de Verdagne, op het schiereiland van St.Tropez, ligt ver van alle wegen en je hebt er volop rust midden in de natuur (mimosa,oleander,cactussen,eiken en naaldbomen) met veel schaduwplaatsen, slechts 5km van zee. De camping is gelegen, tussen wijngaarden en bossen, aan een boeren-tussendoor-weggetje in de gemeente Gassin, maar niet in het Provençaalse dorpje Gassin, want dat is boven op de berg. Je kan op 2 manieren de camping bereiken. De makkelijkste is om vanaf de rotonde bij la Foux (tussen Port Grimaud en St. Tropez) de D559 naar La Croix-Valmer te volgen. Rij dan door tot de rotonde aan het begin van La Croix-Valmer en ga dan linksaf, volg dit weggetje en als je beneden bent ga je weer naar links. Na een paar honderd meter laat je de weg de weg en ga je op het onverharde pad naar de ingang van de camping. Hier is de receptie, gebouwd tegen de oude toren van de voormalige windmolen.
Ter plaatse: Ruime toilet/warme douches, zwembad, bar, restaurant en kleine kinderspeelplaats.
Tarief tot 1-jul-2005: Tent/Caravan+2 volwassenen+auto = 12,50Euro, Electro=3Euro, Tax=0,61pp
Vanaf de camping kan je naar leuke baaien/strandjes, dat is ongeveer 10 km met de auto.
Je kan ook dichterbij naar het strand van La Croix-Valmer (ongeveer 5 km).
Plaatsbeschrijving (dit is niet allemaal zelf bedacht)

Schiereiland van St.TropezGassin
Dit dorp ligt in het midden van het St.-Tropez schiereiland. Het is gelegen op een grote heuvel (201m hoogte) en ligt op slechts vier kilometer afstand van de zee. Het dorp heeft door de eeuwen heen haar kromme straatjes en oude huizen behouden. De locatie van dit dorp is echt uniek. Je ziet vanuit het dorp de wijngaarden, de bossen en de Golf van St.-Tropez. Aan de kust is Port Gassin, deze haven is flink aan het uitbreiden en begint steeds meer te lijken op de havens van Port Grimaud en Cogolin.

Omgeving Presqu`île (schiereiland) de St.-Tropez
Wie zich even uit het turbulente leven aan de kust wil terugtrekken, kan op het schiereiland Presqu'île de St.-Tropez een tweetal dorpjes vinden die sinds eeuwen onveranderd lijken. Boven op een 201 meter hoge heuvel ligt Gassin, in het verleden een uitkijkpost van waaraf de hele Golfe de St.-Tropez in de gaten gehouden kon worden. Dat was ten tijde van de voortdurende Moorse invallen geen overbodige luxe. Het dorp is bereikbaar via enkele smalle, steile, maar mooi gelegen weggetjes vanaf de omringende doorgaande wegen. De huizen lijken op elkaar gestapeld, omdat in het verleden steeds meer woningen binnen de muren gebouwd moesten worden. De straatjes met poortjes, arcaden en trappen maken van Gassin een schilderachtig geheel.
Ramatuelle (2000 inwoners) is net zo'n oud Provençaals dorpje. De heuvel waarop het gebouwd is, is bedekt met wijngaarden. De buitenste rij huizen vormt als het ware de ommuring, die wordt onderbroken door de poort der Saracenen. Het verhaal gaat dat bevolking deze piraten bij één van hun invallen verdreef door ze met bijenkorven te bestoken. Het kerkje heeft een mooi portaal uit 1620 van een zeldzame, groengevlekte steensoort (serpentijn, ook wel groen marmer genoemd).
Het schiereiland heeft diverse mooie uitzichtpunten: vanuit Gassin en Ramatuelle en de daartussen gelegen ruines van de Moulins de Paillas, vanaf de rotskapen St.-Tropez, Camarat en Lardier, de Col de Collebasse, de Colline de Bestagne (alleen te voet bereikbaar) en de kapel Ste-Anne, beide even buiten St-Tropez. Het plaatsje Cogolin (8000 inwoners) is een levendig handelscentrum met een bevolking van landbouwers en ambachtslieden. Vooral de weefkunst staat hier op een hoog peil (tapis en tissus; een weverij kan op werkdagen worden bezocht). Ook worden hier pijpen van heidewortels vervaardigd. In de vallei verzamelt men het kaarsrechte riet, waarvan hengels en netjes voor blaasinstrumenten worden gemaakt. De landbouw is vooral gericht op wijn. Als traditioneel Provençaals plaatsje kent ook Cogolin karakteristieke nauwe straatjes en poortjes. Er staat een kerkje uit de 14de eeuw.

Cogolin
Dit dorpje is gelegen aan de rand van het Massif des Maures en kijkt uit over de Golf van St.-Tropez. Dit dorpje trekt het gehele jaar door vele bezoekers aan. In het dorpje kunt u nog steeds een oude windmolen bezichtigen. Daarnaast vindt u er ook een 14de-eeuwse klokkentoren. Maar dit dorpje is ook verbonden met zee. Op slechts vier kilometer van het dorp bevindt zich de jachthaven van Cogolin. Hier kunnen meer dan 1500 jachten afmeren. De jachthaven is van alle gemakken voorzien. Zo zijn er vele winkels waar men proviand kan inslaan en vele cafés en restaurants waar men de dorst kan lessen.
Cogolin is een geschikt uitgangspunt voor (wandel)tochten door het Massif des Maures. Een autotocht van circa 70 kilometer voert door het dal van Môle richting Bormes-les-Mimosas, waar je een mooie maar smalle weg naar Collobrières kunt nemen. De weg door het Forêt des Maures brengt u terug in de vallei bij Grimaud.

