Vakantie 2006 Jogger Jo & Spinning Jenny
Ons plekje op de campingTijdens de vakantie 2006 is Camping Moulin de Verdagne te Gassin nabij St.Tropez in Zuid-Frankrijk voor de 2e keer ons zomerplekje. Klik hier voor het dagboek.
Klik hier voor het verslag 2007
Route du Brost
83580 Gassin
Tel. +33 494797821
www.moulindeverdagne.com
moulindeverdange@aol.com
www.gassin-infos.com

Heb je ervaringen met deze camping/omgeving mail me je belevenissen.


Camping
Camping ReceptieCamping Moulin de Verdagne, op het schiereiland van St.Tropez, ligt ver van alle wegen en je hebt er volop rust midden in de natuur (mimosa,oleander,cactussen,eiken en naaldbomen) met veel schaduwplaatsen, slechts 5km van zee. De camping is gelegen, tussen wijngaarden en bossen, aan een boeren-tussendoor-weggetje in de gemeente Gassin, maar niet in het Provençaalse dorpje Gassin, want dat is boven op de berg. Je kan op 2 manieren de camping bereiken. De makkelijkste is om vanaf de rotonde bij la Foux (tussen Port Grimaud en St. Tropez) de D559 naar La Croix-Valmer te volgen. Rij dan door tot de rotonde aan het begin van La Croix-Valmer en ga dan linksaf, volg dit weggetje en als je beneden bent ga je weer naar links. Na een paar honderd meter laat je de weg de weg en ga je op het onverharde pad naar de ingang van de camping. Hier is de receptie, gebouwd tegen de oude toren van de voormalige windmolen.
Ter plaatse: Ruime toilet/warme douches, zwembad, bar, restaurant en kleine kinderspeelplaats.
Tarief tot 1-jul-2006: Tent/Caravan+2 volwassenen+auto= 12,50Euro, Electro=3Euro, Tax=0,61pp
Tarief vanaf 1-jul-2006: Tent/Caravan+2 volwassenen+auto= 19,50Euro, Electro=4Euro, Tax=0,61pp
Vanaf de camping kan je naar leuke baaien/strandjes, dat is ongeveer 10 km met de auto.
Je kan ook dichterbij naar het strand van La Croix-Valmer (ongeveer 5 km).
Plaatsbeschrijving
Schiereiland van St.TropezGassin

Mooie terras in Gassin Dit dorp ligt in het midden van het St.-Tropez schiereiland. Het is gelegen op een grote heuvel (201m hoogte) en ligt op slechts vier kilometer afstand van de zee. Het dorp heeft door de eeuwen heen haar kromme straatjes en oude huizen behouden. De locatie van dit dorp is echt uniek. Je ziet vanuit het dorp de wijngaarden, de bossen en de Golf van St.-Tropez. Aan de kust is Port Gassin, deze haven is flink aan het uitbreiden en begint steeds meer te lijken op de havens van Port Grimaud en Cogolin.

Omgeving Presqu`île (schiereiland) de St.-Tropez
Wie zich even uit het turbulente leven aan de kust wil terugtrekken, kan op het schiereiland Presqu'île de St.-Tropez een tweetal dorpjes vinden die sinds eeuwen onveranderd lijken. Boven op een 201 meter hoge heuvel ligt Gassin, in het verleden een uitkijkpost van waaraf de hele Golfe de St.-Tropez in de gaten gehouden kon worden. Dat was ten tijde van de voortdurende Moorse invallen geen overbodige luxe. Het dorp is bereikbaar via enkele smalle, steile, maar mooi gelegen weggetjes vanaf de omringende doorgaande wegen. De huizen lijken op elkaar gestapeld, omdat in het verleden steeds meer woningen binnen de muren gebouwd moesten worden. De straatjes met poortjes, arcaden en trappen maken van Gassin een schilderachtig geheel.
Binnenplaats in Ramatuelle Ramatuelle (2000 inwoners) is net zo'n oud Provençaals dorpje. De heuvel waarop het gebouwd is, is bedekt met wijngaarden. De buitenste rij huizen vormt als het ware de ommuring, die wordt onderbroken door de poort der Saracenen. Het verhaal gaat dat bevolking deze piraten bij één van hun invallen verdreef door ze met bijenkorven te bestoken. Het kerkje heeft een mooi portaal uit 1620 van een zeldzame, groengevlekte steensoort (serpentijn, ook wel groen marmer genoemd).
Het schiereiland heeft diverse mooie uitzichtpunten: vanuit Gassin en Ramatuelle en de daartussen gelegen ruines van de Moulins de Paillas, vanaf de rotskapen St.-Tropez, Camarat en Lardier, de Col de Collebasse, de Colline de Bestagne (alleen te voet bereikbaar) en de kapel Ste-Anne, beide even buiten St-Tropez. Het plaatsje Cogolin (8000 inwoners) is een levendig handelscentrum met een bevolking van landbouwers en ambachtslieden. Vooral de weefkunst staat hier op een hoog peil (tapis en tissus; een weverij kan op werkdagen worden bezocht). Ook worden hier pijpen van heidewortels vervaardigd. In de vallei verzamelt men het kaarsrechte riet, waarvan hengels en netjes voor blaasinstrumenten worden gemaakt. De landbouw is vooral gericht op wijn. Als traditioneel Provençaals plaatsje kent ook Cogolin karakteristieke nauwe straatjes en poortjes. Er staat een kerkje uit de 14de eeuw.

