Homepage    Wedstrijd uitslagen    Persoonlijke Records    Mail Me    
Wedstrijden Jogger Jo Schoonbroodt 2001


Jogger Jo terugblik op het jaar 2001
Eijsden - Mescherbergloop
Margraten - Halve Marathon
Battice - 4 Cimes du pays de Herve
Monster - J.O. Halve marathon
Echt - Run Party
Hasselt - Dwars door Hasselt 15 km
Maastricht – Stadsloop ½ marathon
Veghel – Nederlandse Waterleidingloop
Meerssen – Mergelland Marathon
Maarland - Zomeravondloop
Borgharen – Haarderluip 10,2 km
Chamonix - Cross du Mont Blanc 23,3 km
Landgraaf - NK Berglopen 7,8 km
Maastricht - Wijnbergloop 22,7 km
Klazienaveen - Drenthe 1/2 Marathon
Langraaf - Heideloop 10 EM
Maastricht - Observantloop 12,2 km
Rotterdam - Marathon
Oirsbeek - Rusmanloop 5,5 km
Brunssum - Parelloop 10 km & 5,2 km
Maastricht - Treechloop
Weert - Posno Halve Marathon
Herten-Bertlich (DL) - Bertlicher strassenlauf 1/2 Marathon
Posterholt - Annendaalloop
Jogger Jo terugblik op het loopjaar 2001
De jaartotaal teller stopt op 4894km met een record aantal trainingen van 267 stuks.

Hoogtepunten 2001
-Posterholt Halve Marathon in 1:16 uur
-De double tijdens de Parelloop
-Rotterdam Marathon in 2:45 uur
-Drenthe 1/2 marathon en Wijnbergloop in een weekend
-Mergelland Marathon in 2:48 uur
-Monster weekend met J.O. 1/2 marathon aan de zee en Les 4 Cimes du Pays de Herve (33km)


Eijsden - Mescherbergloop
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.%Vet.CM/SUit%
16-dec-01 Eijsden 14,6 0:57:29 15,1 3:56 352 37 11 1 1 3 O 62
Parcours beschrijving (zie www.mescherberloop.nl ). In Zuid-Limburg beginnen de (voorlopers van de) Ardennen.Lichte  glooiingen die ter plekke toch nog hoog en steil kunnen zijn. Het parcours is gesitueerd op de rand van het Maasdal, net waar dit overgaat in een plateau. Na een vlakke aanloop van 1 Km komt het eerste klimmetje aan bod. Links een uitzicht over het Maasdal. We dalen af naar Mesch om dan aan de lange tweede klim te beginnen. De Belgische grens is dichtbij. Eenmaal boven gaan we al weer snel omlaag. Onder nemen we afscheid van de deelnemers/sters van de trimloop. Zij gaan linksaf. We blijven de weg volgen. Na een aantal 100m rechts af een (modderig) pad in. De route is licht glooiend en komt uiteindelijk bij de camping 'De Bosrand' uit. Hier krijgen we een serieuze klim. Boven direct links afdalen naar de doorgaande weg St. Geertruid - Eijsden. Deze oversteken en het Savelsbos in. Hier bevindt zich een klein trappenpad. Na een lange afdaling, langs de rand van het bos, gaan we op weg naar het echte trappenpad (183 treden!). Sorry mensen, maar nadat dit trappenpad geheel vernieuwd is bleken er meer treden te zijn dan voorheen. Moe en voldaan mogen we het overwonnen hoogteverschil weer snel afdalen. Wat volgt is een iets langer vlak stuk asfalt. Tijd om te herstellen, de achterstand weg te werken of juist de voorsprong te vergroten. De eerdere afdaling na de tweede klim wordt nu een stijging. Boven rechtsaf een heropend voetpad in om uit te komen bovenaan bij de eerste klim. De rest van het parcours is gelijk aan het begin, maar dat dan uiteraard tegenovergesteld gelopen dient te worden.

De wedstrijd: De winterse temperaturen hebben het parcours keihard gemaakt, maar met het zonnetje erbij zijn het toch nog aardige loop omstandigheden.  De vlakke aanloop gaat vrij snel waarna op de eerste helling de werkelijke conditie naar voren komt. De afdaling naar Mesch geeft weer gelegenheid tot herstel maar al vrij snel moet er alweer geklommen worden (5km in 19:10). Op de lange afdaling richting Savelsbos nemen we afscheid van de lopers van de korte loop en gaat het richting de helling langs de camping. De benen zijn minder soepel door de kou en op het trappenpad moet ik halverwege, ondanks alle supporters, gaan wandelen. Dat is afzien! Eenmaal uit het bos terug op de Voerenweg probeer ik er weer de vaart in te krijgen (10km in 40:03). Ik passeer enkele lopers en de cadans zit er weer in. De laatste helling naar de top van de Mescherberg gaat me wonderbaarlijk goed af en in de afdaling naar Eijsden kan ik met de "grote plaat" erop mijn snelheid nog wat opvoeren om met een tijd van 57:29 de streep te passeren.

Margraten - Halve Marathon
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.%Vet.CM/SUit%
25-nov-01 Margraten 21,1 1:19:21 16,1 3:45 205 8 4 1 9 2 W 97
De halve Marathon van Margraten behoort bij mijn klassiekers mede omdat ik hier vrij vaak met mijn trainingen vertoef. Het parcours over de hellingen van het plateau van Margraten met zijn onverharde wegen was door de vele regen een modder festijn. De cross schoenen met wat extra profiel moesten vandaag in deze glibber partij voor de grip zorgen. Gelijk na de start bij Huize St.Jozef moet er geklommen worden en voelen de benen niet verkeerd, het resultaat van een midweek Veluwe ? De groep met Lou Maas, Rene van Uum, Rob Riksen en Roger Rousseau laat ik wijselijk lopen. Samen met de triatleet Guido Vroemen loop ik de helling naar het plateau van Margraten omhoog (5km in 19:05). In de beklimming naar Groot Welsden komt de Belg Robbin Kupper bij me en samen gaan we verder richting Margraten (10km in 38:30). Robin krijgt het nu zwaar maar om alleen door te gaan wil ik niet omdat hij mij vorig jaar zo goed heeft geholpen. We lopen langzaam in op een loper voor ons en boven op de laatste helling (15 km in 57’21) passeren we Richard Bastings. De afdaling langs de mergelgroeve van het Rooth geeft de gelegenheid om weer op adem te komen. Op de Zwarteweg zie ik een wandelende Roger Rousseau waar het niet meer zo mee wil vlotten. Ik spoor hem aan om met ons mee te lopen en niet te blijven wandelen. Er volgt nu een lange afdaling richting Maastricht en de km tijd ligt nu steeds onder de 3:30. Rob Riksen is nu het richtpunt in de verte die voor ons loopt. We lopen langzaam op Rob in maar het gat is net te groot om hem nog te bedreigen (20km in 1:15:23). Het laatste stuk naar de streep gaat weer licht omhoog en met een tijd van 1:19:21 kom ik als 8e, met een goed gevoel, 4 minuten na de winnaar Wilbert Thimister binnen. Na afloop moet ik eerst naar het podium voor de 2e en 3e prijs op de ¼ marathon van de afwezige Patrick Heubel en Koempel Ger op te halen om vervolgens mijn 1e plek bij de 50+ te verzilveren.


