Home    Wedstrijduitslagen    Persoonlijke Records    Trainingtotalen     Wedstrijdkalender   Mail Me
Wedstrijdverslagen Jogger Jo Schoonbroodt 2018

Klik op onderstaand verslag:
Rotterdam - Marathon
Maastricht - Groeneloper Run 10km
Brunssum - Parelloop Toprun 10km
Stein - 6 uur Ultraloop
Posterholt - Annendaalloop 1/2 marathon
Beek - Poort naar het Heuvelland Trail 30km  

 


Rotterdam - Marathon www.rotterdammarathon.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmaxDetails
8-apr-18Rotterdam42,260m3:00:0914,14:1613986 46420.C 2m/s148160Polar
Rotterdam - Fuck the Calculator?
Mijn Rotterdam voorbereiding sneuvelde geveld door de griep in februari. Tot dan liep ik weektotalen van 140 km. De winter was net te lang voor mijn gedaalde weerstand. De vermoeidheid was zo erg dat ik mijn veters met moeite kon vast maken. Ook de luchtwegen sputterden tegen als ik een versnelling wilde doen.
Kortom geen kwaliteit trainingen en ook weinig fut voor Sjeng Aon de Geng.
Mijn 10km wedstrijd, een week voor de marathon, was met 40:15 een indicatie volgens de running calculator dat 3:08 uur het max haalbare was op de marathon.
Tja, als je dan (beetje) eigenwijs van plan bent om op 4:15 min/km te gaan lopen, om toch die sub 3 uur op de marathon te halen, ga je op het randje. #FuckTheCalculator
Ricardo Floris van Florisrunningevolution.nl lapt me vooraf nog op met een sportmassage. (Ricardo Bedankt)

Mijn 22e deelname aan Rotterdam Marathon krijgt een speciaal spannend accent omdat dochter Anouk haar Marathon debuut maakt samen met de andere Ron's Angels  (Wendy,BiancaTamara). Ik heb een handje mogen helpen in hun voorbereidingen en nu op M-Day mogen ze het zelf doen.

Op zaterdagmiddag arriveren we mooi op tijd op de Sportexpo waar ik mag aanschuiven in een gesprek "De marathon tafel draait door", geleid door Peter Kuijper.
Er hangt een goede sfeer en we treffen de nodige bekenden. We overnachten in Spijkenisse bij Peter en Carmen waar de verzorging heel gastvrij is.
Om 8 uur zondagochtend stappen we in de metro en gaande weg ademd de metro enkel marathon luchtjes. Omkleden mogen we in het kantoor van Nick Verstappen en dan gaat het richting start die verplaatst is van de Coolsingel richting Erasmusbrug. De nieuwe startplaats is niet echt een succes want het is door de smalle stoep, dringen om langs Wave 5 - 4 - 3- 2 - 1 in Startvak C te komen. Daar tref ik tot mijn verbazing Rene Kuijs die normaal voor onverhard gaat en zich nu op het asfalt gaat uitleven. Ook Erik Haakma en Dennis Oomkens staan in Vak C. Dennis heeft grootse en realistische plannen voor eindtijd 2:45 uur (en dat gaat lukken). Met Rene spreek ik af dat we starten aan tempo 4:10 - 4:15 minuten/km, dat zou een eindtijd van 3 uur opleveren. Nu kijken of theorie en praktijk met elkaar matchen.

Helicopters hangen boven ons en Lee Towers doet zijn "Never Walk Alone". Iedere keer grijpt het me toch weer aan als er massaal meegezongen wordt. Na het kanonschot komt de meute (14000 deelnemers) langzaam op gang. Na een halve minuut passeer ik de startstreep en gaat het marathon avontuur beginnen. Dennis Oomkes loopt op de Erasmusbrug langzaam uit mijn zicht en Rene Kuijs is nabij. De eerste drankpost is een puinhoop, veel te druk en enkel tafels aan een kant. Na wat oponthoud heb ik drinken en kan weer doorlopen. (5km in 20:44)

Het is nog steeds erg druk op het parcours en erg opletten (10km in 41:11). Deze 10km tijd is minder dan een minuut langzamer dan een week geleden, maar mijn gemiddelde hartslag geeft 144 aan. Rene loopt nog altijd bij me en we controleren elke km het tempo. (15km in 1:01:50 en 20km in 1:22:19).