Cogolin
Dit dorpje is gelegen aan de rand van het Massif des Maures en kijkt uit over de Golf van St.-Tropez. Dit dorpje trekt het gehele jaar door vele bezoekers aan. In het dorpje kunt u nog steeds een oude windmolen bezichtigen. Daarnaast vindt u er ook een 14de-eeuwse klokkentoren. Maar dit dorpje is ook verbonden met zee. Op slechts vier kilometer van het dorp bevindt zich de jachthaven van Cogolin. Hier kunnen meer dan 1500 jachten afmeren. De jachthaven is van alle gemakken voorzien. Zo zijn er vele winkels waar men proviand kan inslaan en vele cafés en restaurants waar men de dorst kan lessen.
Cogolin is een geschikt uitgangspunt voor (wandel)tochten door het Massif des Maures. Een autotocht van circa 70 kilometer voert door het dal van Môle richting Bormes-les-Mimosas, waar je een mooie maar smalle weg naar Collobrières kunt nemen. De weg door het Forêt des Maures brengt u terug in de vallei bij Grimaud.

Grimaud
Dit dorpje is genesteld in het hart van het Mauresmassief. Het ligt in de nabijheid van de Golf van St.-Tropez. Het oude Grimaud (3000 inwoners) ligt op 3 kilometer ten noorden van Cogolin in de beschutting van naaldwouden en olijfgaarden. De rijke historie valt af te leiden uit de nog steeds indrukwekkende resten van een 11de-eeuws kasteel boven op een heuvel en de overblijfselen van middeleeuwse stadswallen. Het kerkje St.-Michel is puur Romaans. Bij Pont des Fées, buiten het dorp, stond een Romeins aquaduct. Door de jaren heen heeft dit dorpje haar middeleeuwse karakter weten te behouden. Zo slingeren de straten door het dorp in de richting van de Romaanse kerk en naar de ruïnes van het feodale kasteel. De vele schitterende huizen zijn door de jaren goed onderhouden en daar waar nodig gerestaureerd. Een paar kilometer buiten het eigenlijke dorp is Port Grimaud, een kustresort.

De hier genoemde plaatsen hebben aan de golf van St.-Tropez hun eigen badplaats gecreëerd. Cogolin heeft zijn dependance Les Marines-de-Cogolin. Het strand is niet te druk en heeft bescheiden voorzieningen en watersportmogelijkheden. Port-Grimaud is het geesteskind van de architect Spoerry. Op de plaats waar de Grieken meer dan 2000 jaar geleden hun Athenopolis stichtten, heeft hij in de jaren zestig een oude Provençaalse kustplaats nagebouwd, compleet met neoromaanse kerk. Het architectonisch gezien goed geslaagde namaakdorp is er speciaal voor watersporters, die hun boten en jachten voor de deur van hun vakantieverblijf kunnen afmeren. Overal waar u gaat, loopt u langs het water. Auto's komt u in Port-Grimaud niet tegen.


Dagboek
Zondag 18-jun-06
Nog voor de wekker afloopt staan we om 6uur op voor de trek naar het zuiden waar in navolging van vorig jaar Camping Moulin de Verdagne te Gassin op het schiereiland van St.Tropez, onze zomer bestemming is. We reizen deze keer niet 's nachts en hebben nabij Montelimar (850km) een tussenstop in gedachten. De Camp-Let vouwwagen is de dag ervoor al met bagage gevuld en staat gekoppeld te wachten. De campingkoelkast gaat gevuld achter in de auto en met de verse koffie zijn we klaar voor vertrek. Buurman Ton zwaait ons uit als we om 8:00uur Maastricht verlaten. Onderweg is het nog heel erg rustig en in Martelange tanken we Luxemburgs (1.13Euro/Liter). Via Arlon verlaten we België en zijn snel door Luxemburg. De eerste parking in Frankrijk wordt gebruikt voor een wat langere eet/drink/rust stop. We zijn nu 3uur onderweg en omdat er geen vrachtverkeer op zondag mag rijden schiet het lekker op. Via Metz - Nancy komen we op de tolweg Toul - Lyon. Na 8uur rijden wordt er voor Lyon (700km) gerust en de tunnel is deze keer filevrij. Op de tolweg Lyon - Marseille eten we op de rustplaats Valance een hapje. Afslag Montelimar-Nord is direct bij ons overnachtings hotel te Les Tourrettes. We hebben niet gereserveerd en om 19:00uur krijgen kamer 25 in Hotel (1) Premier classe www.premiereclasse.fr. De kamer is erg eenvoudig maar bevat 3 slaapplaatsen, bed/linnengoed, douche, handdoeken, wc, tv, airco en dat voor 34Euro. De auto en vouwwagen staan geparkeerd achter hekwerk. Ik verken nog even de omgeving en bekijk de WK voetbalwedstrijd Frankrijk-Korea maar de ogen vallen al snel dicht.

Maandag 19-jun-06
Om 7:30uur worden we door de natuurlijke wekker wakker en ontbijten voor onze rit van 300km naar de Middellandsezee. Om 8:45uur zijn we "on-route", inhalend vrachtverkeer maakt het verkeersbeeld op de eerste 250km autoweg onrustig. Bij Le Luc verlaten we de tolweg en moet er 50km gewerkt worden op smalle bochtige bergwegen richting St.Tropez. Na een korte stop bij de supermarkt te Cogolin bereiken we om 12:45uur de eindbestemming (1135km vanaf Maastricht / Totaal 52,20 Euro tolweg) camping Moulin de Verdagne, waar madame Corine ons gelijk herkend en hartelijk verwelkomt. We treffen oude bekende, Gerard en Wil uit Utrecht, van vorig jaar. Ze zijn al in de Franse Pyreneeën geweest en adviseren ons camping Le Rotja-Fuilla (www.prades-tourisme.com/camping-lerotja) mogelijk iets voor het volgende jaar? Ons plekje van vorig jaar is bezet en we zoeken het een etage lager op B21, de Oleander bloeit direct voor onze ingang. Het opstellen van de vouwwagen wordt een routineklus waar Jenny binnen haar kunstjes doet en ik me met de buitenkant mag bemoeien. Na gedane arbeid is het goed zwemmen en ik praat met enkele gasten van vorig jaar. Een ouder Engels echtpaar (Harry and Mary) herkend me en zegt onder elkaar "Its the Runner". De vermoeidheid van de reis valt mee, maar naar wat Vin Rouge zoeken we toch de bedstee op.