Battice - 4 Cimes du pays de Herve
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.%Vet.CM/SUit%
11-nov-01 Battice 33 2:27:40 13,1 4:29 878 119 14 10 3 3 W 69
Na de sportieve uitdaging tijdens de strand J.O. halve marathon te Monster en een gezellige avond in Delft wachten na een korte nachtrust een sporttas met natte loopspullen die gewisseld moesten worden voor droge kleding want om 11 uur start te Battice (België) de mooie en goed verzorgde 4 Cimes du pays de Herve. Dit is een van de zwaarste wedstrijden (van de 33km zijn maar 2km vlak) op de Belgische wedstrijd kalender waar de “bergeest” troef is en voor mij een van de hoogte punten van het loopjaar. De voornaamste uitdagingen zijn: 1e Cime te Croix de Charneux, 2e Cime te Fort d’Aubin, 3e Cime te Mauhin, 4e Cime te Chapelle du Transpineu en de Mur de Bouxhmont bij de aankomst. Samen met ultraloper Vlaamse Reus Marc Quadflieg gaan we achter de muziek aan vanuit het centrum naar de start, dit is tevens het inlopen van mij voor de wedstrijd. Na de ½ marathon van gisteren zal ik zuinig met de energie moeten omgaan. Weggeblazen door de fanfare is het even zoeken naar het juiste tempo (5km in 21:01) in het heuvelachtige besneeuwde landschap van Herve. Samen met Marc haal ik velen lopers in en de benen voelen niet verkeerd aan (10km in 41:22). In Mortroux komt er een korte pittige helling waarna een glibberig onverhard stuk volgt (15km in 1:02:32). Op de 2e cime te Fort d’Aubin komen we bij Louis Delahaye, Theo Schmeits en mijn Waalse vakantie vriend Jean-Luc Wuidard. Er volgt een lange afdaling (20km in 1:25:30) naar een van de laagste punten van het parcours bij de abdij Val Dieu. Vanaf nu gaat het spel beginnen want tot aan de meet gaat het parcours omhoog. Op de 3e Cime bij Mauhin krijgt Marc het zwaar door zijn km’s achterstand als gevolg van de trainerscursus. Onze inhaal race stopt en met aangepaste snelheid gaan we  verder waarbij ik zoveel mogelijk windscherm speel (25km in 1:49:00). Op de 4e Cime van Chapelle du Transpineu krijgt iedereen het zwaar en zijn de gezichten getekend (30km in 2:13:38). Met nog 3km te gaan moet er een tijd onder de 2:30 uur inzitten. Er volgt nog een vrij “snelle” km waarna de afdaling richting Muur van Bouxhmont aan de finish. Marc krijgt nu last van kramp en het tempo gaat verder omlaag. De afdaling gaat met stramme poten maar hij blijft lopen. De laatste klim tegen de “Muur” doorstaan we zonder te wandelen en ik duw Jean-Luc nog een stukje naar boven. Met een tijd van 2:27:40 kan ik terug kijken op een machtig mooie happening door het land van Herve die ik niet had willen missen, compliment voor de organisatie. Marc meldt dat hij het zwaarder heeft gehad dan tijdens zijn 12 uur loop te Budel. Met de gratis casse-croute (streekproducten zoals brood, boter, stroop en kaas) na afloop sluit ik mijn loopweekend van 54 wedstrijd km af.
Monster - J.O. Halve Marathon
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.%Vet.CM/SUit%
10-oct-01 Monster 21,1 1:19:46 15,9 3:41 558 28 5 4 3 2 W 70
Trotseer de elementen en kom naar Monster is de slogan waarmee de lopers gelokt worden om in Monster (tussen Hoek van Holland en Den Haag) de ½ marathon door de duinen en over het strand te lopen. De elementen waren ons vrij gunstig gestemd en met wind in de rug gaan de eerste km’s over het fietspad door de duinen richting Kijkduin in een rap tempo (5km in 17:25). De route gaat nu verder over het strand en tegen de wind richting Hoek van Holland, gelukkig is het eb en hebben we veel hard zand. Ik zit in een groepje van 4 man met Koempel Ger Lemmens en Han v.d. Weck. Han en ik wisselen elkaar goed af op de kop en Koempel Ger hangt aan het elastiek (10km in 36:06). Onze 4e man heeft inmiddels moeten lossen en het lopen over het zand gaat nu moeizamer ondanks dat ik zoveel mogelijk het harde zand probeer op de zoeken (15km in 56:22). Van het strand af wacht nog een heling met mul zand om vervolgens met de wind mee over het fietspad richting Monster verder te gaan. Han heeft het beste tegen de wind in op het strand gegeven en Koempel Ger heeft plotseling het licht gezien en loopt als een gazelle weg. Inmiddels is de geblesseerde Jos Brouwer ons op de fiets komen begeleiden. Ik probeer Han weer op snelheid te krijgen en dat lukt maar gedeeltelijk. Ger is er inmiddels een tiental meter van door en Jos geeft vanaf de fiets aanwijzingen voor de ideale route. Han kan niet meer versnellen en maant me om door te lopen. Het gat naar Koempel Ger loop ik weer dicht (20km in 1:16:02). Ik meld Koempel Ger dat een tijd onder de 1:20:00 mogelijk moet zijn. De grote molen gaat er nog eenmaal op en samen gaan we door de bochtige straten naar de finish straat. Met de klok in zicht plaatst Ger nog een versnelling waar ik gezien de ruime marge op de klok en de 33km wedstrijd in Battice (B) morgen geen antwoord op heb. Met een tijd van 1:19:46 en een ereplaats bij de 50+ hebben we voldoende reden om s’avonds in Delft het vocht en energie verlies in het gezellige eetcafé De Paraplu weer aan te vullen met de medelopers van het DSM Running Team.

Echt - Run Party
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.%Vet.CM/SUit%
18-oct-01 Echt 21,1 1:17:57 16,2 3:41 260 22 9 1 14 2 W 85
Met de avond voor de halve marathon een bedrijfsparty tot diep in de nacht is natuurlijk niet de beste voorbereiding voor de 15e Run Party van Echt. Het vochtgehalte was nu wel goed op peil maar de nachtrust was ondanks de overgang van zomer naar wintertijd wat aan de krappe kant. Samen met Roger Rousseau, Patrick Heubel en Gill Vintcent gaan we in een stromende regen naar Echt. Van het inlopen met al die nattigheid worden we ook niet echt warm en mijn hoofd zegt boem boem. Het parcours is dit jaar aangepast en de vervelende lus waar we ons vorig jaar tegen de wind in de pleuris liepen is op verzoek verwijderd (wie zegt dat organisaties niet naar lopers luisteren). Direct na de start zijn Roger en Patrick uit het zicht verdwenen om op jacht te gaan naar een toptijd. Ik loop de eerste km's in een groepje met Koempel Ger en ik kan wonderwel meekomen (5km in 18:02). Bij de drankpost blijf ik wat lang treuzelen om goed te drinken, ik heb behoorlijk nadorst, en Ger loopt van me weg (10km in 36:36). De eerste ronde zit erop en een groepje met veel lopers van de locale loopgroep (Kranenbroek) sluit bij me aan. Ik moet alle zeilen bijzetten om aan te klampen, maar met de lichte verdoving van gisterenavond voelt het minder pijnlijk aan. Langzaam kom ik weer in mijn ritme en kan ik weer kopwerk doen (15km in 55:27). Het gaat nu snel richting Echt en van het groepje kunnen nog 2 man me volgen (20 km in 1:14:05). In de straten van Echt moeten nu ook de laatste 2 van de groep lossen en krijg ik Koempel Ger in beeld. Een tijd onder de 1:18:00 zou moeten lukken maar er zijn wel erg veel bochten en gladde stenen in het centrum op deze laatste 1,1 km. Met een bruto tijd van 1:18:02 kom ik als 1e 50+ vlak na Koempel Ger over de meet waar Roger en Patrick al meer dan 4 minuten hebben staan nagenieten van hun PR.

Hasselt - Dwars door Hasselt
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.%Vet.CM/SUit%
14-oct-01 Hasselt 15 54:16 16,6 3:37 1505 30 2 20 2 Z 72
Dwars door Hasselt (15km) is een groots opgezet evenement (1700 deelnemers) met veel aandacht voor het randgebeuren maar nog veel verbeterpunten voor het loopgebeuren. Bij de start is een geduw en getrek omdat iedereen via de zijkanten over de dranghekken kruipt om vooraan bij de startstreep te staan. Direct na de start zijn er wegversmallingen (o.a. bloembakken en terrasstoelen) en veel bochten door het winkelcentrum. Deze keer was er ook nog een dame op het idee gekomen om vooraan te starten met een hond aan de lijn. Kortom het duurde tot na 3km voordat er normaal gelopen kon worden. Van Jos Brouwer dat ik begrepen dat Koempel Ger met een voorsprong van ca 20sec. liep. Langs het kanaal kreeg ik Ger eindelijk in het zicht (5km in 17:56). Inmiddels was Frank Gijskens, die helemaal achteraan moest starten, bij me gekomen. Het tempo van Frank was net teveel voor me (10km in 36:02). De regen zorgt op deze warme nazomerdag voor wat afkoeling en de binnenstad van Hasselt komt inzicht. Koempel Ger ruikt en ziet dat ik hem nader en hij doet er nog een schepje op. De vele bochten en kinderkopjes zijn glad geworden waardoor er niet voluit gelopen kan worden, ik neem dan ook geen risico’s. De eindtijd van 54:16 levert een 30e plaats op maar er is hier verder geen leeftijdsklassen categorie indeling.

