Waterval van Coo - Cascade Voorjaar Vakantie 2008 - Jogger Jo & Spinning Jenny
Chalet "Charmed" - Coo (B) www.ardennentop.be

Plaatsbeschrijving/Omgeving
Coo bekend om zijn Cascade, watervallen in de Amblève, heeft voor de natuur liefhebber alles te bieden. Rust, mooie uitzichten, prachtige flora/ fauna en wandelpaden door bossen en over heuvels tot 500m. Voor de vertier zoekers is er het familiepark Plopsaland bij de watervallen van Coo en uitnodigende terrassen en restaurants. Beneden ligt een hoefijzervormig stuwmeer waaruit in de nachtelijke uren water omhoog wordt gepompt naar de 2 hogere waterbassins op 490m hoogte nabij Brume. Tijdens de piekuren in de stroomvoorziening wordt het water weer omlaag geleidt over grote turbines van de ondergrondse waterkrachtcentrale van Coo t.b.v. de stroomopwekking.

Chalet
Chalet Charmed te Coo (B) Chalet "Charmed" (6pers.) in Grand Coo nr.1a ligt tegen een heuvel in een doodlopende straat 200m na de bekende waterval van Coo en 100m van het stuwmeer. Het erg sfeervol ingericht vrijstaand houten huis bestaat uit een woonkamer keuken, douches, toilet, 3 slaapkamers en recreatieruimte. Er is een ruime veranda. Hier heb je prachtig uitzicht op het stuwmeer van Coo en de omringende boshellingen. Binnen zorgt de stereo en houtkachel voor een gezellige warmte als buiten de temperatuur in de Ardennen daalt, de houtblokken liggen klaar. Tevens zijn alle kamers voorzien van centrale verwarming en slapen de bedden heerlijk, vooral na een dag raggen door de bossen. Reserveren kan via Con Olislagers op www.ardennentop.be , E-mail cascade@ardennentop.be of tel. 003280685122.

Dagboek
10-mrt-2008 Maandag

De veranda vanuit de tuin Om 12:30uur rijden we weg uit Maastricht voor een midweek in Chalet Charmed te Coo omgeven door de rustgevende Belgische Ardennen en uitzicht op het stuwmeer. De weersvooruitzichten zijn minder maar dat mag de pret niet drukken. Vanaf Maastricht rijden we via binnendoor wegen, een toeristische route met mooie uitzichten met nog plukken sneeuw, naar ons vakantieplekje. De sleutel van het Chalet halen we op bij restaurant Val de la Cascade in Petit Coo. Als we tegen 15uur bij het Chalet arriveren begint het te regenen en verlaat de poetsploeg de poort bij het huis. Nu even snel de spullen uit de auto halen en het grote genieten kan beginnen met een kopje koffie en Limburgse vlaai. Dat was althans het plan. De steile onverharde oprit blijkt voor de auto een onneembaar obstakel en na enkele verwoede slippartijen met rondraaiende wielen in modder en kiezel zit er niks anders op om de auto te laten staan en de bagage met spierkracht naar boven te dragen. Elk nadeel hebt zijn voordeel want dit is een mooie heuveltraining. Jenny is in de stromende regen op zoek gegaan naar de ingang en kiest hiervoor de trap links omhoog. Net als ze opmerkt dat de treden wel erg glad zijn, maakt ze kennis met de harde Ardense ondergrond. De schade valt gelukkig mee en met een beetje massage en verlate koffie voelen we ons snel thuis, ook omdat we hier al eerder het nabij gelegen Chalet Cascade huurden, zie het verslag 2005 (klik hier).
Om 19uur komen Ardennen-bewoners Con en José Olislagers voor een etentje naar ons. Er valt veel bij te praten want na 8jaar Le Mont St.Jaques gaan ze nu ook nog in de Eifel een 2e Groepsaccommodatie runnen.