Dinsdag 20-jun-06
De plamlaan van Chateau Croix ValmerIk loop binnendoor naar de zee bij Gigaro. Een landweg, aan beide zijde gemarkeerd met hoge palmbomen, brengt me aan het strand. Het zand is pas aangeharkt en ik zak steeds weg in het losse zand. Als het zand over gaat in rotsen volg ik de kustlijn waarbij er stevig moet worden geklommen. Na de trappentraining ga ik door het natuurgebied via La Croix Valmer terug naar de camping. Jenny heeft het ontbijt al klaar staan en na 1:35uur hardlopen smaakt dat als een koningsmaal. Mijn Polar RS200SD geeft een afgelegde afstand van 15km aan. Dat is niet echt snel maar er waren wel een paar lange hellingen in de route. De zon laat het wat afweten en we besluiten de proviand voorraad aan te vullen. Vooraf bezoeken we nog de kust richting Cavalaire-s-Mer en lopen met bloten voeten over het bijna lege strand.

Woensdag 21-jun-06
De zomer zou nu moeten beginnen. Het is een bewolkte dag maar de temperatuur is aangenaam. Tijdens mijn looptraining tref ik op de oude spoorbaan Christian Lahaye, het loopmaatje van vorig jaar. Christian woont niet ver van de camping en doet zijn rondje voor hij gaat werken als chirurg te St.Tropez www.clahaye.com. We lopen gezamenlijk verder en praten het afgelopen jaar snel bij. Er volgt nog een uitnodiging om samen iets te drinken. Ik vervolg mijn route over het nieuwe fietspad richting de rotonde bij la Foux (supermarkt Geant). Via de polobaan ga ik terug naar Gassin en na 1:50uur (18km) kan ik aan de koffie op de camping. De internetverbinding van de camping functioneert dit jaar nog niet en de madame (Colline) van de receptie vraagt om om eens te komen kijken. Het probleem weet ik op te lossen, ook een beetje eigen belang, en het mailprogramma is weer te gebruiken. Mijn eigen website bijwerken lukt nog niet omdat het diskettestation van de receptie kaduuk is en mijn bij de tent ijverig ingeklopte tekst dus niet on-line kan, naar een oplossing ben ik nog op zoek. Bij de tent is er een hoop lawaai van motorzagen omdat men nu pas op het idee komt om de dorre takken uit de bomen te snoeien. De toezichthouder met zonnebril op de motorfiets kennen we nog van vorig jaar en hebben we de bijnaam Robocop gegeven. De zon laat zich nu wat meer zien en ik vertoef een tijd in het zwembad.

Donderdag 22-jun-06
Christian en Isabelle op bezoekTijdens mijn ochtend ritueel, het lopen van de nodige km's, kom ik Christian tegen op de oude spoorbaan. Ik loop met hem mee tot bij hem thuis en we maken een borrelafspraak voor de avond. Zelf ga ik door naar een ruw natuurgebied met een lange klim die me hoog boven La Croix-Valmer brengt. De snelheid tijdens het klimmen zakt volgens mijn Polar naar 7km/uur ondanks dat ik er het beste van probeer te maken. De landwegen zijn erg stoffig omdat het hier al lang niet meer heeft geregend maar ik heb de waterfles bij me. Na een lange afdaling naar La Croix-Valmer stop ik bij de watertap op de parking la Brost en het koele water smaakt heerlijk. Op de camping, na 1:45uur lopen, tovert ons oventje weer heerlijke Ciabatties broodjes. De grote dennenbomen op de camping krijgen een verplichte snoeibeurt i.v.m. het brandgevaar door de dorre takken. Wat er overblijft lijkt het meeste op een grote parasol. We vertoeven bij het zwembad waar het project "hoe plaats je een afrastering" gestart is. Het resultaat, ondanks de nodige telefoontjes, op het einde van de middag is nul komma niks, wel is de tekening meermaals bekeken en gedraaid door de Franse werklieden. Omdat er nog brood nodig is voor de avondgasten loop ik een extra trainingsrondje naar de bakker in La Croix-Valmer. Ik vertrek bij de bakker met 2 broden, een links en een rechts in mijn hand. Door het zwaaien van de armen onder het hardlopen blijken de broden bij aankomst op de camping wonderbaarlijk te zijn verdubbeld. Jenny ziet het anders en denkt dat de broden gewoon doormidden zijn gebroken. Christian en Isabelle arriveren op de motor voor een borreltje. We doorlopen het afgelopen jaar en kijken naar de toekomst onder het genot van de geneugten van de streek. Het wordt een heerlijke buiten avond mede door de aangename temperatuur en geen wind.

