Verslag Barthezz (www.joggings.be)

Battice - Les 4 Cimes d'Herve - 14 november 2004

Sinds 1985 gaat iedere tweede zondag van november traditiegetrouw "Les 4 cimes d'Herve" door in Bouxmont, een wijk in Battice. Men wordt gevraagd om vooraf in te schrijven, doch er is steeds een aantal reservenummers beschikbaar. De afhaling van de borstnummers vindt plaats in de zaal Cercle St. Vincent en de ruime kleedkamer (turnzaal vd school) en de douches zijn daar vlakbij. Er is gratis massage voorzien, voor en na de wedstrijd. Er worden trofeeën uitgereikt aan de eerste 5 heren en dames van elke categorie.

Verder is er keuze tussen twee afstanden: 6km of 33km. Geen klein verschil dus, en zeker niet als men weet dat het hier om één der zwaarste proeven van de Belgische kalender gaat. Als we u vertellen dat we slechts ongeveer 2 km vlakke weg bij elkaar kunnen sprokkelen op het traject van de 33 km zullen de deelnemers dit zeker niet in twijfel trekken.

De weersgesteldheid was fris bij de start, veel lopers met lange mouwen, maar naarmate de wedstrijd vorderde trok de nevel op en verwarmden zon en hellingen éénieder. Er waren 835 deelnemers bij de lange loop en 85 deelnemers bij de 6 km.

Om 11u00 precies startte men, onder de vrolijke tonen van de plaatselijke fanfare, de wedstrijd, waarbij de eerste 500 meters steil (ca. 15%) bergafwaarts liepen. Die halve km is tevens de aankomst "bergop." Het traject leidt langs rustige landwegen en het panaroma is wonderlijk mooi. U loopt over een "cime" (bergtop) en u aanschouwt het ganse dal, waarbij u het lange lint met de lopers voor u ziet liggen. Dit wel te verstaan als u, net als ik, niet in de voorlinie strijdt. Meer dan 90% is geasfalteerd en aan de zijwegeltjes staan signaalgevers opgesteld. Het parcours is niet verkeersvrij, doch men kan de passerende wagens op één hand tellen. Ongeveer om de 5 km zijn er posten waar men sportdranken aanbiedt alsook een handvol rozijnen bij de laatste stations. Bij de aankomst bekomt u een gratis sportdrank.

Qua organisatie kan dit tellen. Een 200-tal mensen helpt de lopers met hart en ziel. De inschrijving is gratis en bij inlevering van uw borstnummer bekomt u een "casse-croûte," dit is een bordje met brood en boter, Herve- en andere kaas, een vleesbroodje en een potje stroop. Dit alles voor de ronde som van 0 euro. En wat nog het meeste bij de lopers in de smaak valt is de merkbare vriendelijkheid en bescheidenheid van de medewerkers. Dit zijn de kwaliteiten die bijdragen tot de prachtige uitstraling van deze landstreek en bergloop. Een dikke proficiat aan de organisatoren, dit is zuivere klasse.

Pluspunten: sublieme organisatie - gratis inschrijving - gratis aanbod van casse-croûte met streekproducten - mooi traject - ruime accomodatie (kleedkamer en douche)

Minpunten: geen
Conclusie: als de moeilijkheidsgraad u niet afschrikt is dit een must.
Wenst u meer info? Jogger Jo Schoonbroodt toont u zijn prachtige website: www.run.to/battice

Barthezz