Grimaud
Dit dorpje is genesteld in het hart van het Mauresmassief. Het ligt in de nabijheid van de Golf van St.-Tropez. Het oude Grimaud (3000 inwoners) ligt op 3 kilometer ten noorden van Cogolin in de beschutting van naaldwouden en olijfgaarden. De rijke historie valt af te leiden uit de nog steeds indrukwekkende resten van een 11de-eeuws kasteel boven op een heuvel en de overblijfselen van middeleeuwse stadswallen. Het kerkje St.-Michel is puur Romaans. Bij Pont des Fées, buiten het dorp, stond een Romeins aquaduct. Door de jaren heen heeft dit dorpje haar middeleeuwse karakter weten te behouden. Zo slingeren de straten door het dorp in de richting van de Romaanse kerk en naar de ruïnes van het feodale kasteel. De vele schitterende huizen zijn door de jaren goed onderhouden en daar waar nodig gerestaureerd. Een paar kilometer buiten het eigenlijke dorp is Port Grimaud, een kustresort.

De hier genoemde plaatsen hebben aan de golf van St.-Tropez hun eigen badplaats gecreëerd. Cogolin heeft zijn dependance Les Marines-de-Cogolin. Het strand is niet te druk en heeft bescheiden voorzieningen en watersportmogelijkheden. Port-Grimaud is het geesteskind van de architect Spoerry. Op de plaats waar de Grieken meer dan 2000 jaar geleden hun Athenopolis stichtten, heeft hij in de jaren zestig een oude Provençaalse kustplaats nagebouwd, compleet met neoromaanse kerk. Het architectonisch gezien goed geslaagde namaakdorp is er speciaal voor watersporters, die hun boten en jachten voor de deur van hun vakantieverblijf kunnen afmeren. Overal waar u gaat, loopt u langs het water. Auto's komt u in Port-Grimaud niet tegen.


Dagboek
Zondag 5-jun-05
De Camplet vouwwagen is al op vrijdag, voor de 10km Pepijnloop (35:24), gepakt en dat is gezien de regenbuien van zaterdag geen verkeerd idee geweest. De zondagmorgen wordt gebruikt om de laatste resten te laden en te koppelen aan de auto. Het span staat klaar voor de trek van 1150km naar het (zonnige?) zuiden. We nemen afscheid bij mam met de traditionele zwarte brood met kaas maaltijd. Ik kruip nog een uurtje in bed om uitgerust aan de reis te beginnen die ook de hele nacht in beslag zal nemen. Om 15:00 uur verlaten we het zwaar bewolkte Maastricht uitgezwaaid door de buren en reizen via Luik naar Martelange voor Luxemburgse benzine (1,00 Eur/L). Bij Metz wordt via borden ons geadviseerd om een omleiding te nemen i.v.m. werkzaamheden. Mijn inschatting is dat deze royale omweg ook veel tijd kost, dus ik besluit om over het enkel spoor richting Nancy te rijden. We belanden al snel in een langzaam rijdende file maar verliezen niet echt veel tijd. Dit was geen verkeerde keuze. Tegen 18:00uur worden de magen rammelig en is het tijd voor de zelfgebakken lekkere kippenbouten. De buitentemperatuur is nog niet op vakantiepeil te noemen en er valt een enkele drup. Bij Toul nemen we de tolweg Dyon en tanken na 490km bij Leclerc. Het is erg rustig op de weg en de dreigende bewolking wordt steeds dunner. De tijd en km's vliegen voorbij mede door de muziekkeuze op eigen gebakken cd's. Om 22:00 uur bereiken we het einde van de tolweg bij Lyon (24,60 Euro). We nemen niet de rondweg maar volgen de oude route richting centrum door de tunnel van Lyon. De nacht valt en het is nu een stuk drukker op de weg maar er kan goed door worden gereden op de route langs de Rhone.

Maandag 6-jun-05
De eerste parking (Roussilon) op de tolweg Lyon/Vienne richting het zuiden wordt gebruikt om een slaappoging te ondernemen. De buiten temperatuur is erg aangenaam en een mooie sterrenhemel is ons decor. Na 2 uur rusten houden we het voor gezien en gaan weer on-route. Het gebergte van de Ardeche moet rechts in de duisternis liggen en links bevindt zich de kale berg bekend als Mont Ventoux waar ik mooie zweet herinnering aan heb. Het einde van de tolweg bij Lancon (284km aan 20,10Euro) is even een onderbreking en we besluiten om achter Aix-en-Provence een nieuwe slaappoging te onder nemen. De stoelen gaan op een grote parking in de slaapstand en de ramen worden wat afgedekt. Om 6:30uur maakt de zon ons wakker en horen we de vogeltjes ijverig fluiten. Tijd voor de laatste ruk over de tolweg La Provencale (A8) richting Nice waar we afslag Le Luc missen en via Le Muy (7,80 Euro) over de D25 naar St. Maxime rijden. Dit is een bochtige weg door de heuvels richting zee. In St. Maxime volgen we de kustweg (N98) richting St.Tropez en wordt het file rijden. Even voor St.Tropez, bij de rotonde van La Foux, staat Gassin (D559) aangegeven. Jos had me geadviseerd om door te rijden tot La Croix-Valmer en dan richting camping Moulin de Verdange, maar we nemen de eerste camping aanduiding. Via een smal hobbelig boeren-tussendoor-weggetje, gelukkig zijn er geen tegenliggers, komen we op een hoger gelegen gedeelte waar het laatste onverharde pad naar de ingang van de camping leid. Het is 8:30uur en alles is nog in diepe rust. De vriendelijke campingbaas opent speciaal voor ons de receptie en zijn Engels is opperbest. Na de nodige uitleg en adviezen mogen we zelf een stekkie op de schaduwrijke terrascamping zoeken. Onze keuze valt op plaats no. 5, onder een grote naaldboom direct bij het zwembad met palmbomen, mimosa, oleander en bloeiende cactussen. De ondergrond is vlak met dor gras en ons verblijf staat snel op zijn plaats. Het inslaan van de tentharingen vraagt wat doorzettingsvermogen i.v.m. de vele stenen maar uiteindelijk staat alles strak. Na een korte nap, i.v.m. de gemiste nachtelijke uren, ga ik even zwemmen. De water temperatuur is goed en ik heb het bad voor mij alleen. Jos zijn looproute advies inspireert me om de loopschoenen aan te trekken en de buurt te gaan verkennen. De klim naar Gassin is de eerste uitdaging en na een rondje dorp kies ik een pad omlaag langs diverse wijn Chateau's (o.a. Minuty). In dit onbekende gebied zonder landkaart is het even zoeken als ik na 1 uur hollen terug naar de camping wil. Er zijn geen aanwijzingen en op de D61 loop ik dan ook prompt de verkeerde kant op. Bij een wijnproeverij verneem ik dat er beter omgekeerd kan worden. Uiteindelijk zie ik een bord Gassin en kom ik na een steile klim weer boven in het dorp. Hier kan ik de omgeving overzien en de richting naar de camping bepalen. Het is erg warm in de volle zon als ik met een lege bidon na bijna 2uur weer op de camping arriveer. De douches zijn ok en het eten smaakt na al die inspanning dubbel zo lekker. De avond en oogkleppen vallen voor ons vroeg.

