Home    Wedstrijdverslagen   Wedstrijduitslagen    Wedstrijdkalender   Persoonlijke Records    Trainingtotalen     Mail Me
De Passie van ..... Jogger Jo Schoonbroodt – Markant rubriek april 2014 – Jenneke van Genechten
Jogger Jo in Markant : Foto Jenneke www.lettergeniek.nl

Wereldrecordhouder M60 op de Zesuursloop

Het begon met een rondje om de kerk in Heer. Zijn cholesterol was te hoog en Jo Schoonbroodt – toen 36 - moest noodgedwongen iets aan sport gaan doen. Hij kreeg de smaak te pakken. “Kijk, daar gaat Jogger Jo weer!” Nu de getallen zijn omgedraaid heeft Jo (63) een wereldrecord en meerdere looptitels op zijn naam staan. Reden genoeg voor een blokje om met deze hardloopfanaat.

“Jogger Jo, zo werd ik genoemd toen ik nog om de kerk sjokte. Ik vind het nog altijd een leuk bijnaam en mijn website is er ook aan gelinkt (red. www.jogger.tk), maar ik word tegenwoordig ‘De Grijze Keniaan’ genoemd,” lacht Jo Schoonbroodt. Hij heeft er vanochtend al een training op zitten en geniet van de voorjaarszon in zijn hardlooptenue. “Via Just Go geef ik hardlooptrainingen aan beginners en gevorderden. Vanmorgen heb ik de beginners begeleid via het Start To Run programma. In acht weken stoom ik ze klaar om 2.5 kilometer te kunnen lopen. Na de cursus gaan we verder met de 5 kilometer om te trainen voor Maastrichts Mooiste. Ik vind het fantastisch om te doen!”

Op naar het wereldrecord
Sinds oktober vorig jaar zit Jo thuis en kan hij volop genieten van zijn vrije tijd, waarin hij graag klust, houten meubels maakt en tijd doorbrengt mijn zijn kleindochter Sterre. En natuurlijk is er ook meer tijd om te hardlopen! “Ik organiseer zelf voor gevorderden ook loopweekenden in de Ardennen, waarbij we onder andere een avontuurlijke nachttrail lopen met lampjes op het voorhoofd. Die sportieve weekenden zijn ontzettend leuk, de volgende is in september.”

Lopen maakt je hoofd leeg; ik leid een stressloos leven
Jo was voorheen nooit echt een sporter, maar toen hij begon met hardlopen, merkte hij pas hoe zeer hij genoot van de vrijheid, het dicht bij de natuur staan en hoe ‘ontstressend’ het is. “Het maak je hoofd leeg. Ik leid een stressloos leven.” Aanvankelijk liep hij alleen, maar langzaam sloot hij zich aan bij enkele loopclubjes en werd beter en beter. In 2012 liep hij in Stein een zesuursloop en hij mocht met 78.953 meter het wereldrecord in de 60+ categorie op z’n naam zetten. In totaal liep Jo al zo’n 100 marathons of ultralopen (red. een loop van meer dan 42 km), waarvan meer dan 50 marathons onder de drie uur. Nogal een prestatie!
“Mijn beste tijd ooit op een marathon is 2 uur en 41 minuten.”

Twee marathons?
“Ik werkte tot voor kort op de ICT-afdeling van SABIC/DSM, in de technische automatisering. Hierdoor was ik er ook al vroeg bij met mijn eerste website in de jaren ’90. Ik deelde er de uitslagenlijsten van loopwedstrijden op en had wel 1000 bezoekers per dag. Ik besloot om van elke loop een verslag te schrijven en daarmee anderen te inspireren. Zo deelde ik ook mijn hardloopavonturen in Nepal met alle volgers. En dat doe ik nu nog altijd.” De afstand bij het wereldrecord is bijna 79 kilometer. We vragen Jo of hij ooit nog van plan is twee hele marathons achter elkaar te kopen, dus 84 kilometer. Hij lacht. “Wat dacht je van 100?”

Jo heeft een belangrijke boodschap: “Het is nooit te laat om te beginnen. Investeren in je eigen lijf geeft nog altijd het beste rendement.”
Mogen we dan nu een handtekening? 

Jogger Jo's "Palmares"
2012 Eindhoven - Nederlands Kampioen Marathon M60
2012 Rotterdam - Nederlands Record M60 30km in 1:56:58
2012 Rotterdam Marathon 1e M60 (2:45 uur)
2012 Venlo - Nederlands Kampioen Halve Marathon
2012 Stein - World Fastest Six Hours M60 (78,953km)
2011 Amsterdam - Nederlands Kampioen Marathon M60
2009 Amsterdan - Nederlands Kampioen Marathon M55 2008 Eindhoven - Nederlands Kampioen Marathon M55
2008 Stein - World Fastest Six Hours M55 (78,268km)