Vrijdag 23-jun-06
Moulin de PaillasAls ik vertrek voor mijn ochtend exercitie is het mistig. Al snel breekt de zon door als ik hoger op klim naar de windmolen bij Moulin de Pailllas op de weg naar Ramatuelle. Als ik naar beneden kijk zie ik in het dal de mist als een grote witte deken liggen waar enkele hoge cipressen door heen steken. Ik ga weer off-the-road voor een lange afdaling en volg het pad dat voor de brandweer is gecreëerd. Uiteindelijk kom ik op de D93 richting Ramatuelle waar ik bij Col de Collebasse het brandweerpad omhoog neem. In de klim is er volle zon en zonder water bijna niet te doen. Het hoogtepunt, Moulins de Paillas, van het schiereiland ligt op 326m. Via Gassin daal ik over het slingerend bospad na 1:50uur naar de camping waar het ontbijt en Jenny wacht. Het wordt een warme dag en omdat er weer aan de bomen wordt gezaagd ga ik naar het zwembad waar het project "hoe plaats je een afrastering" in de chaos fase vertoefd. Onder een hoop gedonder en gevloek stort de provisorisch opgestelde omheining in elkaar. Blijkbaar hoort dit bij het plan van aanpak want even later blijft wonderwel het hekwerk zelfstandig staan. Dat is tevens het sein voor de werkers om de boel de boel te laten, morgen meer. Harry het 80 jaar oude Engels baasje komt al jaren naar deze camping maar blijft zich verwonderen hoe hier gewerkt wordt. We zien tijdens het avondeten hoe een jonge/kleine ekster het onderspit moet delven t.o.v. een grote soortgenoot. De natuur is ook hier bikkelhart. Dochter Anouk meld vanaf Camping Mooi Bemelen dat de tuinplanten genoeg water hebben gekregen door de regenbuien van afgelopen dagen in Limburg. Met kleinkind Sterre (voorheen Friemelke) gaat alles naar wens en ze is zelfs al op korte tijd uit haar kinderwagen gegroeid. Herkennen wij haar nog wel na 4 weken vakantie?

Zaterdag 24-jun-06
Afgelopen dagen zag ik onderweg zo een mooie plekjes dat ik vandaag de Canon Ixus 50 camera meeneem tijdens mijn looptocht. De resultaten plaats ik hier later in dit dagboek. Mijn route gaat deze keer via de heuvels in het achterland van Croix-Valmer langs de camping van Air-France. Bij de bakker in La Croix haal ik nog een pain complet voordat ik terug naar de camping loop. We bezoeken het strand bij Le Pirat tussen La Croix-Valmer en Cavalaire-s-Mer. Normaal zijn we niet zo een strandliggers maar vandaag zijn de omstandigheden ideaal om lekker te luieren en lezen in het zand. Het boek "Je navel als kompas" (4 hardlopers uit Leiden liepen de Swiss Alpine 78km) dat Paul Kamphuis me bezorgde is de ideale lectuur voor een luierende loper. Ik zwem wat en loop een stuk langs de waterlijn. We nemen ons voor om nog een keer vroeg terug te komen voor een ontbijt aan de zee. In Cogolin wordt de proviand voor de komende dagen ingekocht en de Poulet Routie wordt tot het laatste botje afgepeuzeld en met Vin Rouge doorgespoeld.

Zondag 25-jun-06
Route St.TropezVandaag staat het natuurgebied van Gigaro op de planning. Tegen Jenny verteld dat het wat langer kan duren voor ik terug ben om te ontbijten. Via de binnendoor route ga ik richting de zee en als ik een plaatje aan het maken ben van de oprijlaan van Chateau Valmer komt er een oudere loper een praatje maken. Het blijkt een 77jarige Duitser (Wilhelm Forster) uit Freiburg te zijn die nog om de dag een 10km loopt. Om vlak te kunnen lopen heeft hij hier een rondje van 2km uitgezet dat hij trouw al jarenlang loopt. Wilhelm loopt nog marathons in 4,5uur en behoort tot de beste in zijn klasse die hij jaarlijks kleiner ziet worden. Ik krijg nog wat looptips over mogelijke routes die ik zeker zal uit proberen. In het natuurgebied van Gigaro maak ik wat plaatjes van de kleine baaien tussen de rotspartijen. Op de terugweg tref ik wederom Wilhelm die net klaar is met zijn rondjes. Via de D93 loop ik richting Ramatuelle om bij Col de Collebasse omhoog te klimmen naar de Moulins de Paillas (326m). De batterij van de camera is op en na meer dan 3uur trampellen, op de nuchtere maag, kan ik zelf ook wel wat energie gebruiken. De eerste 100km (2500 hoogtemeter) in 6 dagen op Franse bodem zijn een feit.We luieren de rest van de dag op de camping en bij het zwembad.

Maandag 26-jun-06
Voor de afwisseling geen hardlooptraining maar ontbijt op het strand. Met hardgekookte eieren, koffie en een vers pain complet gaan we picknicken aan de zee. De zon heeft ook opstart problemen maar de temperatuur is ideaal. Na een ochtenddutje trek ik de loopschoenen en short aan voor een run langs de waterlijn over het zand naar Cavalaire-s-Mer. Met een oog hou ik de golven in de gaten om geen natte voeten te krijgen en met het andere de natuur/taferelen op het strand (om botsingen te voorkomen). Na een bezoek aan de haven en de Cap van Cavalaire draai ik terug naar La Croix Valmer. Zwemmen, luieren, drinken, eten en lezen zijn de bezigheden tijdens het aangenaam verpozen. Als we terug naar de camping gaan is het zand zo heet dat er niet met blote voeten gelopen kan worden. Met mijn Portugal badhanddoek ga ik nog even naar het zwembad om de Nederlanders na de verloren WK wedstrijd te jennen. Ik hoor verhalen over een (voetbal?)wedstrijd die met 9 tegen 9 spelers is geëindigd.

