" 4 CIMES - Blauwkapke" - Polleke Celis

 WAT VOORAF GING
Niet gemakkelijk om te beginnen, maar, in september vroeg de Gerrie ( ondertussen 84 jaar) me: " Polleke ben ik al ingeschreven voor BATTICE want het komt wel naderbij".
Met de woorden van: " wa Gerrie het is nog tijd genoeg " heb ik hem toch nog een paar weken zoet kunnen houden. Allé, mijn lopen zijn ieder najaar dezelfde. De 2de zondag van september loop ik de " IN FLANDERS FIELDS MARATHON ".
En deze marathon ( mijn 93ste) liep ik in 4.09.?? wat toch weer een 9 tal minuten sneller was dan in 2016. Natuurlijk liep ik 14 dagen voor de  CIMES voor de 20ste x de halve marathon in Herve samen met mijn jongste zoon. 
Hier ontmoette ik ook Bernard Viaene en die vertelde me dat hij leukemie had. Dit nieuws viel me wel zwaar op de schouders, maar Bernard is een vechter en ik hoop dat hij de moed heeft om te blijven vechten.
Ook ontmoette ik er Michel Dropsy, en ik dacht dat je in Herve weer zou kunnen inschrijven voor de " 4 CIMES ". Maar dit jaar was dit niet het geval. Dus problemen voor de Leonsky en de Gerrie die ik daar ieder jaar inschrijf.
De halve marathon liep ik in 1.46.33 wat dan weer 2.30 minuten trager was dan vorig jaar. Maar, ik kon er mee leven en vond toch dat ik klaar was voor de  " 4 CIMES ".

MIJN 27STE 4 CIMES
12 November 8u.15 word ik thuis opgepikt samen met de Leonsky door een nieuweling voor de cimes m.n. Raf Van Stevens. Op de E313 iets voorbij Lummen kwamen we in een regenbui terecht waar ik toch een beetje angst van kreeg.
Oei, als dat straks in BATTICE ook zo is gaat dat wel voor problemen zorgen. Vervolgens Rafke de privé parking gewezen, vlug naar bakkerij Sacré gegaan om 2 rijsttaarten te kopen (de beste van heel België), nummer afhalen in de " Cercle ", de zaalwachter begroet in de sporthal, een massage, een boterham met banaan en " sirop de herve" en met de RAF toch maar door de regen tot aan de startplaats gelopen om het parcours te overschouwen en nog enkele vrienden gesproken waaronder Jean-Luc Wuidart. Ho, wat deed het me plezier om die man weer te ontmoeten na zijn lange blessure vertrok ik rond de klok van 11h. aan mijn 27ste " 4 CIMES".

Ik hoopte nog op een tijd onder de 3 uur maar zelf vond ik dat die hoop maar een illusie was. Dus gewoon lopen op het gevoel. Mijn horloge had ik wel bij maar ik zou er 33km. niet mee bezig zijn. Gewoon iedere 5km. afdrukken en alles later bekijken.
De eerste 10km. liep ik in de buurt van 2 koppeltjes ( man en vrouw) één van atletiekclub Herve en de andere vrouw noem ik Blauwkapke daar zij een regenjasje aan had met een blauw kapje. Maar op km.10 de helling voor " MORTROUX " moest ik lijdzaam toezien hoe mijn achterstand zienderogen groter werd. Allé na 27 x vind ik dat die helling toch zwaarder is dan de eerste cime " cime del fiesse " of " croix de CHARNEUX ".

De regen was ondertussen verdwenen, maar het paadje aan km. 14 lag er toch lekker vettig bij. Dit is echter geen probleem voor mij daar ik geregeld in OLNE ga lopen en daar krijgen de lopers nog wel iets anders voorgeschoteld.
De 2de cime gaat volgens mij van km15 tot iets voorbij km.18 en daar heb ik ieder jaar toch een probleem met het eerste deel. Dit loopt van km.15 naar het dorpje NEUFCHATEAU en is zowat vals plat wat ik persoonlijk het meeste haat. Ieder jaar zit ik hier in de problemen. Maar dan komt het steile stuk aan km.16 en vanaf die plek heb ik eigenlijk nog enkel collega's voorbij gelopen. Het meisje van Herve moest daar stappen en zo heb ik dat duo achter me gelaten.
Na km.18 komt dan toch die " O ZO MOOIE AFDALING " naar de vallei van de " BERWINE " en dan de 3de cime " CIME DE MAUHIN ".

