Verslag 2006 - Frank Veugen

Het was mijn eerste keer dat ik kennis maakte met de vier 'grote' heuvels rondom het noorden van Battice!?.
Fit was ik naar de start gegaan. Nou ja fit?! Achteraf gezegd moet ik zeggen dat ik met een niet juiste 'tactiek' aan de loop ben begonnen. Ik had de dag ervoor iets meer dan een uur langzaam met mijn vrouw gelopen...., heb ondanks thermokleding te weinig warme kleren heb aangetrokken....., en de sokken waren naar later bleek niet zo schoon gewassen als gedacht want ik had tijdens de loop een dikke bloedblaar gekregen. Kortom het was niet goed.
De entourage in Battice oogt mij echt ja Belgisch gezellig. Vol goede moed ging ik na inschrijving naar de start. Mijn doel was om de drie uur te halen en wel met een schema van 2.15 uur over 25 km (NB: ook al vergelijk ik niet met de Mergellandmarathon 25 km afstand dat ik binnen de twee uur gehaald had; tenminste ook niet met de Rhein Marathon die ik binnen de vier uur volbracht had....).

Na de start gingen we volgens mij te snel omlaag. De eerste 5 kilometer liep ik wellicht te snel, want ik liet mij makkelijk in een goede groep meesleuren. Want voordat ik het in de gaten had, niet lang na de eerste heuvel (wat een panorama op de eerste heuvel, prachtig!), ging ik met een goede groep het over het 10 km punt door onder de 50 minuten. Na de drankpost, het 13 km punt  ging het een steile helling omhoog om vervolgens na enkele honderden meters over een onverhard paadje.

Ik voelde na 16 km al dat ik een blaar ging krijgen. Ik ging mijn veters verstellen en besloot gewoon op een iets rustiger tempo door te lopen. De tweede heuvel was volgens mij helemaal boven het dorp. Heel mooie panorama. Je kon heel ver zien.. Totdat ik het 21 km punt kwam moet de derde heuvel bedwongen worden. Moeizaam ging ik omhoog. En ja het 25 km punt had ik binnen 2.15 uur gehaald.

Maar ik was bijna op. Ik had de neiging om te wandelen toen die akelige kleine kuitenbijters kwamen (lees hellinkjes),kon geen snelheid omhoog maken en ging tot mijn teleurstelling een stukje wandelen. Dat was niks wandelen, ik moest oppassen dat ik niet kou vatte De derde heuvel op. En warempel ik kreeg kou. Dat was het lopen onwaardig. Ik had toen bij het zicht van de haven 'Battice' aan de 'seiner' gevraagd of hij een hesje voor mij heeft. Hij gaf mij een t-shirt. Ik was daar dankbaar voor en ik had hem zoals beloofd het t-schirt later bij de inschrijfzaal terug te geven bij de stand waar t-shirt verkocht werden. Met het t-shirt aan kreeg ik mijn lichaam op temperatuur en ging ik beter lopen, maar wel langzaam. Ik was blij dat je bij het 30 km punt rozijnen kon eten. Toen kon ik weer in vlot tempo lopen en de laatste helling naar de finish nemen, dat ging overigens wel langzaam, want zo steil was het! Ik finishde in een tijd van ruim 3.17 uur dus dat betekent dat ik het laatste uur wel op een snelheid van 8 km gemiddeld gelopen had, laag dus, dat was een ervaring rijker.

Tot slot, ik heb in de inschrijfzaal nog lekker boterhammen met kaas gegeten en met een Franstalige Belg gesproken (parle petit peu francais...). Later trof ik Jo aan. Gefeliciteerd Jogger Jo met je eerste plaats in je leeftijdsklasse en record; 2 seconden beter dan vorig jaar.
En Battice was de moeite waard!

Groeten, Frank.