Dinsdag 27-jun-06
Voor 8uur arriveer ik na een klim vanaf de camping in Gassin, waar nog geen toerist te zien is. Na wat plaatjes van de smalle straatjes en onderdoorgangen daal ik af door de wijnvelden van Chateau Minuty. Op de D61 laat ik bij de rotonde de Golfclub van St.Tropez rechts liggen en klim door het bos voorbij de Poloclub omhoog naar Gassin. Ik ontdek nog een oude uitkijktoren en daal naar 2uur erop uit terug naar de camping. Na de plat gereden kikkers en slangen die we plikkers en plangen noemen zie ik nu ook een plegel, of te wel platte egel. Onze oven heeft het voor de helft begeven maar ook met enkel het onderste verwarmingselement en een keer draaien lukt het Jenny om verse broodjes te bakken. Het belooft een warme dag te worden, dat wordt dus veel luieren in de schaduw en zwemmen. Er zijn werkzaamheden bij de toegangspoort van het zwembad waardoor het bad gesloten is maar ik mag toch een paar baantjes trekken van de Arabische werklieden die me inmiddels kennen. Iedereen is gelijk maar sommige zijn meer gelijk.

Woensdag 28-jun-06
Uitzicht op La Lavandou / HyeresNa een rondje van 1uur door de wijnvelden en langs de bakker in La Croix Valmer gaan we na het ontbijt met de auto voor een dagtocht. We volgen de kustweg (D559) Cavalaire richting Le Lavandou en in Canadel-S-Mer gaat er een smalle weg (D27) omhoog naar Col du Canadel. Er zijn veel fietsers op deze route en als we op de Col picknicken zien we hoe een Brabander zich boven door een auto laat afzetten om vervolgens op de fiets af te dalen. Op advies van fietsende Antwerpenaren nemen we de Route de Crete richting Bormes les Mimosa, met mooie uitzichten op het massief Des Maures en Middelandsezee. Via La Mole (N98) doen we Cogolin aan om de proviand aan te vullen. Op de camping neem ik nog een plons en doet Jenny nog een dutje. Anouk meld dat ze de eerste klant voor hun Bed & Breakfast in het klooster van Borgharen hebben, dat wordt nog een snelle klus om alles in orde te krijgen.

Donderdag 29-jun-06
Mijn ochtend uitstapje brengt me in bet bos van Gassin. Ik zie een kurkeik waar een groot deel van de schors vanaf gehaald is en maak wat plaatjes. Na het ontbijt vertoeven we tegenover ons optrekje in de schaduw om wat te lezen. We bezoeken na de lunch met parasol en ligstoel de zee bij het strand van restaurant Le Pirat om te lezen, zwemmen en luieren. Het is nu al de derde keer dat we deze vakantie de zeelucht opsnuiven en we beginnen al bepaalde types te herkennen die vorige keren ook lagen te bakken.

Vrijdag 30-jun-06
Via Le Luc du Mort wil ik over de heuvels naar La Croix Valmer. Na de nodige druivenvelden veranderd het landschap in een wildernis begroeid met bamboe. Mogelijk loopt hier onderaan de heuvels af en toe wat water maar nu is alles kurkdroog. Ik volg het pad van de pompiers/brandweer omhoog en ontmoet een andere loper (Tom uit Den Haag). Samen lopen we door de bossen parallel ten westen van de D559 richting La Foux. Er is een mooi uitzichtpunt richting Cogolin en Grimaud. Via het nieuwe fietspad en de oude spoorbaan ga ik nog naar Croix Valmer voor vers brood. De koperen ploert brand vandaag ongenadig en schaduw is een kostbaar bezit, gelukkig hebben we bij de keuze van onze campingplaats hier rekening mee gehouden.

Zaterdag 1-jul-06
Tijdens mijn ochtend hardlooprondje van 1:20uur door de wijnvelden en langs de bakker loopt de temperatuur al behoorlijk op. Nat het ontbijt zoeken we de koelte van de zee bij Plage Le Douane. Het strandleven is ons goed bevallen en met een parasol, ligstoelen, lectuur en voldoende koel drinken en eten houden we het tot 18uur uit. Voor het avondeten is een koele aperitief op een plekje in de ondergaande zon een vaste traditie geworden. Voor het bereiden van de maal hoeft de geest niet helemaal helder te zijn en smaken de eigen creaties des te lekkerder. Het buitenleven vermoeid en we liggen al gestrekt als we vanuit het restaurant de Fransen hun voetbalteam horen aanmoedigen op het WK.

Zondag 2-jul-06
Voorkant met doorkijk naar zwembad en zeeIk bezoek de heuvels boven Croix Valmer en dat betekent een lange klim over hobbel de bobbel paatjes. Mijn gedachten zijn vandaag in Chamonix waar een aantal loopmaatjes naar zijn afgereisd voor de Cross du Mont Blanc / Mont Blanc Marathon. Zelf mocht ik 13 keer deelnemen aan deze mooi bergloop in een fascinerende omgeving. Simon Blok doet het vandaag voor de 20e keer en ik ben benieuwd naar zijn relaas. Na bijna 2 uur genieten/afzien mag ik aan het ontbijt. Onze jonge sympathieke Fransen buren Faustine en Rémi nemen afscheid. Beide zijn afgestudeerd aan de universiteit van Marseille en op zoek naar een baan. Het Engels koppel Harry en Mary nodige me uit om mee te gaan naar het appartement dat hun zoon John gekocht heeft in La Croix Valmer nabij Plage Sylvabelle en Gigaro. Zwembad met Gigaro op de achtergrond Het uitzicht vanaf het balkon is werkelijk prachtig met links de heuvels van het schiereiland van St.Tropez en rechts de stranden van Gigaro en in zee de eilanden van Hyeres. Bij het appartementen complex Récidence Maeva "Les Terrasses de Sylvabell" behoort ook een zwembad waar we nog even gebruik van maken. Klik hier voor meer info en huur van dit appartement. 's Avonds gaan we op bezoek bij Gerard en Wil waar ook Harry and Mary van de partij zijn. Het wordt een Engels gesproken avond waarbij de bijna 80 jarige Harry anekdotes uit zijn bloemrijke levensloop en kampeerervaringen verteld. De stemming stijgt evenredig aan het alcoholpercentage en het wordt een memorabele avond in de buitenlucht.