Het Halve Marathon punt wordt bereikt in 1:28 uur en er gloort hoop voor een eindtijd onder de 3 uur. De gemiddelde hartslag gaat naar 148 en ik voel dat ik richting mijn omslagpunt ga. Rene laat ik lopen. (25km in 1:42:57) De Erasmusbrug is de volgende hobbel in het parcours en het publiek staat hier massaal. (30km in 2:03:54)

Aan de andere kant van de weg (40km punt) komt de kop van de wedstrijd ons tegemoet. Ze hebben het rondje Kralingen er al op zitten, dat is waar ik aan mag beginnen. Het aantal toeschouwers is hier het minste en eigenlijk het hardste nodig (35km in 2:24:59). De wedstrijd wordt door de gelopen afstand zwaarder maar echte problemen heb ik (nog) niet. De gemiddelde hartslag is nu 150/minuut en we gaan richting centrum. Nu zie ik de lopers die nog aan rondje Kralingen beginnen en ontwaar af en toe een bekende. Over en weer klinken aanmoedigingen. (40km in 2:46:20)

Ruim 12 minuten voor nog 2 km zie ik op mijn klokje. Juist als ik denk "Kat in een bakkie" slaat de "KRAMP" massaal toe in benen en armen. Geen controle over je eigen lichaam voelt vreemd, de benen schoten alle kanten op, behalve naar voren.

Rennen wordt wandelen met stilstaan. De mooie tijd glipt weg en op de Coolsingel zie ik de klok op 2:59 uur staan. Het publiek schreeuwt me vooruit, mijn geest wil wel en er is nog puf genoeg. Maar die benen leven een eigen leven met helse scheuten. Sjravelen en afzien noemen ze dat, of eigenlijk overleven. Uiteindelijk is het 3:00:09 (netto) als ik mijn klokje indruk als 1e M65. Fuck de Calculator?

De gelopen afstand blijkt overigens meer dan 42,195 km te zijn.  Maar goed, wat is 9 seconden op een mensenleven? ;-)
13 mei mogen we het opnieuw "proberen" bij de Maasmarathon Visé-Maastricht-Visé.

Super trots dat dochter Anouk haar eerste marathon goed wist te volbrengen in Rotterdam. Ook alle Ron's Angels (Wendy,Bianca, Tamara) gefeliciteerd met deze prestatie.


Maastricht - Groeneloper Run 10km www.groeneloperrun.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmaxDetails
1-apr-18Maastricht1030m0:40:1514,94:01238 148 3m/s150161Polar
Nieuwe wedstrijd in Maastricht
Door de A2 snelweg in een tunnel stoppen is er in Maastricht bovengronds een verkeersluw tracé ontstaan dat als "Groene Loper" mogelijkheden bied voor hardlopers, wandelaars enz.
Na jaren van een grote bouwput ging afgelopen weekend formeel de bovengrondse route open en deze gelegenheid werd door Ricardo Floris en Raoul Spronken aangegrepen om op Paaszondag 1 april (geen grap) er een loopwedstrijd te organiseren met de naam GroeneloperRun. Afstanden 5km en 10 km.

Met nog een week te gaan tot Rotterdam Marathon een ideale gelegenheid om de benen nog eens te laten werken. De weergoden zijn ons aardig gezind en ondanks de soms harde wind is het voor de eerste keer dit jaar "korte-broeken-dag". Rokjesdag maar dan voor de heren.

De 5 km (1 ronde) start om 13 uur en ik loop als warming-up met wat lopers van mijn verschillende loopgroepen.
Michel Deckers begeleid het statushouders Talenten team en ik mag Huruy, Morteza, Kahsay, Michaele en Dawit na hun 5km een cooling-down geven. 

Om 14:30 uur (erg laat tijdstip) start de 10km loop over 2 ronde. Vooraan gaat de strijd tussen Maarten Zeegers, Didier Frambach en Diego González Manso. De finish zal ook in deze volgorde zijn.

Doordat we op de Groene Loper een heen en weer route hebben is goed te zien wie voor en achter je loopt. Over en weer klinken dan ook de aanmoedigingen. Het loopplezier wordt hierdoor wel verhoogd.

We verlaten het rechttoe rechtaan stuk om via de zgn paardentunnel een rondje om de vijver achter het Geusselt complex te maken. De werkzaamheden aan de bestrating zijn hier nog niet afgerond en de ondergrond is onverhard.
Na een ronde geeft het klokje 20 minuten aan en een eindtijd op het winderige parcours van rond de 40 minuten is nu de uitdaging.

