Het ene jaar is het andere niet - Paul Celis

Zondag 9 nov. 2008. Met 4 “Nijlense atletiekvrienden” reden we nog maar eens het feest vd. “4 cimes te Battice” tegemoet. Ja ik schrijf nog maar eens want in de auto zaten: Eddy Verhaegen (1ste x), Leon Wuyts (13de x), chauffeur Erik Leysen (7de x) en ikzelf voor de (18de x).De sfeer zat er eigenlijk al vlug in en met “ A life like blood” van “Killing Joke”smeet ik het bakske (=radio) van Erik’s wagen lekker open. Ik voelde me “goed”, neen eigenlijk “super” want 2 weken geleden liep ik de “1/2marathon van Herve” exact tot op de seconde na dezelfde tijd als in 2007: 1.30.38h. En dan met mijn ervaring vd. voorbije jaren (zie verslagen 2006 en 2007) zou ik natuurlijk dezelfde tactiek gebruiken. Na mijn jaarlijks ritueel = Privé parking, massage ( van een Française die opleiding kiné studeert in “Liège”) en nog een 2tal tassen koffie en een boterham met banaan trokken we begeleid door een drumband naar het fantastische uitzichtpunt boven op de “Mur de Bouxhmont”. Hier ontmoette ik een blonde man die aangesloten is bij de organisatie “ courir pour le plaisir” van “Olne” en deze vroeg me of dat hij met mij mocht meelopen want hij had me al geregeld in “Olne” weten lopen en misschien had hij mijn verslag van 2007 wel gelezen, wie weet????

Maar eigenlijk is mijn Frans maar van een bedenkelijke toestand en ik vertelde hem wel dat ik steeds mijn eigen tempo loop, en dat de “4 cimes “ beginnen op km. 23. Om 11.10h. werd de start gegeven, ik wenste mijn clubgenoten nog veel succes, en viel naar beneden de eerste km. tegemoet. Na een 3tal km. werd ik voorbij gelopen door een man met een “Fortis truitje” en met de gedachte van jou kom ik straks nog wel eens tegen liet ik maar begaan. Km. 7 à 8 kwam er een persoon bij me die me aankeek en zei: “aha hier se Polle Celis”. Mijn reactie was “ U kent mij, maar ik ken U niet”. Hij had me ontmoet tijdens de “marathon van het Zonieënwoud” te “Oudergem” van 20 september ll. En zei me: “ wie kent Polle Celis nu niet, ik denk dat jij de meest gekende persoon bent die hier meeloopt”. Allé merci, da’s toch een hele eer. Ook deze jongen ( hij had mijn verslagen van 2006 en 2007 gelezen, wist dat ik ervaring ten over had en voor hem was het de 1ste x) liet me in de steek.

De man van Olne daarentegen bleef steeds in mijn buurt. Na 15km. 1.07.45h. in 2007: 1.O7.12h. werd ik voorbij gesneld door een man in een blauw singletje. WAT WAS DIE IN GODSNAAM VAN PLAN? DIT KAN NIET. Maar ja, we zullen zien. De beklimming van het “ Fort d’Aubin” en verder naar “Les Waides” (= bevoorrading na ong. 18km. gingen vlotjes met nog steeds de man van “Olne” in mijn buurt. Lekkere afdaling genomen, genoten van de zichten en 2 man ontmoet waar ik tijdens de “ Bouillonnante” een tijd heb mee samen gelopen, km.20 in 1.32.13h. ( 2007: 1.31.18h.) en dan de “ cime de Mauhin”. En ja, hier boven even voorbij de bevoorradingspost km. 23 was ik samen met mijn collega van “ Olne”. Voila, ici c’est le départ du “ 4 cimes” en werd er een tandje bijgestoken. Km. 25 1.56.07 ( 2007: 1.55.04h.) en steeds passeerden we weer enkele lopers tot ik aan de bevoorrading van “ Charneux” een waarschuwing kreeg van een opkomende kramp in mijn linkerkuit.

Hier na 26 à 27 km. stond de wind volledig in het nadeel en met het vals plat en een beetje voorzichtigheid vanwege de kramp liep ik nog steeds collega’s voorbij. En ja, na 28km. passeerde ik bijna tegelijkertijd de 3 hiervoor vernoemde personen waarvan de man in het blauwe singletje er het ergst aan toe was. Geen meter ging hij nog vooruit. Ook dit is de “4 cimes”. Het lopen werd er voor mezelf ook niet makkelijker op en na bijna 30km., op de “cime de Transpineau” stond ik plots helemaal stil aan het kapelletje de pijn te verbijten van de kramp die nu toch dreigde door te zetten.

Allé, mijn pantoffel eens uitgetrokken en een beetje losser terug aangedaan en dan maar weer voorzichtig verder. KM.30 2.22.22h.( 2007: 2.20.23). De laatste 3km. heb ik uiterst voorzichtig afgelegd en de enige persoon die me toen nog gepasseerd is was de 1ste dame: Mieke Tierens (114de). Allé uiteindelijk met al mijn gesukkel de laatste kilometers eindigde ik boven op de “ muur” als 116de in 2.37.10. Waar de jongen uit “Olne” gebleven is weet ik eigenlijk niet, daar ik zijn naam vergeten te vragen ben, maar ik denk toch dat hij bij de 100 besten gerangschikt is. Een plaats die ik zonder mijn kramp ook hoopte te bereiken.
Enfin, na het balen van mijn gemiste kans ben ik maar in de “ Val Dieu’s” gevlogen en zat de sfeer er later toch weer opnieuw in. En gelukkig ben ik zonder zwaardere kwetsuren huiswaarts gekeerd.

P.S 1. Erik Leysen liep 2.44.43, Eddy Verhaegen 3.09.23 ( was zeer tevreden) en Leon Wuyts 3.24.16. Opgepast de laatste 2 zijn 60 +sers.
P.S. 2. Als er iemand is die misschien de reden van mijn kramp zou kennen ( ik heb me aan elke bevoorrading goed verzorgd: rozijnen, glucose en water en had zelf nog een ½ liter Aquarius bij me) mag altijd reageren langs mijn e-mail adres: paulcelis1@telenet.be
P.S 3. Als er iemand is die de naam van de man uit “Olne” denkt te weten mag je hem ook doorsturen.

Voilà hopelijk tot volgend jaar.