Maandag 3-jul-06
Via een klim door het bos van Gassin en een tocht door de wijnvelden loop ik de alcohol eruit. In La Croix Valmer tref ik nog een hardlopende Engelse schone die in Zwitserland werkt en een stukje met me mee wilt lopen. Bij de bakker neem ik afscheid en via de oude spoorbaan bezorg ik de Pain Complet voor het ontbijt af bij Jenny. Voor de middag afkoeling gaan we naar onze vaste stek bij bij Le Pirat op Plage de Douane et du Barquement. Wat een mooi naam voor zo een simpel stukje zand. Bij navraag blijkt dat hier tijdens de 2e wereldoorlog de geallieerde zijn geland om de Provence te bevrijden en hier zich soortgelijke taferelen als in Normandie hebben afgespeeld. Ik wandel blootsvoets langs het water naar Cavalaire en kom hardlopend terug. Via de supermarkt in Gogolin vullen we de proviandkast weer bij.

Dinsdag 4-jul-06
Zelfportret Jogger Jo bij Chateau Minuty
Vandaag wil ik het schiereiland vanaf het hoogste punt (Col de Paillas 326m) bekijken. Om zoveel mogelijk onverhard te lopen klim ik via de wijnvelden waar nog druk gesnoeid wordt. Voorbij Moulins de Paillas gaat het laatste stukje omhoog naar de plaats waar de antennes van Radio St.Tropez staan. Aan de zuid kant zie ik de zee bij Cavalaire en de eilanden van Hyeres. Aan de noordzijde glinstert de opkomende zon in het water van de baai van St.Tropez. De afdaling gaat over een onverhard pad richting Ramatuelle. Er ligt veel zand en stof op de stenen. Voor dat ik het in de gaten heb neemt mijn snelheid toe en als ik probeer te remmen ga ik glijden en schuiven. Om niet onderuit te gaan zie ik me genoodzaakt om in een bocht vol tegen een kurkeik aan te lopen. De crash valt mee en met verhoogde hartslag vervolg ik voorzichtig de afdaling. Op de D61 richting Chateau Minuty kan ik weer snelheid maken, het gevaar zit hier in de tegemoetkomende auto's welke pas op het allerlaatste moment schuiven. De zon brandt volle petai als er geklommen moet worden naar Gassin. Gelukkig weet ik de watertap te vinden want mijn drinkfles is leeg. Op de camping brengen we de dag zoveel mogelijk in de schaduw door en buurman Bas wil wel een stukje met me gaan lopen in de namiddag. Om 17uur gaan we via de schaduwrijke oude spoorbaan naar het bos van Gassin. Bas en Judith uit Pijnacker hebben jarenlang op het hoogste niveau korfbal gespeeld en Bas zijn conditie mag er wezen. De hitte en ongewend klimwerk zijn zeker niet de ideale omstandigheden maar zonder veel uiterlijke lijden worden er toch bijna 8km afgelegd en krijg ik de belofte voor een vervolg. Achteraf hoor ik dat Bas na afloop in een stoel is gaan zitten en de rest van de avond niet meer tot grootse daden in staat was. We nemen afscheid van Harry en Mary die terug naar England gaan.

Woensdag 5-jul-06
De ochtend ontspanning/inspanning bestond uit het verleggen van grenzen. Via Le Luc du Mort ga ik over onverharde paden naar de heuvels richting Cavalaire en hoop een route terug te vinden naar Croix Valmer. Het beoogd rondje brengt me teveel richting Cogolin een steeds verder van de camping. Bij de klim naar het hoogste punt (387m) staat de zon me vol in mijn nek te schijnen en ik weet nog steeds niet of dit pad wel aansluit op een voor mij bekende route. Routewijzers en water mis ik in dit van god en iedereen verlaten landschap. Puur op gevoel en de koperploert als kompas zoek ik mijn weg. Het pad draait voor mijn gevoel teveel de verkeerde kant op en als ik de omtrekken van Cavalaire ontwaar weet ik dat ik 180 graden moet draaien. Uiteindelijk komt alles, na ruim 20km taffelen, goed en kan ik mijn dorst en honger op de camping stillen bij een heerlijk ontbijt. De vakantie km teller staat nu boven de 250km.

Donderdag 6-jul-06
Plage Sylvabelle Plage SylvabelleDe voettocht brengt me vandaag bij het kleine strand van Sylvabelle. Via een trappenpad is de baai te bereiken en ik ben er vandaag de eerste. Even later arriveert een Fransman met flippers die nog een plaatje van me schiet voordat hij in zee duikt. Via de kustweg en Oleanderlaan ga ik langs de bakker in La Croix Valmer. We lunchen aan zee en zien de bewolking in het achterland steeds verder toenemen. Van onder de parasol hoor ik een luide donderslag en zie bliksemflitsen in de aarddonkere lucht boven de heuvels. Op het strand blijft wonderwel de zon schijnen en als we in de namiddag terug zijn op de camping krijgen we onze eerste regendruppels.