Maastricht – Stadsloop ½ marathon
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.%Vet.CM/SUit%
30-sep-01 Maastricht 21,1 1:19:20 16,0 3:45 613 41 7 2 16 4 264 78
De Stadsloop Maastricht, met dit jaar een nieuw parcours, bestaat uit een kwart marathon (262 finishers) en een halve marathon (613 finishers). Zelf loop ik de 21,1km en als warming-up begeleid ik op de fiets loopmaatje Patrick Heubel, de snelste schoenmaker van Maastricht e.o. (zie http://run.to/heubel), naar een heel mooie 2e plaats achter Nico Weerkamp. De halve marathon wordt een zonnige editie met de gebruikelijke wind uit het ZO. Bij de start is de verlokking groot om met de 1e dames groep (o.a. Vivian Ruyters) mee te gaan. De eerste km's door de binnenstad zijn nieuw en er staat al veel publiek, vanaf de Noorderbrug (5km in 18:22) gaan we verder op het oude parcours. De eerste dames zijn me toch een beetje te snel en ik ga met Math Dinjens en Rudy Henquete door de Beatrixhaven (10km in 36:44) richting het maasdorp Itteren. Rudy neemt wat voorsprong en ik ben blij dat ik bij Math kan blijven met de wind vol tegen langs de Maas naar Borgharen. We komen zelfs nog terug bij Rudy als we het dorp naderen (15km in 55:30). Het beste is er nu bij mij vanaf maar dankzij mijn lokale supporters in Borgharen kan ik de accu nogmaals opladen. Ik probeer aan te pikken en tot de sluis over het Julianakanaal lukt dat nog redelijk. De fut is er nu helemaal uit en op karakter gaat het nu een tandje langzamer richting Maastricht (20 km in 1:14:52). De laatste km door de binnenstad voel ik totaal geen aandrang om nog een pas sneller te lopen en met een tijd van 1:19:10 zit ik onder de voorgenomen 1:20 uur waar ik vooraf voor getekend had. De wedstrijd wordt gewonnen door de Keniaan P.Singoei in een mooi parcoursrecord van 1:03:06. De zonnige terrassen langs de markt liggen er uitnodigend bij en het lichaam vraagt om beloond te worden. Wat zou jij doen na zo een uitdrogend evenement ?


Veghel – Nederlandse Waterleidingloop
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.%Vet.CM/SUit%
15-sep-01 Veghel 15,0 0:56:46 15,9 3:47 100 2 2 1 11 4 249 93
Presteren in een gezellige sfeer dat was de lokker waarmee mijn zwager Jack Bonnier me mee lokte naar de Nederlandse Waterleidingloop te Veghel als deelnemer voor de WML. Zes dagen na de Mergelland Marathon voelen de benen zeker nog niet optimaal maar met stil zitten duurt het herstel nog langer. De ontvangst en entourage bij het waterpompstation van de Waterleidingmaatschappij Oost-Brabant (120 miljoen m3 water) is goed verzorgt en je zou vergeten dat we komen om te lopen.  Als warming-up doe ik met Jack de 5km (2 ronden door het bosgebied). Het eerste rondje gaat Jack er opportunistisch tegenaan ondanks zijn tennis finales en badkamer verbouwing. De tweede ronde moet hij door een gedwongen korte wandel pauze de tol te betalen voor zijn voortvarende start. De eindsprint met een Amsterdammer geeft aan dat hij toch uiteindelijk nog wat over had. Lekker ingelopen met Jack en met een flauw zonnetje mag ik nu ook aan de bak voor de 15km (6 ronden van 2,5km). De start is gezamenlijk met de 10 km waardoor het in het begin even dringen is op de smalle bospaden en ook onduidelijk wie welke afstand loopt. Ik besluit om alles zoveel mogelijk vanaf de kop te controleren, dat betekend dat ik met een 10km deelnemer op kop kom te lopen met op korte afstand gevolgd door de goed lopende Jan-Willem Housmans van de WML.  Ik blijf 3 ronden bij de 10km deelnemer waarna hij in de 4e ronden zijn karwei op de 10km met een versnelling kan afmaken. Zonder loopmaatje en toch ook wel zware benen van de marathon neem ik wat gas terug. Er komt een groepje bij me die in de laatste ronden van de 10km zitten, hier zit ook een deelnemer (Nico Krijgsman PWN) van de 15km bij. Een ronde aanpikken lukt nog wel maar de conditie is, nog, niet goed genoeg om het karwei af te maken. Als 2e eindig ik op deze 15km loop (56:46) waarbij Jan-Willem Housmans uit Echt beslag legt op een mooie 3e plaats (59:03). Na een gezellig samenzijn waarbij het verloren vocht en energie wordt aangevuld keren we voldaan terug naar het zuiden. Het was inderdaad presteren in een gezellige sfeer. 

Meerssen – Mergelland Marathon
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.%Vet.CM/SUit%
9-sep-01 Meersen 42,2 2:48:21 15,0 3:59 151 5 3 1 10 5 267 91
Jogger Jo (lok)(h)aas in Mergelland Marathon. Zondag 9 september 13:00 uur. Na nog een regenbuitje tijdens de warming-up voor de Marathon breekt precies gelijk met het startschot een waterig zonnetje door op de Markt in Meerssen. De vooruitzichten waren bar en boos en dat heeft waarschijnlijk een aantal lopers afgeschrikt. Met 151 deelnemers verlaten we de markt voor een rondje van 5 km. Er is niet direct iemand die het initiatief neemt en zonder dat ik het echt wil loop ik los op kop van de wedstrijd. Ik loop echt op reserve ondanks de kreten van Wilma Rusman dat ik het vooral rustig aan moet doen en niet te gek. Na de eerste door komst (5km in 18:17) beland ik in de staart van de Marathon lopers die nog aan hun eerste ronde bezig zijn. De organisatie heeft hier blijkbaar niet opgerekend en ook de auto met de klok rijdt zich knel in de massa. Ik knijp Karel Trags van het DSM Running Team tijdens het voorbijgaan in zijn bil en hij vraagt me heel verwonderd wat ik kom doen, niet wetende dat ik op kop van de wedstrijd loop. De eerste echte helling, Biesenberg komt er aan en ik loop op souplesse naar boven. De achtervolgers (Jean Herpers, Wilbert Thimister en de Belg Paul Beckers) komen eraan en na 7 km (1/6 gedeelte van de marathon) genieten van mijn koppositie word ik even voorbij de top ingehaald. Ik sluit bij Jean aan en de groep valt uit elkaar. Jean gaat me duidelijk te hard en ik wens hem veel sterkte en succes voor het vervolg van de wedstrijd. Via Waterval loop ik met Wilbert en de Belg richting de helling naar Ulestraten waarbij ik het tweetal toch uiteindelijk moet laten lopen. Het is nu zaak om niet verder na achter terug te vallen. Op het vals plat richting Schimmert zie ik dat het tweetal niet echt van me is weggelopen en onder begeleiding van de fietsende Roger Rousseau loop ik langzaam weer in op het groepje Thimister. Vlak voor Schimmert  (15 km in 56:09) kan ik weer aansluiten en dat is blijkbaar het sein voor Wilbert om een stapje harder te gaan lopen om uiteindelijk zelfs Jean in te halen en de Mergelland Marathon te winnen! Ik blijf bij de Belg en samen gaan we via Haasdal omlaag langs het Ravensbos richting autoweg bij Valkenburg (20km in 1:14:57). De beklimming bij de Schreub doen we nog samen en als hij me zijn tijd op de marathon verteld (2:33 uur) besluit ik dat het toch verstandiger is om de Belg te laten lopen. Later verneem ik dat de Belg Paul Beckers, een erg geblokt persoontje met een alles behalve efficiënte loopstijl, wereldrecordhouder 24 uren lopen is met maar liefst 268 km !. De route gaat nu verder via Houthem richting Meerssen en wind wordt nu een gemene spelbreker. De doorkomst over de Markt is een ware happening en de laatste ronde van 18 km kan beginnen. In Humcoven (25km in 1:34:25) gaat het weer omhoog en ik voel nu dat ik niet meer de energie en souplesse van de vorige ronde in de benen heb zitten. Met een tandje minder ga ik via de Biessenberg en de klim voorbij Waterval richting Ulestraten (30km in 1:55:07. Uit het achterveld komt nu Ernest Kox (Ned. Bergloop selectie) opzetten. Mijn benen willen niet meer wat ik graag zou willen en noodgedwongen  moet ik Ernest voorbij laten gaan. Ik zit nu op een 5e plaatst algemeen en dat wil ik zo proberen te houden. Het verval wordt nu alsmaar groter en in Schimmert (35km in 2:17:07) volgt een behoorlijke plensbui. Krampverschijnselen door de plotselinge temperatuur daling van de regen en een maag die door de koude drank wat van streek raakt bevorderen ook niet echt een hoera stemming. Roger houd me al pratende van de fiets bij de les en het toetje van de wedstrijd, vol tegen de wind vanaf Haasdal richting Raarberg (40km in 2:39:30), gaat op karakter. Onder aan de afdaling van de Raarberg krijg ik een kramscheut in mijn kuit en moet ik heel even inhouden. De Markt en eindstreep zijn nu op gehoorafstand en aangemoedigd door het publiek en omroeper bereik ik in een tijd van 2:48:21 de finish. Blijkbaar heb ik patent op vijfde plaatsten in de Mergelland Marathon want dit is nu de derde keer in vier afleveringen. De rijstevlaai direct bij binnenkomst smaakt uitstekend en al snel is alle leed vergeten. De 1e plaats bij de 50+ levert me nog een mooie mergelgravure en een bos bloemen voor mijn trouwste coach/supporter (Jenny) op. De organisatie van deze mooie Limburgse Marathon zat na afloop een beetje in een dip omdat ondanks alle inspanningen het aantal deelnemers maar niet wil toenemen. Het zou eeuwig zonde zijn als dit prima initiatief een stille dood zou sterven en er dus volgend jaar geen vijfde Mergelland Marathon gelopen kan worden. Ik wil bij deze iedereen oproepen om d.m.v. een e-mail naar mergellandmarathon@hotmail.com aan te geven waarom hij/zij denkt waarom de Mergelland Marathon moet blijven. Tips voor verbetering zijn natuurlijk ook van harte welkom. 


