Homepage    Wedstrijd uitslagen    Persoonlijke Records    Mail Me
Wedstrijden Jogger Jo Schoonbroodt 2003        Training-totalen

Grotten training - Jogger JoJogger Jo terugblik op het jaar 2003
Elsloo - Silvesterloop 10km
Meerssen - Silvester/Simon Marathon
Eijsden - INEOS (Mescher)bergloop
Caestert - Grotten training
Landgraaf - Halve Kapellerbosloop
Margraten - Halve Marathon
Kerkrade - Herfstloop 10km
Battice - 4 Cimes du pays de Herve 33km
Echt - Run Party 1/2 marathon
Hasselt - Dwars door Hasselt 15 km
Maastricht - Stadsloop 1/2 marathon
Meerssen - Mergelland Marathon 42,2km
Maarland - Zomeravondloop 5&10km
Borgharen - Haarderluip 10km
Lauterbrunnen - Inferno 1/2 Marathon
Chamonix - Mont Blanc Marathon 42,2km
Tongeren - Tungri-run 21,4km
Maastricht - Jeker-Maasloop 14,4km
Oirsbeek - Rusmanloop 10EM
Rotterdam Marathon 42,2 km
Brunssum - Parelloop 10km & 5,2km
Weert - Posno 1/2 marathon
Beek - Bechaloop 10 EM
Bertlich - Bertlicher Strassenlauf 1/2 marathon
Urmond - Overmuntheloop
Posterholt - Annendaalloop 1/2 marathon
Jogger Jo terugblik op het loopjaar 2003
Ondanks 1 maand blessure leed (rechter knie) kom ik dit jaar voor de eerste keer boven de 5000 hardloop km in een jaar. De jaartotaal teller staat tot mijn verbazing op 5177km.
Hiervoor heb ik 425uur (10,5 werkweek) effectieve looptijd nodig gehad en 254 keer mijn loopschoenen aan en uit getrokken. Per training is dat 20,4km onder de schoenen door taffelen.
Na 18 jaar lopen is mijn totaal 56528km. Ik heb al auto's ingeruild met minder op de klok!

Hoogtepunten 2003
-De tweede plaats met het Runningteam in de Rotterdam Business-run
-Vakantie Grand Canyon du Verdon met 450km en 11000 hoogtemeters
-Als eerste buitenlander over de finish tijdens de eerste Mont Blanc Marathon
-Klim naar de top van de Schilthorn (3000m) tijdens de duivelse Inferno 1/2 marathon
-De 10km Haarderluip onder de 35 minuten gelopen
-Zomeravondloop 3e op de 5km en 4e op de 10km met swingend lopersbal
-Goddelijk mooi weekend te Battice met Les 4 Cimes (33km)
-Unieke grotten training te Caestert met Klaus