Dinsdag 7-jun-05
Na een goede nachtrust in een rustige omgeving gaan de loopschoenen aan voor een trainingstocht richting La Croix-Valmer waar ik bij de bakker brood haal. Er wordt geluierd op de camping en ik maak dit eerste deel van het vakantieverhaal. In de namiddag bezoeken we een winderig Gogolin voor een wandeling door vieux village en slaan onze boodschappen in bij de spiksplinternieuwe Intermarche. Een poulet roti en de nodige vin Rouge gaan mee ter bevordering van het vakantie gevoel. De Mistral wind gaat tegen de avond liggen als we nagenieten van een zonnige dag. Onze buurman Rick uit de achterhoek, de enige overige gasten op dit stukje camping, praat ons bij over een unieke Europese Harley Davidson meeting welke donderdag in St.Tropez wordt gehouden en tienduizenden bezoekers zal trekken. Hij is al een kijkje gaan nemen en toont zijn digitale plaatjes. Wat ons dit jaar erg opvalt zijn de brutale eksters die de duifjes het leven zuur maken als er wat te eten valt.

Woensdag 8-jun-05
Harley JoTegen 5uur in de ochtend worden we wakker door de Mistral wind die we over ons heen horen razen. We staan aardig beschermd maar de regen aan naalden welke van de pijnbomen worden geranseld zorgt voor extra lawaai. Voor de zekerheid sluit ik het raam bij het keukenblok en gaat de luifel naar binnen. Tegen 8 uur wordt ik wakker door de oplopende temperatuur van de zon. De looproute gaat vanaf de camping direct links over een stukje propriete privée met vervolgens een vlakke landweg richting La Croix-Valmer waar ik op de drukke D559 uitkom. Bij de rotonde neem ik de weg omhoog naar het dorp Gassin. Lopen maakt dorstig en aan de westzijde van het dorp vind ik een waterkraan. Via de afdaling langs het kerkhof (D89) kom ik na 1uur trampelen terug op de camping waar Jenny de koffie klaar heeft staan. In de namiddag ga ik met onze buurman Rick naar Port Grimaud om de Harley Davidsons van nabij te bekijken. Om de camping op te komen, waar heel veel Harley rijders bivakkeren, moet ik de juiste outfit aan hebben. Ik leen een leren hesje, zonder mouwen, en trek een spijkerbroek aan. Met de juiste grijns op mijn gezicht lukt het om binnen te komen. Het specifieke Harley motor gepruttel is niet van de lucht om maar niet te spreken over de typische berijders. Er valt veel te zien en er wordt spontaan een biertje aangeboden en gedronken. Na een bezoek aan de luxe haven van Grimaud met zijn peperdure jachten keren we terug naar ons nederig verplaatsbaar stulpje op de camping. Vanavond staan de groene asperges op het menu welke met een goed glas wijn smaken als een koningsmaaltijd. Het is een heldere avond waardoor de temperatuur snel daalt, dat wordt op tijd onder de wol.

Donderdag 9-jun-05
Jo-Jenny-UtaOm 8:15uur worden we wakker, blijkbaar was er wat extra nachtrust nodig. Ik trek de schoenen aan om de route naar de zee te verkennen. De richting is me bekend en via de grote weg kan ik er ook komen maar de uitdaging zit hem om ook binnendoor een route te vinden. Uiteindelijk kom ik via een heuvelachtige weg waar ik op het hoogste punt het azuur blauwe water zie liggen in Sylvabelle, een dorpje nabij La Croix-Valmer. Het strand van Gigaro is mijn doel maar de kortste route over een oprijlaan met palmbomen wordt geblokkeerd door een woest uitziende hond. Via een omweg bereik ik het strand waar het nog erg rustig is. Op de terugweg tref ik twee Amerikanen uit Texas die aan hun loopje zijn begonnen. Het blijken broers te zijn die met de complete familie de 50jarige bruiloft van hun ouders even komen vieren (Europe in one week). Al kletsend loop ik nog even met ze mee omhoog naar Gassin. Na 1:50uur staat het ontbijt klaar op de camping en ruik ik de gebakken broodjes. We maken een wandeling in de omgeving waar we enkele enorme dennenappels vinden. Er zijn hier ook veel bomen (kurkeik) die ze het jasje hebben uitgedaan. In de namiddag komen de buren (Rick & Uta Roekevisch) op bezoek. Rick is gaan proefrijden met enkele Harley's en is er nog helemaal dol van. Het gezellig samenzijn wordt onderbroken door de eerste regenbui. Mooi tijd om aan de bereiding van het avondmaal (Courgettes, Aubergine, Uien, Knoflook) te beginnen.