Hieronder het verslag van Dagblad de Limburger: 

Joggers en veteranen in hoofdrol marathon ATLETIEK Je vraagt je af hoe de organisatie het elk jaar weer voor elkaar krijgt om de Mergelland Marathon van de grond te krijgen. Ondanks de beperkte middelen is het toch een marathon waar menige organisatie jaloers op zou zijn. Elk kilometerpunt staat netjes aangegeven. Meer vrijwilligers dan deelnemers en dat is uniek. Sportdrank, cola, water en bananen zijn onderweg voor handen. Zondagmiddag één uur. In Meerssen staan voor de basiliek 155 atleten en recreanten popelend aan de startlijn, het startschot valt en weg zijn de lopers, het begin van de alweer vierde editie van de Mergelland Marathon. Het weer valt best mee, net voor de start nog een forse regenbui, veel wind maar gelukkig droog. Dit jaar is het parcours gewijzigd, nog iets zwaarder dan de vorige route. Aantrekkelijker ook voor publiek. De deelnemers passeren drie maal de startlijn in het centrum van Meerssen en dat maakt weer dat de toeschouwer veel meer mee krijgt van het wedstrijdverloop. Organisator Hans Gelauff: "Deze marathon heeft er dit jaar ook een lopen over vijf en tien kilometer bij gekregen. Wij mikken op meer recreatieve lopers, die vanwege de mooie natuur en de heuvels waardoor de route loopt voor deze wedstrijd kiezen. Als je geluk hebt, zie je als marathonloper ook nog een vliegtuig landen of opstijgen op Maastricht-Aachen Airport. Vele organisaties van internationale maar ook nationale marathons gaan echt voor toppers en betalen flinke startgelden voor de atleten. Wij kiezen daarentegen voor meer recreatieve sporters en dat maakt dit evenement zo mooi. Dat er geen toptijden op dit parcours mogelijk zijn blijkt al snel als de tussentijden bekend worden. Allesbehalve ideaal voor snelle lopers is dat de wind op de meeste plaatsen recht op de hoofden van de atleten staat. Ook de vele beklimmingen vergen veel krachten van de deelnemers en eisen hun tol na pakweg 35 kilometer. Jo Schoonbroodt, een Limburgse vijftiger bijgenaamd Jo de Jogger', is een fanatieke loper die menig jonge atleet achter zich laat. Hij neemt elk jaar deel aan de Mergelland Marathon. "Dit parcours is dit jaar iets zwaarder dan de vorige edities, maar ik ga hier voor een prijsje, omdat elders de echte atleten bijna altijd met de prijzen gaan strijken. Hier zijn de joggers en recreanten goed  vertegenwoordigd. Ikzelf ben een recreant en dat bewijst temeer dat deze categorie ook een belangrijk deel is van het totale deelnemersveld. Voor mij is er geen verschil tussen recreantenlopers en verengingslopers van atletiekclubs.

Maarland - Zomeravondloop
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.%Vet.CM/SUit%
25-aug-01 Maarland 10 0:35:44 16,8 3:34 100 15 15 1 27 1 Z 46
De zomeravondloop van Maarland werd dit jaar een echte zomeravondloop. Het kwik stond de hele dag al boven de 30 graden en mijn inloop rondje in de morgen van 10km liep voor geen meter. Na 51 minuten kwam ik zwetend als een natte spons thuis om de rest van de dag uitgeteld in de tuin te liggen. Gelukkig hadden de buren het kinderbadje gevuld waar ik dankbaar gebruik van mocht maken. Als voorzorg maatregel maar niet met de auto naar Maarland gegaan maar op het stalen ros van Jenny, de zomeravondloop is namelijk berucht om zijn after the run party. Het inlopen doe ik samen met Jill Vincent, de Amerikaanse die me via mijn website vanuit Jamaica heeft gevonden en nu haar eerste wedstrijd in Nederland loopt. Onder tropische temperaturen klonk het start schot waarbij Patrick Franken als een pijl uit een boog vertrok voor de premie sprint na de eerste van de acht ronden, waarna hij zich nootgedwongen moet laten afzakken naar het middenveld. Al snel loop ik samen met Fernand Chappin die ook nu weer zijn snelle start met een inzinking moet bekopen. Ik kan het gekozen tempo goed vasthouden ondanks de warmte en Fernand hangt aan het elastiekje om vervolgens te lossen. Een paar honderd meter voor de streep dubbel ik Jill Vincent om als 15e in een tijd van 35:44 de streep te passeren. De eerste plaats bij de 50+ wordt op gepaste wijze gevierd waarbij het verloren vocht op adequate wijze wordt aangevuld. Als het orkest al lang het laatste nummer heeft gespeeld en de bediening aan de bar de stoelen op de tafels is aan het zetten wordt het tijd om naar huis te gaan. Met de andere diehards (o.a. Rene van Umm, Lou Maas) kiezen we met onze stalen rossen de route door de nachtelijke velden lans de spoorbaan richting Maastricht. Details kan ik me niet meer zo goed herinneren maar aan de klok thuis kon ik zien dat het een lange rit moet zijn geweest.


Borgharen - Haarderluip
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.%Vet.CM/SUit%
10-aug-01 Borgharen 10,2 0:36:28 16,8 3:34 98 14 14 1 14 2 309 80
Een weekje na de ietwat verregende zomervakantie in de Ardèche (Fr.), met heel veel km's in de bergen (>300km in 3 weken incl. achtervolging door wild everzwijn), is de Haarderluip in mijn geboortedorp Borgharen weer de ideale gelegenheid om na het vele duur en krachtwerk weer iets aan de snelheid te doen. De trimloop door mijn geboortedorp met volle feestend na afloop, trek ieder jaar weer de loper die naast een sportieve uitdaging ook het lichaam weet te belonen, AV34 is dan ook weer sterk vertegenwoordigd! Samen met Patrick Heubel loop ik warm en voorspel hem gezien zijn alsmaar stijgende vorm en ondanks de aanwezigheid van andere lokale kannonnen een podium plaats. Ik merk al snel na de start dat er al lang niet meer op snelheid is getraind en moet de groep met o.a. Roger Rousseau, Lou Maas, Marcel Smeets en Fernand Chapin dan ook laten gaan (5km in 17:40). Het gat achter me wordt niet dicht gelopen en Fernand krijg ik weer in zicht omdat hij zijn snelle start met een inzinking moet bekomen. Ik loop dankzij mijn vaste supporters in deze met 200m verlengde 10km naar een eerste plaats bij de veteranen 50+ in een tijd van 36:29. De ingang van de feesttent is direct achter de streep dus voor verdere ontspanning op deze avond hoeven we niet ver te lopen. Patrick Heubel behoort met zijn 3e plaats (33:00) nu echt bij de grote meneren.