11-mrt-2008 Dinsdag
Chalet Charmed te Coo (B)-Ben-Sterre-Anouk-JennyDe benen zijn na de 6uur Ultraloop (WR M55 met 78,268km) van vorig weekend al weer aardig hersteld en met de Two Oceans Marathon in Zuid-Afrika, volgende week, mag ik het "rustig" aan doen. Na het ontbijt trek ik de loopschoenen aan en steek de Ambleve over voor de klim langs de helling van de kabelbaan. Waar de kabelbaan eindigt klauter ik tussen de struiken verder omhoog totdat ik weer een bospad vind. Het zonnetje laat zich zelfs zien ondanks het "trollen weer" dat volgens Marc Quadflieg is voorspeld. Op het hoogste punt is er een mooi uitzicht over het dal en ga ik links af richting Roanne-Coo. Door de overvloedige regen, van vannacht, zijn de lager gelegen bospaden volgelopen en is het zoeken naar alternatieve routes. Bij een spoorviaduct over de Ambleve kom ik het bos uit en draai over de groter weg terug naar de waterval van Coo. Het water dondert met een razend geweld naar beneden en een deel van de waterval is in nevel gehuld. In Plopsa Coo wordt er hard gewerkt om alles er paasbest te laten uitzien. Met 1,5uur en 10,5km lopen genieten (335 hoogtemeters) ben ik weer terug waar ik begon. HRavg 97, HRmax.126. Na de lunch wandelen we in de buurt wat rond en hebben een stuk vlaai verdiend. In de namiddag gaat het miezeren en wordt het leesvoer ter hand genomen. Het wordt een snelklaar pizza-avond en een quiche tarte. Plopsa Coo-Bumba

12-mrt-2008 Woensdag
De wind was vanacht stormachtig en de buitenluiken van het huisje rammelden vervaarlijk. De looproute volgt de kronkelige Ambleve tot het 2e spoorviaduct bij La Venne waar ook een kleine brug is om de rivier over te steken. Via een verlate camping volgt een pad richting La Gleize en een lange afdaling naar het riviertje Le Roannay. Bij het viaduct gaat de route omhoog naar Roanne-Coo en een bospad langs Fontaine du Loup. Een smal loopbruggetje helpt me over het spoor en langs de grote weg Plopsa Coo ga ik over de stuwdam terug naar het chalet. Totaal 11km, 250hoogtemeters, looptijd 1:25uur, HRavg 105, HRmax.130. Dochter Anouk belt dat ze het werk in hun B&B www.kloosterborgharen.nl even laten liggen en ons komen opzoeken. De kids arriveren tegen de middaglunch na een rit met veel rukwinden. In Nederland was er een weeralarm maar hier in de Ardennen, tussen de heuvels, is daar nu niet veel van te merken. We wandelen door Plopsa Coo waar de aapjes ons "verpopzak" aankijken en Sterre de grote Bumba in de gaten houdt. Een knapperende houtvuur in de haard en koffie met Limburgse vlaai zijn de beloning na een paar uurtjes uitwaaien. Anouk en Ben krijgen niet genoeg van het Monopolyspel en "de oudjes" lezen wat en mogen Opa en Oma spelen met Sterre. Het avondeten smaakt voortreffelijk met het Belgisch bier en Vin Rouge.    

13-mrt-2008 Donderdag
Goudvink Na het ontbijt loop ik naar Trois Ponts om via de 25% helling omhoog te klimmen naar Le Mont St.Jacques waar Con en José wonen. De vogels zijn waarschijnlijk naar de Eifel gevlogen om te klussen want er heerst diepe rust bij hun groepsaccommodatie. Via de oversteek bij het beekje in het bos loop ik door Henrimoulin (4 huizen en een beekje) omhoog naar de waterbassins bij Brume. Een glibberige afdaling langs de waterkrachtcentrale brengt me weer terug bij het stuwmeer en chalet. Totaal  14km, 370 hoogtemeters, Looptijd 1:33, HRavg 116, HRmax 169. Na de lunch gaat "de jeugd" weer (monopoly) spelen, "de oudjes" spelen met Sterre en doen een dutje bij het houtvuur. We worden opgeschrikt als een Goudvink (geen Roodborst volgens vogelaar Michel Zielinski) met een knal tegen het raam van aanvliegt en zijn laatste adem uitblaast. Een wandeling naar de waterval en de trap af tussen de met groot geweld omlaag vallende watermassa van de Ambleve doet de familie de beentjes strekken. 's Avonds maakt Chef de cuisine Jenny een heerlijke ravioli schotel voordat "het spul" weer huiswaarts keert.

Familie-plaatje

14-mrt-2008 Vrijdag
De woest kolkende Ambleve volgend rijden we een mooie route terug naar Maastricht. Aan alles komt een einde dus ook aan deze bijzonder geslaagde midweek in de altijd fascinerende Ardennen.


Jogger Jo tussen de watervallen Jogger Jo Schoonbroodt www.jogger.tk

Ardennen Chalet "Charmed" - Grand Coo