Vrijdag 10-jun-05
De lucht is weer stralend blauw en ik ontdek een onverhard pad dat bergop in Gassin eindigt. Via de Route de la Berle daal ik af langs Chateaux Minuty. Deze weg heb ik de eerste dag ook genomen en is inmiddels van nieuw asfalt voorzien. Zo erg verslijt ik het wegdek toch niet dat er na een keer lopen een nieuwe laag overheen moet? Op de D61 wordt ik door Fransen staande gehouden. Het toeval wil dat ze uitgerekend de weg vragen naar onze camping, elk ander adres had ik hier niet geweten. Via een weg parallel aan de D559 en langs de polobaan van St.Tropez ga ik via de D89 richting Gassin. Ik zoek en vind een weg binnen door een druivenveld richting de camping. Een slang van wel 1 meter kruist mijn pad en beide maken we dat we weg komen. Op de camping kan ik na 1:45uur onder de douche. Na een uitgebreide brunch gaan we het schiereiland van St.Tropez verkennen, de Harley Davidson rijders komen ons in grote getale tegemoet. Via La Croix-Valmer volgen we de D93 over de col de Collebase en voor Ramatuelle gaan we richting het strand van Plage de l'Escalet. Hier is een klein stukje zandstrand dat overgaat in rotsen. We wandelen langs de zee en eten een baguette jambon, fromage. Ons volgende doel is de vuurtoren van Cap Camarat maar de afdaling naar de zee is ons te heftig. Bij de supermarkt van St.Tropez vullen we de proviandkas weer aan en ontmoeten nog een koppel uit Maastricht. Met de buren uit de Achterhoek hebben we nog een gezellig samenzijn voor het avondeten. Zwager Al Rikers informeert via sms naar het dagboek, blijkbaar worden de verhalen ook nog gelezen.

Zaterdag 11-jun-05
Rond middernacht horen we veraf het gepruttel van de Harley Davidsons motoren die blijkbaar met hun nighttrip bezig zijn. Bij het ochtendgloren klinkt er een beter te verdragen vogeltjes concert waar ook de koekoek niet in ontbreekt. De looproute gaat via het bospad omhoog naar Gassin en dan over Col de Paillas, een van de hoogste punten op dit schiereiland, langs de windmolen omlaag naar Ramatuelle. Er is een Provençaalse markt in het dorp dat tegen de berghelling is gebouwd. Ik zou wel verder willen lopen maar mijn klokje geeft aan dat het tijd wordt om terug te keren naar de camping en dat betekend weer opnieuw klimmen. De eerste 100km heb ik achter de pantoffels en ik begin me al beter te oriënteren op het schiereiland van St. Tropez, met dank aan tipgever Jos Brouwer. Het wordt een winderige zonnige dag. Van de vriendelijke campingbaas mag ik gebruik maken van zijn internet aansluiting om het thuisfront te informeren. Het eelt op mijn rechterhak is gescheurd door de zon en veroorzaakt een pijnlijk gevoel bij het lopen. Om de hoeven weer bruikbaar te krijgen snijd ik met een mes de eeltranden van de scheur weg. Na deze grote beurt moet het lopen weer pijnloos geschieden is de ervaring.

Zondag 12-jun-05
Mijn ontdekkingstocht brengt me via wijnvelden aan de zuidkant van de camping uiteindelijk in Sylvabelle en La Croix-Valmer. Direct langs de zee lopen is er helaas niet mogelijk door de vele proprerite prive's. Samen met Rick ga ik na de Harley Davidson parade kijken. Dit is voor de vele motorfanaten het afscheid van St.Tropez van een lang weekend brommers kieken, op zijn Achterhoeks, zoepen toepen en op de proemen kroepen. We positioneren ons op een kruising waar de optocht begint en buiten veel kijkers ook de nodige gendarmerie staat opgesteld. Een Louis de Funes achtig figuur probeert het verkeer te regelen maar de chaos wordt steeds groter. Met het toenemend aantal motoren stijgt ook het aantal decibels. Uiteindelijk start de optocht met voorop veel vlagvertoon van clubs uit alle mogelijke landen. In deze kakofonie van geluid belt Rick met zijn maat Clif in Nederland om hem als Harley-fan wat te stangen. Hij heeft het over Night Train, Softail Deluxe, Springer Classic, Electra Glide enz. Het is onmogelijk om hier weer te geven wat er in een klein uur en duizenden Harley Davidson motoren verder allemaal te zien was, toch een kleine samenvatting. Heel dikke ruige mannen met lange grijze baarden, slanke dames met minuscule lingerie, de inhoud van complete bejaarden tehuizen op twee en soms drie wielen, alle soorten hoofddeksels (mexicaan, viking enz.), kleine k. hondjes met motorbril, aanhangwagens in de vorm van bierton of lijkkist en natuurlijk de gekste outfit van stalen harnas tot zwart leren korte rokjes met jarretels aan de laarzen. Rick is op zoek naar een Harley en heeft zijn oog laten vallen op de VRSC family, de nieuwe lijn met watergekoelde motoren, 1200cc 117pk. De VRSCA V-Rod heeft een hoge afschrijving dus dan liever een mooie bijzondere Softail Deluxe kopen. Hij wil thuis enkel oldtimer legervoertuigen va zijn collectie verkopen. Rick vraagt me om de beginselen van het lopen aan hem te leren. Ik geef hem een paar loopschoenen en samen lopen en wandelen we naar Gassin via het natuurpad. Terug op de camping voelt hij zich al een beetje de marathonman.