Chamonix - Cross du Mont Blanc
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.%Vet.CM/SUit%
1-jul-01

Chamonix

23,3 2:25:10 9,6 6:13 1076 200 19 7 23 4  
De 11e Cross du Mont Blanc van Jogger Jo, een te gekke ervaring 

Donderdag 28 juni Het DSM Running Team vertrekt met 2 personenbusjes om 21:00 uur vanaf DSM-Noord bij de Drie Kruiken richting Chamonix (Fr.). De maanden durende voorbereiding met veel heuveltraining, duurlopen van 3 uur  en bijna elke dag met de fiets van Maastricht naar DSM zit erop. Om de 2 uur wisselen we van chauffeur  en rijden de Franse nacht tegemoet.

Vrijdag 29 juni Tegen het ochtend krieken zien we het machtig mooie en zeer imponerende Mont Blanc massief voor ons op doemen. Na het ontbijt duiken we allemaal in bed om de verloren nachtrust weer te compenseren.  Om 16:00 uur wordt er verzameld om de stijve spieren wat los te maken en voor een parcours verkenning tijdens de gezamenlijke training. De debutanten krijgen op deze manier een eerste indruk van wat hun zondag te wachten staat.

Zaterdag 30 juni Na de lichte ochtend training volgt een actieve rustdag waarbij veel koolhydraten gestapeld worden en het vocht goed op peil wordt gebracht. In de namiddag worden de startnummers opgehaald en begint de wedstrijdspanning op te lopen, zeker bij de nieuwelingen.

Zondag 1 juli D-day, vroeg uit de veren want de start is al om 8:45 uur. Alle noodzakelijke droge kleding voor na afloop van de wedstrijd wordt in een zak d.m.v. een lift naar de top gebracht. Bij de start staat de brandweer met de waterspuit dwars over het parcours gericht. Niet vanwege de al vroeg brandende zon maar om de meute van zo’n1200 internationale deelnemers in bedwang te houden. Als de waterkraan dicht gaat is het eindelijk zo ver. Na de start is het uitkijken geblazen want het breed veld gaat over in een smal pad en het is de kunst om niet in de fuik vast te lopen. De eerste paar km’s gaan langs de bosrand over heuvelachtig terrein zoals we in Limburg gewend zijn. Het is zaak om niet te forceren en goed op de uitstekende boomwortels te letten. Daarna loopt het parcours met stijl klimmen en dalen over een langlauf traject. Vanaf km 10 km begint het echte zware  werk met soms stijgingspercentages van >20%. Hardlopen wordt dan dribbelen met kleine pasjes en zelfs af en toe wandelen waarbij de handen moeten worden gebruikt als steun. De vermoeidheid slaat toe en het lichaam doet niet meer wat de geest wil. Toch blijft het zaak om geconcentreerd te blijven lopen en het looptempo weer op te pakken als de helling dat toelaat. Bij de verzorgingsposten wordt het vochtverlies weer aangevuld met energiedrank. De smalle geitenpaden zijn bezaaid met stenen en rotsblokken en inhalen moet voorzichtig gebeuren. Vanaf 20 km en boven de 2000 meter  moet er door sneeuwvelden worden gelopen en het valt met de steeds groter wordende vermoeidheid niet mee om daar het evenwicht te bewaren. De finish komt na het opworstelen van een zwarte skipiste en met dan ruim 1400 m klimmen en 23,3 km zwoegen en afzien in zicht. Het voldane gevoel van de vierde plaats in het team doet snel alle geleden pijn vergeten. Na wat gedronken te hebben loop ik samen met mijn DPC collega Ger Lemmens die als 2e van het team eindigde in tegengestelde richting het parcours af om de rest aan te moedigen en op te halen voor hun laatste km’s. Hieronder bevindt zich ook Frank Dzeja uit Gelsenkirchen. Alle leden van het DSM Running Team bereiken de streep en met de lift dalen we af naar Chamonix. ‘s Avonds wordt het vocht tekort aangevuld en de wedstrijd uitvoerig geëvalueerd waarbij de vooraf ingevulde prognoses de revu passeren. Simon Blok die voor de 15e keer is gestart wordt voor dit 3e lustrum gehuldigd als UGGG (Ultieme Goedaardig Gestoorde Gems) Onder begeleiding van de Sultans of Swing (klik links) zoek ik en het Dire Straits Maniacs (DSM) team heel veel later moe maar voldaan de bedstee op. Maandag 2 juli Om 7:00 uur wordt er een half uurtje uitgelopen door een paar diehards langs de bergbeek voordat we aan de lange terugreis naar Nederland beginnen.Tegen de avond zijn we weer gezond en wel terug in Limburg en kan ik terug kijken op een bijzonder verbroederend en enerverend DSM sportweekend. Het is moeilijk te beschrijven welke ongelooflijke meerwaarde het sporten aan het leven toevoegt, je moet het zelf aan den lijve ervaren. DSM´ers van alle vestigingen die van lopen houden en zin hebben om zich binnen een groep op de lange afstanden te richten kunnen zich bij het team aansluiten. In overleg met  mij (Jo Schoonbroodt, DPC (+31 (046) 4762923 ) als wedstrijd- en trainingscoördinator van het team kan dit worden ingevuld.

DSM Running Team Unlimited in Chamonix en Stein (Verslag DSM Nieuws) In navolging van vorige jaren is het DSM Running Team ook dit jaar met een sterke afvaardiging naar Chamonix afgereisd om voor de vijftiende keer aan de, mede door DSM France gesponsorde, Cross du Mont Blanc deel te nemen. Deze 23 km lange bergloop, die met een hoogteverschil van ruim 1400 m naar een hoogte van 2095 m gaat, is elk jaar letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt voor het DSM RunningTeam, waarvoor vanaf april, na de Rotterdam Marathon, tweemaal per week gericht op wordt getraind. Onvervalste berggeit was dit jaar de Vlaamse Reus Mark Quadflieg van DSM Genk, die “opgejaagd” door de gems Ger Lemmens van DPC, de winnaar van vorig jaar, met een tijd van 2 uur  en 14 minuten als eerste DSM`er boven kwam. Ook de rest van het team, een mix van ervaren veteranen en jonge debutanten, kwam elk in zijn eigen tempo moe maar gezond boven. In het algemeen klassement scoorde Jo Schoonbroodt een eervolle 7e plaats bij de heren veteranen 2, terwijl Leny Hochstenbach, DEE, met haar 4e plaats bij de dames veteranen net het podium misliep.  Speciale vermelding verdient Simon Blok, de motor van het DSM RunningTeam, die voor de 15e keer aan dit evenement deelnam. Hij dieselde naar een tijd van 3:08 uur, hetgeen gezien zijn toch voortschrijdende vergrijzing knap is.  Simon klom daarmee in de loop der jaren puur natuur zo’n 20.000 hoogtemeters. Een prestatie die echter niet zou misstaan in de recente TV spots voor DSM voedingssupplementen. Het team vierde de mijlpaal door hem te benoemen tot “UGGG” oftewel Ultiem Goedaardig Gestoorde Gems Voor de rest van het jaar staat nog een aantal mooie wedstrijden op het programma van het RunningTeam, waaronder de Mergelland Marathon in september. Daaraan vooraf staat echter voor de meeste teamleden eerst nog de DSM Classic op het programma. Niet de conditie maar het feit dat lopers geen zitvlees hebben is hier de grote uitdaging. Dit geldt overigens niet voor het hele DSM RunningTeam want Jos Brouwer van DSM Gist, de 2e loper van vorig jaar, liet de cross lopen om samen met zijn vader Rob in de ¾ triathlon van Stein de DSM eer te verdedigen. Jos haalde daar een prachtige 7e plaats, maar werd toch door zijn vader overtroefd want die werd 1e bij de veteranen. DSM´ers van alle Business Groepen en alle vestigingen die van lopen houden en zin hebben om zich binnen een groep op de lange afstanden te richten kunnen zich bij het team aansluiten. Dit kan in overleg met wedstrijd- en trainingscoördinator Jo Schoonbroodt, worden ingevuld.
Landgraaf - NK-Berglopen
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.%Vet.CM/SUit%
24-jun-01 Landgraaf 7,8 0:44:00 10,6 5:38 37 3 8 1 22 2 350 53
Het NK Nerglopen op de Wilhelminaberg nabij het Pinkpopterrein te Landgraaf is de laatste voorbereiding voor de Cross du Mont Blanc in Chamonix (Fr). Omdat er nog maar 1 week herstel mogelijkheid is heb ik voor de korte (7,8km) bergloop gekozen met ca. 350 hoogtemeters. Vlak voor de start wordt me een demonstratieschoen aangeboden van het merk ICEBug (zie homepage http://www.icebug.se/ of e-mail Stan Meuffels  stan@karrimor.de). Het is een speciaal voor het ruigere werk ontwikkelde schoen met een soort spikes dat gevat zit in de rubberen zool welke wat na binnenveren bij kontact met harde ondergrond. Ik draai een proefrondje over de Wilhelminaberg en besluit ook de wedstrijd met deze goed aanvoelende schoen te lopen (zie foto). De wedstrijd is al vrij snel beslist met Patric Heubel op een eerste plaatst, ondanks de verkeerde parcours aanwijzing. De schoenen geven een geweldige grip bergop en de steile afdalingen door de losse grond zijn nu een genot dankzij de ijzeren pinnen onder de schoen.