Vrijdag 7-jul-06
Uitzicht op La Croix ValmerOm huit heure (8uur) heb ik een trainingsafspraak met Gilles Verdonck een 56jarige Fransman uit Brest die jaren in St.Tropez gewoond heeft en het gebied goed kent. We lopen binnendoor naar de zee bij Gigaro en vervolgens de de heuvels in naar Col Collebasse richting Ramatuelle. Gilles heeft jardins onderhouden bij de kapitale villa's die hier in een paradijselijke omgeving tegen de heuvels in het groen liggen. Hij toont me de optrekjes van Joan Collins, Johny Holiday en andere bekende en onbekende die niet op een dubbeltje hoeven te letten. Bij een van de geslote poorten, bij een oprijlaan, werkt zelfs de pincode nog die hij jaren geleden gebruikte. De deuren draaien langzaam open en gunnen ons een kijkje achter de hoge muur. We klimmen tot de top van de heuvel en Gilles verteld me over zijn glorie dagen (1:13 op de halve marathon van Nice). Ik krijg genoeg tips voor nieuwe looppaden voor de resterende week. De lucht is weer strak blauw en het zwembad bied afkoeling.

Zaterdag 8-jul-06
Ontbijten aan het strand en als ochtendgymnastiek hardlopen op blote voeten over het strand. Ik loop het totale zandstrand van Croix Valmer naar Cavalaire twee keer op en neer, totaal 11km in 1uur. Het lopen gaat langs de waterlijn omdat daar het zand harder is maar heeft als nadeel dat er uitgeweken moet worden voor kinderen, zandkastelen en zonnende dames, liggend langs de vloedlijn. Het parcours is wel vlak hoewel de voet aan de landzijde altijd hoger land dan de voet aan de zeezijde, maar dat wisselt als de andere kant op wordt gelopen. Na een bezoek aan de supermarkt kunnen we weer een paar dagen vooruit met de proviand. Ik drink nog een aperitief met de naar huis kerende hardloper Gilles en zijn Nederlandse buren.

Zondag 9-jul-06
Zoeken op de BrocanteNa een looprondje naar de zee bij Gigaro stond de Brocante markt in Grimaud op het programma. De "oude rommel" markt zou zich ergens in het veld langs de weg naar Grimaud moeten bevinden volgens de campingbazin. We volgen nabij Grimaud de bordjes Brocante en belanden via een landweg bij een huis waar in een schuurtje antiek te koop staat. Dit is niet de markt die we zoeken maar we worden vriendelijk geholpen en krijgen de routebeschrijving waarbij we moeten zoeken op de de weg Grimaud - St.Maxime. Het grote aantal geparkeerde auto's in het veld en tussen de bosjes verraad de plaats waar we naar zoeken. Het landweggetje bevat een enorm aantal kuilen en hobbels en de auto moet met beleid worden gereden. Uiteindelijk loont het de moeite van de zoektocht want er ligt enorm veel authentiek kringloopspul. Jenny vind o.a. een klein tasje uit de jaren dertig dat uit allemaal losse zilveren stukjes bestaat en toen door de deftige dames werd gebruikt. Zwemmen en luieren zijn de "ontberingen" de rest van de dag. Onze nieuwe Nederlandse buren hebben pech bij het opzetten van de tent, de stokken blijken te zijn gebroken. Om toch te kunnen slapen stel ik voor om de binnentent aan wat boomtakken vast te maken. We nemen afscheid van Gerard en Wil en 's avonds komen Bas en Judith nog voor een borrel. Uit de bar klinkt 2 keer "oe en ahhh" tijdens de WK finale tussen Frankrijk en Italië, zo te horen staan de Fransen met 2-0 achter. De Fransen keren geruisloos terug en niemand praat meer over voetbal. Mogelijk krijgen we nu meer info over de Tour de France waar een groot deel van de z.g.n. toppers naar huis is gestuurd omdat ze zich met de verkeerde dingen bezig hielden. Geld maakt er de verleiding groot om uit het foute potje te snoepen. Wie sport er nog puur natuur zoals deze jogger?

Maandag 10-jul-06
Na een rondje van 2 uur ben ik weer terug op de camping. Onderweg heb ik buiten de nodige heuvels ook 2 plat gereden slangen (plangen) gezien. Achter een week mag ik me weer in Limburg melden voor de noeste arbeid. Nog een paar dagen genieten aan de Cote Azuur voor dat we afreizen naar Maastricht in het hoge noorden. Als ik dit verhaal op internet wil plaatsen blijkt de ordinateur (computer) het te hebben begeven. Ik voorzie de receptie van mijn doos zodat ze de campingplanning kunnen bijhouden. Op het strand leer ik van de beignet (suikerbroodje) verkoper een nieuw woord "Deuro" of te wel deux Euro (2 Euro). Toevallig komt er in de lucht een reclamevliegtuig voorbij waarbij 5 beignets voor 4Euro bij de supermarkt worden aangeboden. We zijn wat later naar zee gegaan en genieten in de zakkende zon van de aangename temperatuur. Op de camping is het nu behoorlijk druk en is het een complete Nederlandse enclave geworden. Als ik rondloop zie ik dat de beste schaduwrijke plaatsen allemaal zijn vergeven. Het is ongelofelijk hoeveel mensen ons herkennen van het vakantiedagboek van vorig jaar en het zelfs afgedrukt bij zich hebben, ik moet maar eens provisie gaan vragen.