Ik loop al een tijdje solo en het gat voor me naar Didier Rocks en Stefan Moens wil maar niet kleiner worden. Achter me lopen Mark Nauts en Roy Stevens.

Zonder te forceren kom ik na 10km "binnen" in een tijd van 40:15 minuten. Weer een beetje sneller dan de Parelloop in Brunssum maar niet echt goede papieren voor een sub 3 uur in Rotterdam.


Brunssum - Parelloop TopRun www.parelloop.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmaxDetails
18-mar-18Brunssum1030m0:40:3914,84:0394 940 3m/s147165Polar
Tja, en dan word je laatste in de Toprun Parelloop

Vandaag een verwacht maar toch confronterend resultaat (40:39 min.) tijdens de Parelloop TopRun 10km. 
Voor de eerste keer een "vlakke" 10 km niet onder de 40 minuten EN laatste in de wedstrijd.

Verzachtende omstandigheden genoeg (Naweeën Griep, Hak malheur en vooral die ijskoude wind brrrrr.) 
Positief is dan wel dat er 10km begeleiding van de bezemfietser was en mijn laatste km tevens de snelste km.
(Snel naar de warmte binnen en vergeten, de organisatie was weer zoals gewend Top)

Een verslag
Samen met Erik Haakma sta ik achteraan in het startvak waar hoofdzakelijk lopers met Afrikaanse roots staan te trappelen in korte broek en singlet, om te vertrekken. Het startschot gaat en ondanks een starttempo van 3:30 min/km is na de eerste bocht de straat voor me nagenoeg leeg. Waar zijn de Afrikanen, gevlogen?

Enkele km's kan ik Erik Haakma nog bijbenen maar merk al snel dat de koude lucht me geen goed doet op mijn longen. Noodgedwongen ga ik aangepast verder en krijg de bezemwagen (fietser) als begeleider.

De eerste 5 km gaan in 20:11 en de kop van de wedstrijd komt me tegemoet. Wat een geweld. Het is een compact peloton dat bij elkaar beschutting zoekt tegen de straffe wind.

Zelf mag ik solo de klus afmaken waarbij Roger vd Merwe de laatste km op de stoep met me meeloopt om me aan te moedigen. (Zie plaatjes met Roger in het geel op de achtergrond)

De laatste km gaat daardoor het snelste en ik kom nog aardig in de buurt van Erik Haakma.

De leerzame en memorabele 10 km uitdaging zit na 40:39 minuten koukleumen erop en in dit veld hoefde ik echt geen moeite te doen om laatste te worden.

Waren dit de Olympische Spelen of zo kreeg ik als vraag tav mijn laatste plaats.
39 tellen is natuurlijk niets in een mensenleven. De toplopers lieten trouwens vandaag ruim een minuut liggen. 
Komende weken, voor NN Marathon Rotterdam, wat kwaliteit trainingen erbij en dan "Sjeng aon de Geng"


Stein - Ultraloop www.ultraloopstein.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmaxDetails
4-mar-187Stein42,44155m3:23:1212,54:4760  8.C 3m/s136161Polar
Geen Zes uur Ultraloop maar duurloopje?
Het lange staartje van Koning Winter heeft mijn weerstand totaal gebroken. De Ultraloop Stein voorbereidingen zijn totaal overhoop gegooid. Daar waar ik moeiteloos weken van 144 km draaide stokte de loopmachine en viel noodgedwongen terug naar NUL km in de week. Het voelde aan als een zware crash en zelfs veters vast maken was met hoge hartslag. De Danikerbosloop moest ik al laten lopen.

Inmiddels probeer ik de loopdraad weer wat op te pakken en mijn vizier op Rotterdam te richten.
Het herstel na een training is nog knudde. Ook de extreem lage temperaturen zijn niet mijn ding en helpen me niet vooruit. 
Alles stond in het teken van Stein en twee dagen voor Stein kreeg ik nog goede behandelingen bij Bmetric Osteopathie Edward Rietbergen en Bmetric fysiotherapie Stan Loo om de boel los te maken. Mannen bedankt.
De nieuwe Asics Nimbus 20 loopsloffen, mijn ultieme pantoffels voor het langere werk, waren ingelopen.