Ik word op de nieuwe schoenen zonder blaren 3e en eerste 50+.


Maastricht - Wijnbergloop
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.%Vet.CM/SUit%
27-mei-01 Maastricht 20,4 1:27:09 14:00 4:16 116 15 12 2 20 4 270 60
Zie beneden voor het weekend verslag
Klazienaveen - Drenthe 1/2 Marathon
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.%Vet.CM/SUit%
26-mei-01 Klazienaveen 21,1 1:19:35 15,9 3:46 313 10 3 1 24 3 270 33
Het weekend van Jogger Jo Zaterdagmorgen om 8:30 uur vanuit Maastricht vertrokken richting Klazienaveen voor de Drenthe 1/2 marathon in de namiddag. Het DSM Running Team had zijn troeven ingezet op zowel de halve als de hele marathon. Door de weersomstandigheden van de afgelopen jaren, of heel heet of heel veel wind, hebben we de wedstrijd omgedoopt tot de hel van het Noorden. De 1/2 marathon zijn 2 ronden en al snel zijn de posities verdeeld. Er is veel sfeer in en rond Klazienaveen maar op de lange rechte stukken buiten het dorp moet het op karakter.  Ik finish als 10e algemeen na 1:19:35 en met mijn 1e plek bij de 50+ mag ik de rondemiss nog even pakken. Veel tijd om te herstellen is er niet want onze DSM Runner Jos Brouwer wil ik gaan hazen, hij loopt op dat moment de hele marathon en lag bij de laatste doorkomst op een 5e plek. Bij 38km pikken we hem op en hij is inmiddels naar een 3 stek geklommen. Een 2e plaats algemeen moet mogelijk voor hem zijn en in ons treintje realiseert hij deze droomplaats. De overige resultaten van het team mogen er ook zijn dus reden genoeg om s'avonds het energie en vocht tekort weer aan te vullen. Zondag morgen vanuit Drenthe weer terug richting Maastricht reizende vonden we het toch jammer dat we dit jaar door de twee wedstrijden in een weekend de Limburgse Wijnbergloop (ook bekend als de euthanasieloop) zouden missen. Toen na ca. 4 uur reizen bleek dat we op tijd terug zouden zijn in Maastricht om naar de Wijnbergloop te gaan kijken was dat mijn eerste plan. Vervolgens dacht ik van als je toch de tijd met kijken kwijt bent kun je ook, als training, de loop zelf meedoen, tenslotte is dat het leukste. Thuis gekomen gaf ik Jenny de in Drenthe gewonnen bloemen en polste vervolgens eens naar de plannen voor de rest van de dag. Kortom snel de natte kleren uit de sporttas en met nieuwe droge spullen op naar Jekerdal. Voor het inlopen is geen tijd en geen noodzaak na gisteren. Bij de start even mijn neus vooraan laten zien en toen op eigen tempo de eerste hellingen naar boven. Roger Jaspers zat tot de beklimming (trappenpad) van de Observant steeds bij me en Louis Delahay was een van de eerste die terug moest in tempo na een snelle start. De afdaling richting de Treechberg is berucht wegens zijn slecht en onoverzichtelijk pad. Ik kan steeds meer lopers inhalen om uiteindelijk toch nog als 15e deelnemer over de streep van sportpark Jekerdal te eindigen in een tijd van 1:27:07 Met twee wedstrijden in 24 uur kan het weekend van Jogger Jo niet meer stuk

Landgraaf - Heideloop
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.%Vet.CM/SUit%
05-mei-01 Landgraaf 16,1 1:01:31 15,7 3:49 197 13 7 1 11 3 18 51
Vorig jaar bloed heet en nu winderig en koud, het is even aanpassen en met een extra shirt aan zijn we er weer klaar voor. De bezetting valt dit jaar wat tegen, teveel concurrentie van de Observantloop en de Maasmarathon of kunnen geen 2 wedstrijden in een week? Na de start is er gelijk een smalle weg naar links dus even attent vertrekken. De eerste km's loop ik met o.a. Harrie Driessen en Ruddy Henquet en Denny Hendrix. Als laatste sluit de Nederlandse koningin van de marathon aan, Carla Beurskens. Het tempo van het groepje is voor Carla en mij net wat te snel (5km in 18:12) en het parcours op de heide loopt best zwaar. Samen met Carla over de heide lopen doe ik ook niet elke dag dus waarom niet bij elkaar blijven. In de het begin van de 2e ronde moest Carla snel tussen de struiken en kwam ze weer opgelucht bij me (10km in 38:17). Ik begin mijn draai weer te vinden en ga alleen door om als eerste 50+ over deze 10 Engelse mijlen in 1:01:31 te eindigen.

Maastricht - Observantloop
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.%Vet.CM/SUit%
30-apr-01

Maastricht

12,2 0:43:05 17,0 3:31 460 27 6 1 16 2 100 62
Door de MKZ problemen is het parcours van de Observantloop aangepast en gaan we vanaf het Vrijthof niet richting Kanne over Belgisch grondgebied maar via St.Pieter en Casino Slavante naar de ENCI groeven waar de helling rond het mergelmeer de scherprechter in het parcours is geworden. De benen voelen zo kort na de marathon wonderbaarlijk goed aan en de weersomstandigheden zijn op z'n Mestreeeechs, zonning en nagenoeg geen wind. Ik loop de eerste km met Carla Beurskens en besluit na de groep voor me te lopen. Hier tref ik Roger Rosseau, Math Dinjens, Henny Hermans en Harrie Driessen. Het tempo is me na de eerste drinkpost net iets te hoog en ik ga op eigen gevoel de helling in de ENCI groeve omhoog. In de afdaling begin ik weer wat lopers in de halen om op de vlakke weg terug naar Maastricht een groep te vormen met Marcel Boelen, Roger Deckers en Folkert v.d. Eerden. Met de streep in zicht gaat tempo weer omhoog en ik raak de rest van het groepje kwijt. Over de meet gekomen hoor ik dat ik de Russin Tatjana Perepelkina net niet "gepakt" heb. Mijn 1e plaats bij de veteranen 50+ wordt door de organisatie van Kimbria  genegeerd maar mijn voldoening is des te meer als ik hoor welke prestatie Patrick Heubel vandaag heeft geleverd. Met zijn 9e plek algemeen en slechts 2 seconden achter Roman Vinken maar voor de lokale kannonen heeft hij zich zelf overtroffen, ondanks alle nerveusiteit vooraf. Het DSM Running Team doet goede zaken in de bedrijvenloop.