Maandag 13-jun-05
Zorg voor voldoende vochtVia Gassin zoek ik het hogerop langs de Moulins de Paillas naar het hoogste punt 326m. Boven bij de antennes van Radio St.Tropez stopt de verharde weg. Er staan enkel waarschuwing en verbodsborden maar ik vind toch een onverharde stoffige weg met veel kuilen naar beneden. De afdaling gaat tegen de ochtendzon in, dat betekend dat ik richting oosten loop. Het is een dor gebied met op enkele plaatsen watertanks voor gebruik bij bosbrand door de Pompiers. Uiteindelijk kom ik op de D61 en loop ik richting noorden. Het is oppassen in de bochten met alle Fransen die naar hun werk snellen. Dat hier hard gereden wordt blijkt even later als ik een auto een tiental meter vanaf de weg over de kop tussen de druivenstruiken zie liggen. Bij de rotonde ga ik naar links als uit de tegenover gelegen richting een groep lopers komt met dezelfde plannen. Het blijkt de politie van St.Tropez te zijn die hun wekelijkse sportuurtje hebben. Ik loop met de groep mee en praat met de trainer, die me enkele route tips geeft. Na 2uur arriveer ik op de camping. 's middags krijg ik zwemles van Rick en daarna geef ik hem, de coming marathonman, een halfuur looples. Het lichaam wordt beloont met hapjes en drankjes samen met de buren en de geest komt uit de fles.

Dinsdag 14-jun-05
Het heeft vannacht geregend maar het droogt al snel op.  Het dorpje Gassin ligt in de wolken. Aangezien ons voorgebakken brood op is doe ik een looprondje langs de bakker te La Croix-Valmer. De dame bij de receptie meld me dat er e-mails zijn binnengekomen op het camping adres info@moulindeverdagne.com. We willen boodschappen gaan doen maar door een ongeval met een vrachtwagen is het verkeer kompleet ontwricht. Via een kleine sluipweg bij de verkeerslichten op de D559 vinden we een route naar de supermarkt in Cogolin. Er wordt weer voor een paar dagen gehamsterd en we gaan op zoek naar een witte wijn Cotes de Bergerac Moelleux die zich lekker drinkt. Er gaat een warme poulet-routie mee die ons met wat Vin-Rouge en notenbrood goed smaakt. Na de gebruikelijke inzinking met middagdutje ga ik wat baantjes trekken in het zwembad. Leermeester Rick zwemt mee en moet alle zeilen bijzetten. Samen trekken we de loopschoenen aan voor een rondje van 30minuten. Rick klaagt wel over spierpijn maar dat mag ook wel als je van niets naar 3dagen achter elkaar gaat lopen. We doen wat rek en strekoefeningen en ik adviseren een massage die Uta niet zo ziet zitten. Wat zeggen de geleerden over sex voor de training? In de avonduren valt een verdwaalde bui en rommelt het enkele keren.

Woensdag 15-jun-05
Mooie terras in GassinVandaag zoek ik het hogerop en klim voorbij Gassin en Moulins de Paillas. De zon doet zijn best en  de uitzichten op het hoogste punt van het schiereiland zijn adembenemend. Aan de zuidzijde zie ik de zee bij La Croix-Valmer, in het noorden is de Golf van St.Tropez en richting het oosten Cap Camarat. Ik maak een rondje om het hekwerk bij de antennes van Radio St.Tropez en ga via het onverharde pad omlaag naar de D61. In Ramatuelle vind ik een drankpost bij de telefooncellen aan de grote parkeerplaats. Het is weer een hele klim naar de vieux moulin en na 1:30uur mag ik aan de 5km afdaling beginnen richting camping. Na het ontbijt wandelen we door de smalle straten van Gassin en Ramatuelle en maken mooie kiekjes van verrassende plekjes. Er wordt weer gezwommen en Rick krijgt niet genoeg van het hardlopen en ik ga met hem voor een rondje. Bergop moet er af en toe gewandeld worden en wat opvalt is dat hij steeds harder gaat lopen als hij korter bij de camping komt. Er volgt, in de avondzon, een cooling-down met Franse heerlijkheden.

Donderdag 16-jun-05
De darmen beginnen meestal na zo een minuut of tien lopen te werken. Ik heb net een mooie Grand Cru geproduceerd in het struikgewas als er een loper aan komt zetten. Het blijkt een Fransoos (Christian Lahaye) te zijn die hier woont en dus bekend is met de omgeving. Samen lopen we zijn route en verteld over het oude spoorlijn traject. Hij nodigt mij uit om nog even een kop koffie te komen drinken bij hem thuis. Na deze gastvrije ontvangst vervolg ik mijn route over een onverhard pad parallel aan de D89 omhoog naar Gassin. De temperatuur is stijgende en het zwembad van onze camping zorgt voor verkoeling. In de namiddag doe ik met Rick een rondje over de oude spoorbaan. Het is zijn vijfde en laatste looptraining op rij want morgen vertrekken ze naar Lac St.Croix (Camping Les Roux). De vooravond staat in het teken van afscheid nemen en het lichaam belonen. Om 21:00uur gaan we eten. 

Vrijdag 17-jun-05
Ik zoek een route richting Le Luc le Mort en steek de drukke D559 over. Via een bospad kom ik in een uithoek met enkele caravans, schamele huisjes en een complete beestenboel met paarden, ezels, ganzen, kippen enz. Ik heb een bord zien staan dat iets over Chiens te melden had. Het wordt een bijna dood ervaring als er plotseling, woest blaffend, een grote dobermannpincher met enkele vriendjes op me af komen vliegen. De ezels beginnen te balken en ook de ganzen laten zich horen. In die kakofonie moet ik proberen kalm te blijven omringd door 6 honden die proberen aan mijn onderstel van achteren te komen. Blijkbaar verstaan ze ook Maastrichts (non dieu) want ik kom er zonder kleerscheuren en rustig door wandelend vanaf. Ik bevind me nu in een mooi natuurgebied waar veel schaduw is en me uiteindelijk bij La Croix-Valmer doet belanden. Een camping van Air-France is het eerste teken van leven in deze verlaten hoek. Het wordt een warme dag en ik vind een drankplaats bij de parking du Brost voor de laatste km's naar de camping. We nemen afscheid van de buren (Keep on Running) Rick en Uta. Op de camping is het nog erg rustig en we hebben als het ware ons eigen privé zwembad. Met wat baantjes trekken, lezen en luieren is het hier goed vertoeven in de schaduw.