Dinsdag 11-jul-06
Tijdens de km lange klim in de heuvels van La Croix Valmer voel ik de zon vol in mijn nek branden. Het is al erg warm en ik zie door de nog lage stand van de koperen ploert mijn eigen schaduw steeds voor me lopen. Mijn eigen inhalen is een onmogelijke opgave terwijl de krekels me aanmoedigen met hun gesjirpt. Na 1:50uur ben ik met een Pain Complet terug op de camping. Als afkoeling bezoeken we de zee, bij Le Pirat waar het nu erg druk aan het worden is. Hutje mutje ziet het er uit en we spreken de voorkeur uit om volgend jaar toch maar een weekje eerder te beginnen met de vakantie.

Woensdag 12-jul-06
Binnenplaats in RamatuelleNa de beklimming van Moulins de Paillas daal ik af naar Ramatuelle, bekend van Villa Felderhof. Ik maak wat plaatjes van het ontwakend dorpje en volg de D93 naar La Croix Valmer. Het is weer een warme dag maar gelukkig zijn er schaduwplekken op de bochtige weg omhoog naar Col de Collebasse. In de onoverzichtelijke bochten is het uitkijken met het tegemoet komend verkeer. Via een privé domein met wat schamele optrekjes inclusief zwembad klim ik weer omhoog richting de camping. Na ruim 2 uur zit mijn voorlaatste looptraining erop. De inkopen voor de terugreis gebeuren in Cogolin waar ook de weekmarkt plaats vind. We bezoeken voor de laatste keer, deze vakantie, het strand bij Le Pirate te Croix Valmer. De opgebakken aardappelen smaken als een godenmaal na een dag buitenleven. Er wordt afscheid genomen van Bas (beterschap met de voorhoofdsholteontsteking) en Judith die terug naar Pijnacker reizen.

Donderdag 13-jul-06
Het heldere water van GigaroAls ik aan mijn laatste looprondje van deze vakantie begin zie ik bij de uitgang van de camping de vetrekkende Bas en Judith. Zelf zet ik, hardlopend, koers richting de zee bij Gigaro. Ik loop over over het lege strand door het mulle zand tot de rotsen beginnen. Het zeewater lokt me voor een lekkere plons en even later lig ik dan ook, in adamskostuum, vanuit de zee te genieten hoe de zon achter de heuvels omhoog komt. Een handdoek heb ik niet nodig want alles droog wel onder het lopen. Via het villapark Haut Gigaro kom ik op de Col de Collebasse en klim door tot Moulins de Paillas. In de afdaling blik ik nog eens weemoedig over de zee en het landschap dat bijna 4 weken ons domein was. Met ruim 40uur lopen op deze vakantie in de heuvels van St.Tropez, is de basis voor de Mergelland Marathon op 10september gelegd. Vandaag willen we al zoveel mogelijk inpakken i.v.m.de terugreis morgen op de Franse Nationale feestdag Quatorze Juillet (14 juli).

Vrijdag 14-jul-06
Om 6uur zijn we wakker en wordt de vouwwagen ingeklapt. De bakker voorziet ons van vers brood en de geplande terugreis naar het noorden van 1135km, "nao us Mestreeeeeeeech", kan om 7:30uur beginnen. Via Cogolin, Grimaud en het hoger gelegen La Garde Freinet rijden we over de D558 naar Le Cannet. De weg is erg bochtig en smal maar geeft ons een laatste kans om van de mooie Provence te genieten. Als we de autoweg op rijden pakken we het verkeerde tolpoortje en zetten koers op de A57 richting de zee bij Toulon. Op de eerst volgende schaduwrijke parkeerplaats stoppen we voor het ontbijt en bekijken een alternatieve route. De eerste afslag komt na 30km en via Puget-Ville rijden we binnendoor naar Brignoles om daar op de A8 richting Aix-en-Provence te kiezen. De omweg heeft ons wat langer laten genieten van de Provence maar nu moeten er km 's gemaakt worden. De verkeersdrukte op deze Nationale Feestdag valt nog reuze mee en om 13:30 zijn we in Lyon, nog ruim 700km te gaan. Op de autoweg in de buurt van Dyon tanken we bij Leclerc en halen iets koels. De airco in de auto draait overuren en we vragen ons af hoe we dit vroeger met onze Citroen Eend deden. Op een parking in de buurt van Metz gaan de stoelen en tafel uit de auto voor onze avondeten picknick. Het valt ons op dat er geen vakantiegangers op deze toch rustige parkeerplaats staan. Wel zien we bij de bosrand een enkele auto stoppen en wordt het struikgewas bezocht. Als snel is het ons duidelijk dat we op een afwerkplaats zijn beland en van een romantisch avondeten, in de ondergaande zon, komt niet veel terecht. Om 20:00uur zijn we in Luxemburg, nog 200km te gaan, en zien we dat de reizigers naar het zuiden in een file tot de Belgische grens staan door vrachtwagens die de doorgang blokkeren. Zelf hebben we er geen last van en op de N4 in Martelange tanken we Luxemburgse benzine. In Luik negeren we de tunnel met rondweg en koersen door het centrum langs de maas naar Maastricht. Inmiddels zijn we bijna15uur onderweg als we om 22:15uur thuis gezond en wel arriveren. Buurman Ton voorziet ons van wat koels met schuim en we blikken terug op een geslaagde vakantie.


Schoenen en sokken na stoffige trainingDe running teller deze vakantie/training staat inmiddels boven de 40uur ca. 400km
Mogelijk inspireert het om ook schiereiland St.Tropez te verkennen. Heb je een vakantietip?
Mail me je vakantie ervaring/reacties
Klik hier voor de andere Jogger Jo vakantie verhalen
Meer Jogger Jo Schoonbroodt running info (www.jogger.tk)