In die afdaling (waar je ver kunt zien) zag ik Blauwkapke enkele bochten voor me uitlopen en op de cime was ik ook getuige dat ze haar partner gewoon in de steek liet. Boven op de cime, die trouwens vlot verliep kon ik weer in mijn ritme komen en met een mikpunt ( Blauwkapke) ben ik de laatste 10km. ingegaan. Iets voor de ravitpost van CHARNEUX kwam ik bij een vrouwtje die ik in HERVE niet kon volgen en dat gaf me toch weer een boost. Nog eens goed drinken en dan komt op km.29 de " cime de transpineu " die ik toch ook weer vlot verteerde. Allé naar polleke's normen toch. Maar ik heb hier al andere jaren mee gemaakt. Op km.30 (einde van de cime de transpineu) zat er nog 1 deelnemer tussen mij en Blauwkapke.
Komaan Polle je raakt er wel en aan de laatste ravitpost bovenaan de cime was mijn doel bereikt en passeerde ik Blauwkapke met de woorden: Allez Viens.

Laatste afdaling toch maar weer voorzichtig genomen want op km.32 werd ik een krampneiging gewaar en dacht ik: " het zal toch niet waar zijn zeker ". Bij het begin vd. muur passeerde ik nog een deelnemer die begeleid werd door een fietser en die moedigde de loper aan met je hebt nog 5 minuten om onder de 3 uur te eindigen. Dus dacht ik: " aha ik ben zo slecht nog niet bezig". Het lukt me wel. Bij het passeren van die man riep de fietser tegen zijn maat: "Vooruit denk dat het een mooi blondje is van 21 en ga er achter aan. Waarop ik al lachend zegde "dan heeft hij tegenslag want het is een oude man van 62.
Terwijl ik dat zei kreeg ik echter een krampscheut in mijn kuit en bil tegelijk dat ik de laatste 200meter nog super voorzichtig heb afgelegd. Boven op de muur zag ik op mijn uurwerk dat ik 2.58.18h. nodig had gehad om mijn 27ste " 4 cimes" te volbrengen. Dus onder de 3h. En weer was ik een tevreden persoon, een warme thee genomen, even gerust op een bankje en dan terug naar de sporthal.

Toen ik onderweg was hoorde ik de aankomst van Raf (3.03.10) wat ik toch weer een mooie prestatie vond van die persoon. Hij heeft me al gezegd dat hij volgend jaar weer vd. partij zal zijn in  " BATTICE ". De Leonsky zou echter als laatste de eindstreep halen in 4.11.22 en denkt dat hij volgend jaar geen contract meer zal krijgen voor de " 4 CIMES". Maar.....er zijn nu de " 2 CIMES" en hij heeft dat verteld tegen de Gerrie. Die vroeg me donderdag laats leden ( we schrijven 16 november 2017) of ik hem al wil inschrijven voor " BATTICE".
             Den après

Nu Rafke met den auto was heb ik toch maar lekker 4 " VAL DIEU'S " gedronken bij mijn boterhammen met kaas en poepgellei. Later toch nog even met Bernard gesproken en ook met Peter de Vocht die zijn record verbeterd zag met een 14tal seconden. Maar daar dienen die records voor om verbeterd te worden.
Vooruit aan alle mensen die mijn 12de november 2017 tot een succes hebben geholpen een grote DANK U WEL.

                 POLLE(ke)

P.S. 2 min punten.
De inschrijving enkel langs computer is een probleem voor personen die geen computer hebben ( de Gerrie en de Leonsky)
De douches waren zoals vorig jaar KOUD.

           Toch bedankt voor alles.