Zaterdag 18-jun-05
Dochter Anouk en Ben beginnen vandaag aan de trek naar het zuiden met de caravan. Zelf ga ik om 7:15uur opzoek naar een nieuwe looproute. Vanaf de camping rechtsaf en dan omhoog richting Gassin en naar rechts bij het bord Dechetterie. Vanaf hier is er een onverhard omhoog lopend pad dat uiteindelijk bij de weg Moulins de Paillas uitkomt. Er zijn veel grote (mei)kevers op pad die nog niet kunnen vliegen, de weg is bezaaid met plat gereden kevers, de z.g.n. plevers. Vlak bij de molen, achter een rood/witte slagboom, gaat er een onverhard pad omlaag. Het is een bosrijk gebied met bouwpercelen in de aanbieding. Uiteindelijk kom ik na lang afdalen op de D93 bij Col Collebasse. Er staat een km paaltje en ik heb de keuze, 4km naar Ramatuelle of 7km naar La Croix-Valmer. Natuurlijk kies ik voor de 7km en volg de hooggelegen bochtige kustweg met mooie uitzichten over de Azuur blauwe zee. Gelukkig is er vandaag niet veel woon-werk verkeer maar het blijft oppassen. Bij de bakker haal ik nog vers brood voor de laatste ruk naar de camping. De campingbaas meld me dat er weer mails voor me zijn. Zwager Al meldt dat alles met dochter Kim naar wens verloopt, we verwachten binnenkort het geboortebericht, wat zal het worden? De koperen ploert doet al goed zijn best en de voorspelling is 33.C. Dat wordt zwemmen en veel schaduw.

Zondag 19-jun-05
Op zoek naar max. onverhard vind in parallel aan de D559 een smal pad door het aangrenzend bosgebied. Als ik een mogelijkheid zie om omhoog te gaan volg ik een door water uitgesleten steile greppel. De benen zijn nog niet warm en het lopen veranderd in bergwandelen. Alles wat omhoog gaat moet ook een keer naar beneden en deze wijsheid blijkt even later. Via een stukje D61 loop ik langs Chatau Minuty de pittige klim omhoog naar Gassin. De afdaling gaat door het bos naar de camping. We bezoeken de markt in La Croix-Valmer maar het is te warm om lang tussen de kraampjes te lopen. Italiaanse vaandelzwaaiers en trommelaars bezorgen ons een show in het centrum. Anouk meld dat ze op de camping in Hyeres/Giens zijn gearriveerd. Het zwembad, waar bijna niemand aanwezig is, brengt de nodige verkoeling.

Maandag 20-jun-05
Via het onverharde pad bij de polobaan loop ik langs wijngoed Bourrian en een soort Franse intratuin met enorm veel palmbomen en heel oude olijfbomen naar de rotonde bij la Foux. Op de terugweg tref ik een Frans echtpaar dat ook aan het hardlopen is en samen gaan we via het bos bij camping St. James omhoog naar Gassin. Bij het kerkhof daal ik af naar de camping waar ik na ruim 2 uur hobbelen arriveer. Na het uitgebreide ontbijt bezoeken we het oude Grimaud met zijn kasteelruïne boven op de heuvel. Bijna alle oude dorpen zijn hier hogerop gebouwd als bescherming tegen de overvallen van vroegere piraten. Het dorp is met zijn vele bloemen, smalle straatjes en doorkijkjes meer dan de moeite waard om te bezoeken. Na het inslaan van proviand in Gogolin wordt het, i.v.m. de hitte, tijd om het zwembad op te zoeken.

Dinsdag 21-jun-05
Het onverharde pad bij Dechetterie leid me omhoog naar Moulin Paillas en daar daal door het bos richting Ramatuelle. Voor het dorp ga ik weer omhoog en kom tot verrassing weer boven bij de molen uit. Op zoek naar een nieuwe route daal ik door het bos richting de zee bij col de Collebasse. Het resultaat is dat ik me uiteindelijk klem loop in dicht struikgewas bij een ravijn en me genootzaak zie om te keren. Het vervolg gaat over 7km dalende weg (D93) naar La Croix-Valmer. Ik zit nu boven de 2uur, het water is op en de koperen ploert brand heftig als ik de camping bereik om de verloren energie weer aan te vullen met een uitgebreid ontbijt. Op het tafeltje ligt een brief van de Franse loopmaat (Christian Lahaye) die me uitnodigt voor een run om 20uur. Na een dag van luieren en zwemmen trek ik tegen de avond de loopschoenen voor de tweede keer aan en ga naar het bonne maison van Christian. Ik wordt opgevangen door Isabelle, zijn vrouw, die ook mee gaat lopen. Christian, plastisch chirurg www.clahaye.com, is door werkzaamheden op het ziekenhuis verlaat en als we samen met een vriendin een stukje aan het lopen zijn komt hij ons op zijn motor tegemoet. Hij gaat voor het eten zorgen en wij lopen een rondje over de oude spoorbaan. Na afloop worden we nog uitgenodigd voor een hapje en drankje. Aan de BBQ op het terras is het uitzicht prachtig en van verre zijn klanken te horen die vandaag op de nationale dag van de muziek door de minister van cultuur is verordineerd. Onder het genot van vin Rouge krijg ik van alles te horen over de ethiek van plastische chirurgie en sluit de avond af met een whisky. De volgende afspraak staat op zaterdag morgen 8uur route de Gigaro.