Een zes uur hardlopen ga ik echt niet trekken en zou ook onverantwoord zijn. Luisteren naar je verstand en Jenny ipv je lopershart noemen ze dat. Ja het kan en mag. Tja en wat doe je dan na veel wikken en wegen?

Tussen Zes uur lopen en niets doen is een middenweg. Thuis "verkoop" ik het als een duurloopje dat ik toch van plan ben om te doen en ga met een weifelend gevoel richting Stein. Sneeuw en ijs zijn aan het smelten met eindelijk positieve temperaturen sinds lange tijd.

Het Ultraloop wereldje lijkt kleiner te worden en waar Stein vroeger 250 deelnemers trok staan er nu een vijftigtal. Het verplaatsen van het starttijdstip naar 12 uur helpt ook niet om meer deelnemers te trekken. In de namiddag koelt het in deze periode sterk af terwijl alle energie bijna op is. Ook is het tegen 18 uur schemerachtig in en rond het Steinerbos. Ik doe de organisatie de suggestie om de 5 en 10 km wedstrijd, die vooraf worden gehouden, volgende keer samen te voegen, zodat de Ultraloop om uiterlijk 11 uur van start kan.

Omdat het plan is om rustig te starten doe ik minimaal inlopen. Bij de start tref ik latere winnaar Werner Roels, Gino Casier (2e) en Patrick Vandebeek (3e). Ik babbel even met kanshebbers Bram van Rijswijk en Gert Mertens. Het startschot valt en ik loop mee in het tempo van Roger Kempinski. Het is even zoeken van wat het lichaam vandaag aankan en even later komt Robert Boersma aansluiten.

Het kenmerk van een duurloop is dat er ook nog verteld kan en mag worden. Met Robert Boersma heb ik genoeg gespreksstof en ongemerkt lopen we een tempo van 12,5km/u met HF 135.

Speaker Ralf op 't Broek praat de rondjes aan elkaar en houdt me goed op de hoogte tav het aantal gelopen km's. 

Vertrokken met het plan om 2,5 uur te lopen gaan de 2,5 km rondjes samen met Robert zonder zware inspanning. Na 2,5 uur besluit ik om er 3 uur hardlopen van te maken. De teller staat bij 3 uur op 37,5 km.

Tja dan is het nog maar twee rondjes om de marathon afstand te halen. ;-)
Het tempo mag nog iets omhoog, waardoor ik Bram van Rijswijk, die me gedubbeld heeft, weer inhaal.
De laatste ronde hoef ik me niet meer in te houden en gaat in 14 km/u (De snelste ronde vandaag).
Het Marathon punt gepasseerd in 3:19:44. Na 17 ronden vind ik het wel genoeg voor een duurloopje (42,44 km en 3:23:12 uur).

Duurloopje Stein tijdens Ultraloop Stein bracht me verder dan verwacht.


Posterholt - Annendaalloop Halve Marathon www.annendaalloop.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmaxDetails
21-jan-18Posterholt21,125m1:24:4514,9 4:01165143.C1m/s 144156Polar
Op de 21e voor de 21 keer 21 km
Zondag 21 januari voor de 21e keer de 21 km Annendaalloop Halve Marathon. Totaal 442 km hollen door Posterholt. Mooie herinneringen en met als beste tijd daar 1:15:17 als 55 jarige in 2005.

Resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst.
Gezien, en vooral gevoeld het natuurlijk verval, mag ik blij zijn als ik niet meer dan 10 minuten zal toegeven.

Het is fris bij de start na de lichte vorst vannacht. Een zonnetje en nauwelijks wind maken het aangenaam lopen in een groep met Ron Pepels, Roger Sieben, Rob Riksen, Hugo Nijsen, Rob Rietbroek en Erik Haakma. (5km in 0:20:20).

Voor ons loopt Maud Golsteyn en Maurice Eberson, het tempo is me net een stap te snel. Ken je grenzen!