Rotterdam - Marathon
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.%Vet.CM/SUit%
22-apr-01 Rotterdam 42,2 2:45:43 15,3 3:55 11000 156 2 5 10 2 ZW 40
Met mijn 11e marathon in totaal en voor de 6e keer aan de start in Rotterdam met steeds eindtijden tussen 2:42 en 2:50 uur voel ik vooraf nog altijd de positieve spanning welke nodig is om dit avontuur tot een goed einde te brengen. D.m.v. een 10 weken schema met weektotalen van 70-125km en zelfs een trainingsweekend bij Con Olislagers in de Ardennen met het DSM Running Team is er alles aan gedaan om goed voorbereid aan de start te verschijnen. Een tijd vooraf voorspellen is een discutabele aangelegenheid en het gewijzigde parcours zonder winderige Maasboulevard moet zijn snelheid nog bewijzen, zeker gezien de barre weersomstandigheden in de dagen vooraf aan de marathon. Op zaterdag gaan we vanuit Maastricht richting Rotterdam om bij Peter en Ellen in Zwijndrecht te overnachten en de weergoden tonen nu een stralende blauwe lucht. Het DSM Running Team verzamelt zich op zondagmorgen om 9:00 uur bij Metrostation Rhoon om gezamenlijk naar het centrum van Rotterdam te trekken. Het is nog even wachten op de kamers in het hotel ondanks de perfecte organisatie van Jos Brouwer. Het is altijd verbazingwekkend om te zien hoe een net opgeruimde kamer in no-time verbouwd wordt in een "varkensstal", de geurtjes van de diversen smeersels versterken dat beeld. De laatste kleding en drink tips worden uitgewisseld en het inlopen kan beginnen. Door de vak B sticker (2:30 - 2:45 uur) hoef ik niet vroeg in een startvak te gaan staan en kan er rustig worden ingelopen tot het laatste moment. In het startvak nog een flesje sportdrank genuttigd en vervolgens de blaas hier weer in geledigd. Toch prettig dat die nieuwe sportdrankfessen een bredere hals hebben ! Het startschot klinkt en samen met Jos Brouwer en Koempel Ger Lemmens beginnen we aan het marathon avontuur. De eerste km gaat in minder dan 3:30 en Ger zijn we al kwijt. Ik babbel nog met Roger Jaspers en zoek naar het juiste tempo. Jos houdt het tempo strak en het groepje wordt kleiner (5km in 18:32). De benen voelen wat stram aan en ik kies voor een tandje kleiner (10km in 37:21). Jos Brouwer is uit het zicht in een groepje met o.a de Limburgers Jos Krist en Rob Riksen. Zelf zit ik in een groepje met een Duits sprekende dame in een nerveus gesneden badpak. Het tempo is perfect en ik krijg er nu zin (15km in 56:13). Voor me zie ik een loper die me aan Jos Brouwer doet denken en met de eerste 16km binnen het uur realiseer ik me dat het toch wel hard gaat. De Jos Brouwer look-a-like blijkt Jos zelf te zijn en hij hangt aan het groepje Krist / Riksen. Ik loop even op kop en realiseer me dat dit wel erg gewaagd is wat ik doe (20km in 1:14:53). Inmiddels heb ik onverwacht Brabantse supporters (Franse vakantieburen Henk, Jac en Ellie) op de fiets gekregen die me stevig aanmoedigen. Het halve marathonpunt in 1:19 uur is veel te snel en ik besluit de groep met Jos te laten lopen. Ik begin nu toch wat pijntjes te voelen, of klopt mijn hart sneller door dat nerveuze broekje, en probeer te herstellen (25km in 1:34:46). Jos schiet vlak voor me uit een poepdoos en vertrek met een opgelucht gevoel zonder dat ik ook maar de behoefte voel om hem te volgen. Inmiddels heb ik vernomen dat Koempel Ger niet ver achter me loopt. Ik besluit om hem op te wachten, nu heb ik een reden om het tempo verder te laten zakken. Ger heeft duidelijk zijn kruid verschoten en zijn bovenbenen willen niet meer. Ik neem de kop en hoop dat we samen nog wat reserves ergens vinden (30km in 1:55:39). Het samenzijn is van korte duur want Ger dirigeert me om door te lopen. Bij Kralingen begin ik weer wat lopers in te halen (35km in 2:15:50) en zie zelfs Jos Krist met haas Leo Kokkelkorn sneuvelen. Als ik ook nog Rob Riksen passeer voel ik me een stuk minder slecht (40km in 2:36:57). Zover de hersens het toelaten ben ik aan het reken of de 2:45 uur haalbaar is. Ondanks alle nevels zie ik dat een snellere tijd onmogelijk is. Ik besluit om van de laatste km's te "genieten" en kom in 2:45:43 als 5e in de cat. 50+ over de streep. Gelukkig zijn er nog niet veel Afrikaanse Abrahams. Het DSM Running Team wordt 1e in de Marathon Businessrun.

Oirsbeek - Rusmanloop
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.%Vet.CM/SUit%
16-apr-01

Oirsbeek

5,5 0:19:28 17,0 3:32 117 12 10 1 7 4 NW 80
Als laatste uitdaging voor de Rotterdam Marathon, nog 6 dagen, stond de Rusmanloop op de kalender. Om al wat krachten te sparen voor zondag toch maar niet voor de 10EM maar op de 5,5km gestart. Het parcours is in het begin gelijk aan de 16 km wedstrijd dus gelijk na de start bergop. Het is even wennen aan het gedrang bij de start van deze "korte" loop en het gaat dan ook na een tiental meter mis met een valpartij direct rechtsvoor me. In mijn eigen tempo kom ik boven met een eerste km in 3:49. Het groepje voor me heb ik laten lopen en de afvallers kan ik nu gaan inhalen. Ik merk dat door de vele duurlopen (of de ouderdom ?) de sleet in de snelheid zit en ik de jeugd de eerste km's moet laten gaan. In de afdaling naar Oirsbeek loop ik weer wat in op de lopers voor me maar het gat is groot. Met een eindtijd van 19:28 over deze 5,5km bereik ik de streep. De voorbereiding voor Rotterdam zit erop nu de benen de rest van de week wat "actief" laten rusten.

Brunssum - Parelloop
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.%Vet.CM/SUit%
8-apr-01 Brunssum 10 0:35:20 17,0 3:32 202 11 5 1 8 3 W 77
8-apr-01 Brunssum 5,2 0:18:19 17,0 3:31 53 1 1 1 9 2 W 72
Twee weken voor de Rotterdam marathon stond de prestigieuze Parelloop te Brunssum op het programma. Evenals vorig jaar had ik nu ook weer gekozen voor "The Double". Eerst een 10km en een 1/2 uur later de 5,2 km businessrun met het DSM Running Team. Eenmaal uit de drukte bij de start ging de eerste km in 0:3:12. Omdat de 10km gelijk met de 5km was gestart waren de posities voor de 10km wedstrijd in het begin onduidelijk. Bij het 5km punt (0:17:31) verlieten de deelnemers van de korte afstand het parcours. Ik liep samen met de Belg Robin Kupper uit Montzen. Robin heeft me bij de laatste Margraten halve marathon perfect geholpen maar vandaag zijn de rollen omgedraaid en mag ik hem uit de wind houden.  Met een eindtijd van 0:35:20 werd de 4e plaats veilig gesteld. Veel tijd om te genieten was er niet want de volgende uitdaging (5,2km businessrun) stond er al aan te komen. Snel wat afdrogen, een nieuw borstnummer, een nieuwe chip, een slok cola en op naar de startstreep, inlopen was al tijdens de 10km wedstrijd gebeurt. De start km ging in 0:3:15 maar de macht om met de kopgroep mee te gaan ontbrak. Na een tijdje Harry Driessen gevolgd te hebben kwam ik alleen te lopen. Op eigen tempo en zonder druk uit het achterveld passeerde ik het 5km punt in 17:38 en sloot de 5,2 km af in 18:19. Met Ultraboy Marc op een 5e, ik zelf op een 9e en Ruud Coolen op een ?e positie werd het DSM Running Team 2e in de bedrijvenloop. Rotterdam here we come ! Op deze historische dag kreeg Brunssum (Paul Orbons) zijn lang verwacht wereld record op de 10Km. De Keniaan Kipketer liet de klok stilstaan na 27:18 en had met zijn premie van 55.000 gulden bijna evenveel plezier als Jogger Jo met zijn 2 gelopen afstand.