Woensdag 22-jun-05
Ik hou mijn looprondje kort (1:20uur) via de Dechetterie en de druivenvelden naar de bakker in La Croix-Valmer. Vandaag komen Anouk, Ben en Zonne vanaf de camping in Giens/Hyeres op bezoek. Zonne, 15 maanden, is een echte waterrat en komt in het zwembad uitgebreid aan haar trekken. De Franse taal is voor haar geen probleem want ze speelt al snel met de spullen van een kleine Fransoos. Ook de kolossale dennenappels interesseren haar meer dan het eigen speelgoed. Na het vroege avondeten gaan ze weer terug naar hun eigen camping in Giens waar we hun maandag gaan opzoeken.

Donderdag 23-jun-05
Over de spoorbaan naar La Croix-Valmer en dan klimmen naar Roche Blanc op 387m dat is de ochtend uitdaging. Er hangen mist slierten in het dal en als ik boven de wolken ben geklommen loop ik in de zon. Het uitzicht vanaf de heuveltop is mooi met enkele ranke cipressen boven de ochtend nevel uitstekend. Het oogt als een Toscane-landschap met heuvels en dalen. De onverharde weg vanaf de top waar een waterbassin ligt leid me omlaag naar het bungalowpark van Air-France en de bewoonde wereld. Op de camping is het nog steeds erg rustig op de eerste Cigale (grote krekel) na, die met het stijgen van de temperatuur steeds luidruchtiger wordt. Het zwembad geeft de nodige verkoeling evenals onze gekoelde rosé van de Mont Ventoux.

Vrijdag 24-jun-05
Vandaag wordt het een korte rit want moeder de vrouw wil naar de markt in Gogolin. In de afdaling van Gassin komt me een loper tegemoet die compleet uitgedost is als Henk Sipers met watertank op zijn rug. Ik informeer naar zijn training voor vandaag en vraag of ik een stukje mee mag lopen. Hij is gestart in Grimaud en gaat via Gassin-Ramatuelle-Escalet-Gigaro-Croix-Valmer weer naar Grimaud. Een bergachtig rondje van 5:30uur, ruim 40km!!!! Zo zie je maar dat iedereen zijn meester heeft. Hier past alleen stilte. Ik begeleid hem tot Ramatuelle en moet helaas terug i.v.m. de markt in Gogolin. We zijn op tijd in Gogolin maar er is geen markt te bespeuren. Navraag leert ons dat we een dag te vroeg zijn, de supermarkt is een aardig gekoeld alternatief. Als we weer buiten komen valt de warmte als een deken over ons heen en wordt het tijd om de schaduw bij het zwembad op te zoeken.

Zaterdag 25-jun-05
Later dan normaal ga ik om 8uur met Christian en Isabelle richting zee bij Gigaro om een stuk te lopen door een mooi natuurgebied. Het is er erg heuvelachtig met mooie panorama's, de rotsen steken ver boven de zee met kleine baaien. We gaan via hoog gelegen paden tot Cap Lardier en dalen dan af naar de zee bij Pnte Andati. Het nudisme heeft hier een mooi stekje gevonden en we besluiten om ook maar een stuk in de zee te gaan zwemmen. Het water is heerlijk en we lopen ons, met dit warme weer, droog als we via de vele rotsachtige  trappaden op en af langs de zee terug naar Gigaro gaan. De dames gaan met de auto terug naar Gassin en wij plakken er nog een stukje te voet aan vast langs Dechetterie (stortplaats van La Croix-Valmer). Ik ben inmiddels beter bekend met de smalle paadjes dan Christian, de lokale loper, en toon hem een route door de wijnvelden naar de camping. Er volgt nog een uitnodiging voor een aperitief. Bij het rustige zwembad leg ik me tevreden te rusten in de schaduw van een wuivende palm (geen bier), wat wil een runner nog meer? Dochter Anouk meld uit Giens dat ze vandaag naar een nudisteneiland zijn geweest, zo vader zo dochter.

Zondag 26-jun-05
Vandaag is de Cross / Marathon du Mont Blanc, die ik zelf vele malen mocht lopen, in gedachten ben ik een beetje in Chamonix en denk met veel plezier terug aan deze fantastisch fascinerende uitdaging. Zelf loop ik omhoog, geen Flegere, naar Moulins de Paillas en via een onverharde steile afdaling, meer een regengoot, naar Ramatuelle. Er rennen marterachtig beesten en wat eekhoorns door het bos. Over de D61 en langs wijn caves Minuty en Bourian gaat de route parallel aan de polobaan terug richting Gassin. De Cigalles/krekels zijn in de meerderheid en sjirpen op deze hete dag er driftig op los. Rick Felderhof maakt, in Rematuelle, opnames voor zijn tv-programma. Op de camping is nog steeds onze complete straat bij het zwembad leeg, wat een rust. Ik verzamel wat zaadjes van de uitgebloeide mimosa voor thuis.

Maandag 27-jun-05
Vandaag gaan we naar dochter Anouk op de camping Presqu'ile de Giens/Hyeres, dit schiereiland is het zuidelijkste puntje van de Cote d'Azur. Ik loop vooraf nog een rondje naar de bakker in La Croix-Valmer. De 60km route (N98) naar Hyeres gaat door een hoger gelegen natuurgebied (Massif des Maures) langs La Mole. We treffen Ben bij de ingang van de camping met zijn eucalyptusbomen en na met middagdutje van Zonne gaan we naar het nabij gelegen zandstrand. Het water is er heel lang ondiep, ideaal voor kinderen, en erg warm. Onder de parasol en met wat zeewind is het goed uit te houden. Zonne houdt iedereen bezig en tegen de avond gaan we bij het restaurant van de camping een lekker hapje eten. De terugreis in de vallende avond heeft wel iets speciaals na zo een mooie warme dag.

