Zesde zege Gérôme in Maasmarathon (Frank Hensgens)

De Maasmarathon, van Visé naar Maastricht en weer terug, werd gisteren naar verwachting een prooi voor Eric Gérôme uit het Luikse Sprimont. De Waalse atleet liep de 42 kilometer en 195 meter in een tijd van 2.17,38 uur en pakte daarmee zijn zesde zege in Visé. De Belgische Nathalie Loulele-Branders was in 2.51,57 de snelste vrouw.

Op de vroege zondagochtend was het al stampvol op de markt van Visé. Een recordaantal van circa tweeduizend hardlopers stond aan de start in het Maasstadje, onder hen vijftienhonderd marathonlopers- en loopsters. Ondertussen waren de terrassen van de plaatselijke brasseries al drukbezet en stonden de barbecues al te branden. Vanaf het startschot gingen vijfvoudig winnaar Gérôme, die eerder al eens 2 uur en 12 minuten liep op de marathon, en de rest van meute er vandoor om vervolgens de Maas over te steken. Langs de oevers van de Maas liepen de lopers naar Maastricht. Vanuit de Maastrichtse binnenstad namen de marathonatleten de oversteek naar Wijck, waarna via Eijsden de terugtocht naar Visé kon beginnen.

Lange tijd leek Gérôme zijn eigen parkoersrecord van 2 uur en 16 minuten te kunnen breken, maar in de slotfase kreeg de snelle marathonloper steken in zijn zij. Daardoor bleef hij een minuut boven record en liep hij de bonus van vijftienhonderd euro mis.

Veteraan Math Roberts kwam juichend als eerste Limburger binnen in een verrassend snelle tijd van 2.41,35 uur. ,,Ik ging weg op een tijd van onder de 2 uur 50 minuten, dus dit is wel een enorme opsteker. Tevens is dit mijn nieuwe persoonlijke record,'' vertelde de kwieke Unitas-atleet na afloop. Roberts werd in december nog derde bij de Grottenmarathon in Valkenburg en heeft nu zijn zinnen gezet op de ultralopen. ,,De laatste drie jaar ben ik mij meer gaan richten op afstanden langer dan de marathon. Zo liep ik bij de Zes uursloop in Stein vorige maand een Limburgse record. Mijn 79 kilometer en 142 meter was meer dan de oude toptijd van Han Frenken. Voor komende zomer heb ik een nog extremer doel: het lopen van het NK 100 kilometer in Winschoten.''

Vlak achter Roberts eindigde de 53-jarige Jo Schoonbroodt uit Maastricht in een tijd van 2.42,01, een zeer snelle tijd voor een vijftigplusser. De enthousiaste Schoonbroodt: ,,Ik probeerde nog onder de 2.42 te komen in de eindspurt, maar dit is ook heel mooi. Onlangs heb ik nog een wedstrijd over 57 kilometer gelopen in Tongeren. Desondanks kwam ik, net als Math, vrij fris aan de finish bij deze marathon. Terwijl ik al zeventien jaar loop, zet ik op mijn 53ste een persoonlijk marathonrecord neer. Geweldig toch!''