Verslag 2008 - Les 4 Cimes du Pays de Herve - Erik Jacobs

Vandaag een van de hoogtepunten van het jaar, Les 4 Cimes de Herve. Deze Unieke maar loodzware wedstrijd mag bij geen atleet ontbreken die van berglopen en afzien houdt. Voor mij is het vandaag de derde keer dat ik deze uitdaging opzoek. Ik word ditmaal ondersteund door (loop)vriend Yen die mij per fiets zal vergezellen (gaat hij volgend jaar zelf lopen ?). Verder zullen onder meer Peter Atol (trainer), Ronny Huynen, Egid Neutelings, Jo Schoonbroodt en mijn zus Karin Jacobs Nederland vertegenwoordigen in Battice. Na traditioneel eerst een kop koffie te hebben gedronken in een Cafe in Battice maak ik me klaar voor deze uitdaging.

Ik spreek Jogger Jo nog even voor de wedstrijd (vorig jaar heb ik hem 30 km kunnen volgen) maar hij zegt dat hij rustiger wil gaan lopen dan dat ik van plan ben. Mijn streven is om rond de 2 uur en 12 minuten te gaan lopen. Het plan is om de eerste 21 kilometer hetzelfde tempo aan te houden als vorig jaar en dan 2 minuten te winnen op de laatste 12 kilometer. Na een iets verlate start van ongeveer 10 minuten kunnen we eindelijk aan de steile afdaling gaan beginnen. Ik ben blij als het startschot heeft geklonken want de temperatuur om te rennen is vandaag oke (+/- 10 graden) maar als je 10 minuten stilstaat krijg je het toch koud. Er staat wel een vrij stevig windje dus hier zullen we onderweg ook wel last van ondervinden.

De eerste 5 kilometer gaan bijna allemaal bergaf en nadat Yen zich met fiets bij ons groepje (met o.a Jo) heeft gevoegd gaat de wedstrijd pas echt beginnen. (5 km 18,48) Ons groepje heeft een goed tempo gevonden (zo rond de 3.55 min/km). Af en toe komen er nog lopers voorbij die proberen de oversteek te maken naar het groepje voor ons. Een paar keer twijfel ik of ik niet moet aansluiten bij een van deze lopers. Ik probeer me zolang mogelijk rustig te houden in ons groepje maar rond de 10 kilometer (38,25) komt Christophe Vervier heel rustig voorbij lopen en besluit ik hem te volgen. Samen lopen we door naar alweer de tweede beklimming van vandaag. De redelijk vlakke stukken en bergaf loopt Christophe duidelijk beter dan mij, gaan we echter steil bergop dan blijk ik de betere. (15 km 58,20)

Ik lig nog steeds op voorgenomen schema, als we boven aankomen krijgen we een steile afdaling. Nu gaat de wedstrijd pas echt gaat beginnen. In de afdaling moet ik mezelf al flink pijn doen om Christophe bij te houden. Beneden aangekomen start de grote klim richting Battice (20 km 1.19,37). In de derde klim begin ik de benen al goed te voelen, af en toe moet ik een gaatje van 25 meter met Christophe laten vallen. Ik blijf zoals dat zo mooi heet aan het elastiek hangen. (25 km 1.40,30) Yen geeft me nog een Gel voor wat extra energie en blijft me moed inpraten. We beginnen langzaam steeds meer voorliggers in te halen die het nog zwaarder hebben dan ons. Dit geeft me weer extra energie om er vandaag alles uit te halen. Yen probeert me zoveel mogelijk uit de wind te houden. Als we bijna weer in Battice zijn begin ik krampverschijnselen te krijgen en moet ik Christophe langzaam laten gaan. Wel kan ik nog 2 lopers inhalen, waarvan Daniel Fickers bij mij in de voetsporen blijft lopen. (30 km 2.14,58)

Ik hoor dat ik op de 11e plaats loop. In de afdaling komt Daniel me weer voorbij maar ik kan gelukkig wel gewoon volgen. Met nog ongeveer een 400 meter te gaan, beginnen we aan de beklimming van de muur. Jane, pap en mam schreeuwen me naar de finish en ik probeer nog een versnelling te plaatsen maar al snel schiet de kramp in mijn lies. Helaas moet ik Daniel voor laten gaan maar ik kom toch op een mooie 12e plaats binnen in 2.14,58. Helaas geen nieuw pr. maar wel weer een tijd om trots op te zijn.

Yen bedankt voor je super begeleiding en ik hoop dat we hier volgend jaar samen lopen !

www.erikjacobsrun.nl