Dinsdag 28-jun-05
Op de oude spoorbaan kom ik Christan tegen en samen lopen we een rondje. Hij gaat werken en ik doorloop een mooi natuurgebied ten westen van La Croix-Valmer. Er moet stevig geklommen worden naar 387m boven de zee, gelukkig heb ik de zon in de rug. Het is een uitgestorven rotsachtig gebied met enkele tanks voor de pompiers in geval van bosbrand. Ik oriënteer me op de zon en probeer een rondje te lopen. Altijd erg spannend om in onbekend gebied je weg te vinden. Ook dit keer lukt het om de camping en het ontbijt te vinden. Bij onze nieuwe engelse buren (78jaar) mag ik een elektrisch probleem oplossen. We zijn uitgenodigd bij de Franse Christian en Isabelle die 3 huizen, maar wel 15minuten lopen, vanaf de camping wonen. De ontvangst is erg hartelijk en Christian toont ons zijn woning waarbij hij erg trots zijn uitvinding (gat in de vloer van de slaapkamer) laat zien. Het idee is simpel: alle vuile was kiept hij in het gat, want een etage lager bevindt zich het washok, een paar dagen later is alles gewassen, gedroogd en gestreken weer boven bij hem in de kast. Mogelijk mis ik een stap maar dat zal wel door de vertaling komen. De pastis maakt de tong los en de keel droog. We horen verhalen over wilde varkens in de tuin en vakanties in Corsica. Tegen middernacht keren we met een boek over de geschiedenis van St.Tropez terug naar de camping. Gelukkig hebben we een zaklantaarn meegenomen want straat verlichting is hier onbekend.

Woensdag 29-jun-05
Met een houtenkop gaat de ochtend exercitie naar het strand van Gigaro. Via de lange oprijlaan met machtig mooie palmbomen aan beide zijde loop ik vanaf Chateau Valmer naar de zee. Over het rulle zand loopt het zwaar en ik ploeter tot aan de rotsen bij het natuurgebied. Tijd om de zelfde weg weer terug te keren want we gaan op herhaling naar de markt van Gogolin. Bij de rotonde van Gogolin ontdekt Jenny het bord Brocante en dat betekend rommelmarkt snuffelen. We vinden een oude verzilverde Marokkaanse theepot en Jenny krijgt hem mee onder de vraagprijs. We halen nog wat geld uit de muur, toch wel makkelijk zonder te werken. Leclerc voorziet ons voor de laatste maal deze vakantie van proviand. Er wordt veel gerust bij het zwembad. Uit Elsloo meldt een trotse opa/oma Al/Marij het heugelijke nieuws dat dochter Kim d.m.v. een keizersnede is bevallen van Dean (4020gr.54cm), alles erop en eraan. Dat is natuurlijk hartstikke mooi nieuws en we drinken er een met de buren uit Woerden (Gerard+Willy Sengers).

Donderdag 30-jun-05
De mistralwind zorgt vandaag voor verkoeling. De looproute omhoog langs Moulins de Paillas geeft heldere uitzichten over de baai van Cavalaire en de eilanden voor Hyeres. Via Ramatuelle loop ik in een boog om Gassin en bij de laatste beklimming tref ik Christian die op de motor naar zijn werk gaat. Zoonlief heeft gisteren thuis zijn 20e verjaardagsparty gehouden en voor zijn ouders een hotelkamer in Gassin gereserveerd. Bij het zwembad vallen de zaadjes massaal uit de mimosaboom en levert de tuinman een gevecht met de bladblazer tegen de mistralwind om alles weer op te ruimen. Anouk en Ben doen wat site-seeing en verrassen ons met een bezoek, Zonne is in haar element bij het zwembad. Tegen de avond spelen we nog jeux-de-boule met de ballen van de buren.

Vrijdag 1-jul-05
Mijn laatste looptraining gaat via Decetterie naar het strand van Sylvabelle. Dit is een kleine baai die via een trappenpad te bereiken is. Vandaag worden de voorbereidingen getroffen voor de terugreis (1150km) van morgen. De mistral blaast gedurende de dag steeds sterker en grote stofwolken jagen over de camping. De voorluifel ruimen we alvast op en de tent wordt hermetisch afgesloten om schade door de storm te voorkomen. In de tent is het, door de zon, bloed heet dus we zoeken een windvrij hoekje om van de laatste dag te genieten. Tegen de avond wordt alles weer rustig en plonzen we nog eens in bad.

Zaterdag 2-jul-05
Om 6:30uur staan we op en vouwen de Camplet dicht. Met vers brood en een gevulde koelkast beginnen we aan de tocht naar het noorden. De blusvliegtuigen en brandweer zijn nog druk in de weer bij de grote bosbrand langs de autoweg voor Aix-en-Provence. Bij Valance staan we even stil op de peage door een ongeval. Al vroeg worden we erop geattendeerd dat de autoweg Metz-luxemburg afgesloten is. We besluiten zo lang mogelijk door te rijden tot Metz en nemen afslag 31 over de N3 richting Verdun. Via Longwy komen we met wat vertraging in België waar op de N4 bij Martelange nog Luxemburgse benzine wordt getankt. Na 15uur reizen komen we om 23:00uur veilig in Heer Maastricht. Als we thuis aankomen is de vermoeidheid goed te voelen en kruipen we direct onder de wol. Onze vakantie zit erop maar de mooie herinneringen blijven.


Deze vakantie bracht in sportief opzicht 32 trainingen waarvoor ik te voet 44 uren onderweg (487km) was, het aantal hoogtemeters komt op 8000m.
Onze vakantie en leven als god in Frankrijk zit er helaas op. Mogelijk inspireert het om ook schiereiland St.Tropez te verkennen. Heb je een vakantietip? Mail me je vakantie ervaring.
Ook in 2006 was deze camping onze keuze. Klik hier voor het verslag 2006.
Klik hier voor de andere Jogger Jo vakantie verhalen
Meer Jogger Jo Schoonbroodt running info (www.jogger.tk)