Bij de eerste drankpost valt de groep wat uit elkaar en Ron Pepels is de betere/snellere drinker gezien zijn voorsprong richting einde eerste ronde. (10km in 0:40:27)

In Posterholt stoppen de lopers van de 1/4 marathon en loop ik met Roger Sieben als duo verder. Achter ons is een groep jagers met Rob Riksen en Erik Haakma. De jagers zijn in de meerderheid en komen kortbij na de drankpost in het dorp. De keuze is blijven wachten of door gaan voor de meute. Mijn loopmaat Roger Sieben ziet er fris uit en op het lange fietspad gaat er een tandje bij met beurtelings kopwerk.(15km in 1:01:10)

Op de landweg naar de laatste drankpost zien we het groepje Maud Golsteyn in de verte voor ons lopen en het verschil wordt gaandeweg kleiner. Een Déjà vu van het scenario van vorig jaar toen ik Maud ook bijhaalde bij km 18 en dat lukt nu weer. Maud heeft verzachtende omstandigheden omdat de nieuwe schoenen wat dwars zitten. Ik probeer haar op sleeptouw te nemen, maar de fut is eruit. (20km in 1:21:00)

Met een rappe laatste km is de finish in 1:24:47 (1eM60). Roger Sieben is nog lang bij me en loopt een PR van 1:24:53.

Bas Creemers en Marielle Stroes hollen voor de eerste keer de halve in Posterholt en zetten een mooie tijd in voorbereiding op Rotterdam. De sympathieke en attente organisatie bezorgt me nog een 21 - 21 - 21 certificaat.


Beek - Poort naar het Heuvelland Trail www.avcaesar.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantal Nr..CWindHRavgHRmaxDetails
7-jan-18Beek303502:26:3412,34:53123 1133m/s148 163Polar
Benidorm Bastards
Het vorig jaar was de vraag of de "Poort naar het heuvelland Trail" wel door zou gaan ivm de gladde winterse omstandigheden. IJsmeester Jack Hulst stelde ons op zaterdag gerust, ondanks Code Oranje maar een verwachte dooi, Ut Giet Oan. Het werd een Hals- und Beinbruch loop

Eens kijken wat de weergoden en de organisatie dit jaar in petto hebben op deze opnings klasieker.
Omdat ik nog herstellende ben van een pees/hamstring verrekking is de vraag hoe deze zich gedraagt vandaag.
Na een paar warming-up rondjes op de baan van Caesar met Thomas Frohn mogen we van start en al snel vertoef ik in een groep met Nick Bocken, Rob Riksen en Vlaamse Reus Marc Quadflieg. Mijn peesmalheur speelt (nog?) niet op en ik kan goed mee op de begaanbare landwegen.

Vrij snel belanden we in de "pratsj" en wordt het glibberen en glijden, nu doe ik het een stapje rustiger lopende op plaats 21.
Mijn groepje verdwijnt in het park uit het zicht na de afdaling met touwen, de omgevallen bomen sluip/kruip door en doorwading van een beek.

Na een trappenpad zie ik het groepje van Marc in de verte lopen en het verschil wordt gaande weg kleiner. Als ik een paar km verder bij hun kom hoor ik zestiger Marc tegen een paar jonge gasten iets zeggen van : Samen zijn we 127 jaar!
Dat is lachen en doet me denken aan de Benidorm Bastards als ik de jeugd achter me laat.

De grote plaat gaat erop en vanaf dat moment haal ik enkel lopers in. Op het plateau staat een stevige oosten wind die de gevoelstemperatuur onder nul drijft. De holle wegen geven dan weer mooi beschutting maar liggen vol met afgewaaide takken en dikke vette modder.

Het parcours verveeld nooit en blijft afwisselend omhoog en omlaag gaan. Als ik bij de 2e en tevens laatste drankpost vertrek zie ik Marc juist aankomen. Er zijn nog 8 km te gaan en als hij zo snel nadert kunnen we de volgende klim samen lopen. Als ik boven aan de helling ben en omkijk zie ik geen Marc maar een andere loper achter me aankomen. Het blijkt Sam Kamminga uit Groningen te zijn verneem ik achteraf.

Het parcours gaat nu steeds mee omlaag richting Beek en mijn km tijden duiken onder de 4 minuten. Na 2:26:34 ben ik terug op de plaats waar de mooie trail begon. Ik blijk tien plaatsen gewonnen te hebben in het tweede deel.
Een 11e plaats is zo gek nog niet.

De beloning voor de geest kregen we onder het buiten spelen. De beloning voor het lichaam krijgen we van de prima organisatie in de vorm van Limburgse Vlaai.

Plaatjes met dank aan John Parren. ;-)
 


Wedstrijd verslagen van vorig jaar            Terug naar de top