Maastricht - Treechloop
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.%Vet.CM/SUit%
1-apr-01 Maastricht 12,9 0:45:46 17,0 3:31 300 19 8 1 18 3 ZW 50
Door alle MKZ narigheid was de oude bekende Treechloop route door het natuurgebied over de St.Pietersberg afgesloten en zag de organisatie van de 24e Treechloop zich genoodzaakt om een alternatief parcours uit te zetten waarbij het start/eindpunt ongewijzigd bleven. De scherprechter in het parcours van 3 ronden van 4,32 km werd de beklimming bij casino Slavante. De omstandigheden waren weer op zijn Treechs (heerlijk lente zonnetje en "alles" in de knop). Het deelnemersveld was aanzienlijk sterker dan andere jaren en iedereen had er zo te zien wel zin in. De helling bij Slavante na 1 km ging de eerste ronde nog zonder veel problemen en ik liep in een groepje met Hennie Hermans, Rudy Henquet en Roy Paes. De tweede ronde liet Roy Paes zich afzakken en ging ook voor mij het klimmen wat moeizamer. Ik kwam in niemandsland te zitten en zag het groepje  van Hennie steeds voor me zonder verder terrein te verliezen. Door de XXXL duurtraining (30km), t.b.v. de Rotterdam marathon, van gisteren zat de echte scherpte er vandaag niet in. De derde beklimming in eigen tempo naar boven gelopen en op het vlakke de grote plaat nog eens geprobeerd. Henny voelde blijkbaar onraad of rook de finish en wist zich ook nog op gang te trekken. Met een tijd van 45:46 minuten over dit 12,9 km heuvelachtig parcours werd ik de 1e 50+er en kon na afloop met volle teugen genieten van de traditionele koffie met vlaai en andere "sportdrank". 

Weert - Posno Halve Marathon
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.%Vet.CM/SUit%
25-mar-01 Weert 21,1 1:17:10 16,3 3:39 297 30 10 1 4 4 NO 91
Als test voor de Rotterdam marathon stond de Posno Halve Marathon van Weert op het programma. De weergoden lieten zich op zaterdag nog van hun beste kant zien maar in de nacht waarbij ook nog de wintertijd werd ingeruild voor de zomertijd was het regen en wind wat de klok sloeg. De vermoeidheid door de vele training km's (weektotalen van soms boven de 100km) t.b.v. de marathon voorbereiding  zat nog wat in de benen maar de positieve wedstrijdstress is een welkome afwisseling in de aanloop naar Rotterdam. Tijdens het inlopen de DSM Running Team deelnemers op de kwart marathon Marc en Jeannine Quadflieg-Solberg tot de finish begeleid waarbij Jeannine, ondanks de wind, een mooi PR liep.  De start van de halve marathon (4 ronden) verliep wel erg voortvarend (5km in 17:34), Rene van Uum sluit laat aan bij onze groep. Gezamenlijk lopen we beurtelings tegen de wind (10km in 36:09). De derde ronde merk ik dat de wil wel aanwezig is maar de benen doen andere dingen (15km in 54:40). Bij de drankpost verlies ik het contact met de groep en probeer ik weer in mijn ritme te komen. Het verschil is opgelopen tot ca. 100m en wordt niet meer groter. Lopend tegen de wind  is er niet veel beschutting en door de groepen gedubbelde die ik inhaal is de ideale lijn soms verspert. Het bord van 20km (1:13:23) geeft me weer mentale energie en de streep passeer ik als 1e 50+'er in een tijd van 1:17:10. Na nog een rondje van 6km te hebben uitgelopen zoek ik voldaan de douche op. Wat me bij de prijsuitreiking van deze regionale wedstrijd opvalt is het grote aantal buitenlandse winnaars (Afrikanen en Belgen, wat is het verschil ?) in de diversen categorieën. Waar zijn de Limburgers ?


Herten-Bertlich - Bertlicher Strassenläuf
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.%Vet.CM/SUit%
11-feb-01 Bertlich (Dl) 21,1 1:19:23 15,9 3:45 250 4 2 1 13
Als eerste wedstrijd in 2001, met het motto train local run global, bezocht het DSM Running Team op uitnodiging van DSM Polyolefine Gelsen-Kirchen de Berlicher Strassenlauf te Herten/Bertlich. Deze wedstrijd wordt 3 maal per jaar gehouden en is door de Duitsers grundlich opgezet (zie http://www.sus-bertlich.de) met parkoersen over 7 afstanden (5-7,5-10-15-21-30 en 42km). De reis naar Bertlich verliep tot Gelsen-kirchen volgens plan maar toen kwam er een kink in de kabel. Er was geen Bertlich te vinden hoe we ook zochten. De modernste communicatie middelen en hoger machten werden ingeschakeld. Koempel Ger Lemmens (busdriver) zag als in een nachtmerrie zijn snode plannen voor een schitterende tijd met de minuut vervagen en het complete loopseizoen werd al afgeschreven. Uiteindelijk was de voorzienigheid ons toch nog gunstig gezind en bereikte we heelhuids de startplaats. Frank Dzeja  (DPO) had de inschrijving geregeld en het omkleden was zo gepiept. Met de slogan … immer vorne mit dabei vormde ik al snel na de start een groepje met Koempel Ger. Dit was maar van korte duur want een getergde koempel is met geen 5 paarden te volgen en zeker vandaag niet door mij na het feestje van afgelopen nacht (tante Liza 80 jaar).  Vanaf nu loop ik achter de feiten aan (5km in 0:18:45). Op de open vlakte is de wind een extra handicap (10km in 37:43). Bij de eerste doorkomst in Herten krijg ik wat versterking uit de achtergrond en we vormen een triootje rond plaats 8 in de wedstrijd. Gezamenlijk strijden we tegen de wind en het tempo gaat weer omhoog (15km in 0:56:54). Met de finish plaats in zicht volgde er een bekende laatste opleving (20km in 1:15:36) en met nog een snelle laatste 1,1km kom ik als 4e binnen (1:19:23 en 1e 50+). Het DSM Running Team deed van zich spreken met 3 individuele eerste plaatsen en de 1e Platz in het ploegen klassement (Mannschaftswertung) zijn we de Gewinner des Wanderpokals.

Posterholt - Annendaalloop
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.%Vet.CM/SUit%
21-jan-01 Posterholt 21,1 1:16:28 16,6 3:37 157 14 9 1 0 3 Z 75
In mijn laatste halve marathon van Posterholt, 8 jaar geleden (1993) liep ik een toen der tijd een PR van 1:16:32. Het koude weer en de vroege datum in het jaar trokken me daarna nooit meer om op het vlakke parcours in midden-Limburg nogmaals te gaan lopen. Dit jaar hielp Wilma Rusman me over de streep om de benen weer eens wat te laten bewegen in Posterholt en omgeving. Koning winter had dat blijkbaar in de smiezen en het vroor in de nacht vooraf waardoor het landschap, met het zonnetje erbij, er sprookjesachtig uit zag. Bij aankomst was het nog -2 .C en waren er behoorlijk gladden plaatsen in het parcours van 2 ronden. De start van de 1/4 en 1/2 marathon vond gelijktijdig plaats waardoor het uitkijken was wie welke wedstrijd liep. Het voordeel hiervan was wel dat ik de strijd in korte loop tijdens de begin fase kon volgen. Patrick Heubel ging daarbij gelijk in de kopgroep mee met Wilbert Thimister die nog een 2e ronde moest lopen. Zelf had ik gezelschap van de Belg Rudi Smeets (2:07 in Battice) en Wil Goessens. De loop omstandigheden voelde goed aan (5km in 17:35). Samen met Rudi wisselde we geregeld van kop (10km in 35:40). Bij de 1e doorkomst (1/4 marathon in 37:49) moest ik bij de drankpost Rudi laten lopen omdat ik voldoende wilde drinken. Als hulp uit het achterveld kwam de zoon van Ton v.d. Eerde (met Ton heb ik jaren geleden de nodige strijd bij de veteranen geleverd) met een stevige pas me voorbij. Dankzij deze locomotief kon ik me weer op toeren trekken. Het gat met Rudi werd langzaam weer kleiner en toen we hem passeerde kon hij jammer genoeg niet mee (15 km in 54:19). Inmiddels hadden we in de gaten dat een mooie eindtijd mogelijk was. Posterholt kwam weer in zich (20 km in 1:12:30) en met een laatste inspanning kwam ik 4 seconden (Eindtijd = 1:16:28) sneller dan 8 jaar geleden over de streep. Bij de oude knarren is de buit binnen (1e 50+). Ondanks dat er geen prijs is gewonnen in de tombola zit de stemming in de auto naar huis er goed in, Patrick Heubel (0:34:55) is 1e senior op de 1/4 marathon en Roger (Rabbit) Rousseau (1:14:41) 6e senior op de 1/2 marathon.


Terug naar de top