Elsloo - Silvesterloop 10km
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.Vet.CM/SUitVocht
31-dec-03 Elsloo 10 0:36:12 16,6 3:36 58 13 1 0 2 NO 94%
Om een mooi loopjaar in stijl af te sluiten en weer wat snelheid te maken was de 10km Silvesterloop te Elsloo de laatste gelegenheid. Het parkoers bestaat uit een aanloopstuk en 10 ronden. De  weersomstandigheden vallen mee als ik met Patrick Heubel de nodige ronden warm loop. De snelle jongens zijn gelijk gevlogen vanaf de start en Jan-Willem Housman is mijn loopmaatje als best of the rest (5km in 17:59). De Silvester/Simon Marathon van afgelopen weekend zit me nog in de benen en we blijven bij elkaar tot de laatste ronden. Patrick wordt 4e en met mijn eindtijd van 36:12 kan de jaar wisseling gevierd gaan worden in huize Heubel. 
Meerssen - Silvester/Simon Marathon
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.Vet.CM/SUitVocht
27-dec-03 Meerssen 42,2 4:20:17 9,7 6:10 10 5 6 W 92%
Voor het tweede jaar werd er als sportieve onderbreking tussen Kerstmis en Nieuwjaar de Silvester/Simon Marathon gelopen. Deze tegendraadse alternatieve marathon over het oude Mergelland Marathon parcours is een mooie gelegenheid om met een groep lopers het Kerstkonijn eruit te lopen en de conditie van onze roerganger Simon Blok te peilen. Click hier voor detail info van de Silvester Marathon.
Eijsden - INEOS (Mescher)bergloop www.mescherbergloop.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.Vet.CM/SUitVocht
21-dec-03 Eijsden 14,2 0:57:18 14,9 4:01 250 18 2 5 5 W 93%
Tijdens de proeftraining een week geleden, op het 14,2km zware parcours, ging het rondje Mesch en trappenpad Savelsbos in 1uur en 6minuten. De ICEBUG schoenen zorgde in de modder dankzij het profiel met ijzeren pinnen voor veel grip. Het parcours kent echter ook stukken verhard en daar zijn schoenen minder geschikt voor. De regen van afgelopen dagen zorgt voor een mooi modderballet en ik kies  voor meer grip en wat minder snelheid op het asfalt. Tijdens het inlopen klaart de lucht op maar de wind blijft onstuimig. Koempel Ger schiet weg bij de start en zie ik pas terug bij de streep. Hij heeft de pee in omdat de omroeper (Wim van Linden) zijn voorganger waarschuwde toen Ger hem op de laatste meters nog wilde verschalken. De eerste km's van mijn wedstrijd loop ik met Lou Maas die gestart is voor de korte loop maar duidelijk zijn dag niet heeft na beklimming van de Ezelsweg en daarna de Kiezelkuilweg (5km in 19:28). Raf Brabants en Albert Meijer lopen me voorbij maar op het modderpad boven langs de camping bewijzen de noppenschoenen hun goede dienst en kom ik terug. Het eerste trappenpad (100 treden) in het Savelsbos kan ik nog in tempo naar boven maar de tweede serie van 175 treden gaat moeizaam en de motor hapert op 3/4, dat wordt schravelen tot de top. Boven kan ik weer de draad op pakken en in de afdaling gaat het weer volle vitesse (10km in 41:00). De laatste helling kan ik in tempo omhoog en dankzij de grip op het modderpad neem ik afstand van mijn medelopers. De wind blaast vol tegen in het open veld en afdaling. Het is knokken met de laatste krachten en met 10m voorsprong begin ik aan de laatste km. Ondanks het minder geschikte schoeisel gaat de laatste km in 3:28 en zit de klus er na 57:18 op. John Bosch is ondanks mijn snelle laatste helft niet meer haalbaar en voor de 3e maal moet ik de eer aan hem laten in onze onderlinge battle.
Jogger Jo & KlausCaestert - Grotten training
Vrijdag 12 december 20:00 uur, de dag na onze Adventloop vanaf Kasteel Vaalsbroek naar het hoogste punt van Nederland, het drie landenpunt, stond er een unieke underground training op mijn loopprogramma naar een van de laagste punten. Klaus, die de Grottenmarathon in Valkenburg gaat lopen, wilde een training onder de grond om te kijken wat het betekend om 42,2km door holen te hollen. Na een donkere boswandeling via de helling van de Treechloop brengt de gids ons naar de verscholen oude mergelgrot van Caestert. De mergelgrotten zijn ontstaan omdat deze zachte zandsteen gebruikt werd om huizen te bouwen. Voorbij de ingang ligt de vloer vol met afval en gaan we opzoek naar een geschikt parkoers met niet teveel mergelbrokken of andere oneffenheden op de vloer. De gangen zijn soms wel 8m hoog door de Blok-brekers uitgegraven en er huizen veel vleermuizen die met hun winterslaap bezig zijn. Na wat zoeken vinden we een lus van 400m die aan onze wens voldoet. Het kris kras rondje markeren we met kaarsjes en het is de bedoeling zolang te lopen totdat de kaarsjes op zijn. De kaarsje zijn niet zo zeer voor de verlichting maar meer om te voorkomen dat we de verkeerde gang inlopen. Met behulp van zaklantaarns en hoofdlampen moeten we zelf voor voldoende zicht zorgen. Al snel merk ik dat het vocht gehalte erg hoog is en dat de benen extra hoog opgetild moeten worden om niet steeds ergens tegen op te stoten. Na bijna een uur rondjes draaien gaan we opzoek naar de uitgang MAAR dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De gids is een ervaren grottenloper maar heeft nog niet zo vaak in deze holen vertoefd. D.m.v. rondjes te lopen zoeken we naar herkenningspunten. Als er na 1/2 uur wandelen ergens boombladeren op de grond liggen weten we dat er een uitgang in de buurt moet zijn. Het is niet onze ingang en we moeten op onze buik naar buiten kruipen. We bevinden ons nu in een stukje bos bovenop een verticale wand met uitzicht op de Maas, het kanaal naar Luik en het sluizencomplex van Ternaaien. Afdalen is onmogelijk ondanks het klimmerstouw dat we meegenomen hebben. De optie die overblijft is terug de grot in en opzoek naar de enige echte uitgang. Na nog wat zoekwerk zie ik een half afgebroken gemetselde muur vlakbij de ingang. Via het pik donkere bos gaan we opgelucht en een ervaring rijker terug naar de parkeerplaats.
Landgraaf - Kapellerbosloop www.avstb.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.Vet.CM/SUitVocht
7-dec-03 Landgraaf 7,2 0:28:36 15,1 3:58 115 31 1 1 2 O 70%
De Kapellerbosloop georganiseerd door het sympathieke STB (Theo Smeits) te Landgraaf stond nog niet op mijn lijstje. Uitgerust was ik niet na de 2uur training van vrijdag door het Savelsbos (2* trappenpad) en de 2:30uur op zaterdag met het Runningteam maar dat is ook niet echt nodig voor 7,2km dacht ik. Een eerste parkoers verkenning met Patrick en Roger stemt ons tevreden over de ondergrond en de zwaarte waarbij elke ronde een heuvel naar de kapel moet worden beklommen. Om meer grip te hebben op de bos ondergrond heb ik gekozen voor de ICEBUG type BugGrip MR2 schoenen (zie www.icebug.se of e-mail Stan Meuffels stan@karrimor.de), een systeem met kleine ijzeren pinnen waarmee ook over de verharde paden gelopen kan worden. Bij de start duikelt Jos Krist over de grond en is het dringen voor een plek op de smalle bospaden. Het start tempo is moordend, zeker als je dit voor de eerste keer doet en al snel voel ik de verzuring. Ik blijf 1 ronde bij Harry Driessen maar de klim naar de kapel kost toch meer kracht en daar ontbreekt het een beetje aan. Met een tandje minder is het ook goed lopen en een groepje met Louis Delahay komt voorbij. In de voorlaatste ronde begint het motortje weer te draaien en met een snelle laatste ronde zit de 7,2km klus na 28:36 minuten erop en de 1e plaats bij de 50+. 
Margraten - Halve Marathon www.atletiekmaastricht.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.Vet.CM/SUitVocht
23-nov-03 Margraten 21,1 1:21:11 15,6 3:50 176 7 1 14 3 ZW 84%
De mooie, door Atletiek Maastricht goed georganiseerde, Margraten 1/2 marathon staat op mijn favorieten wedstrijdenlijst. Het is een van de zwaardere uitdagingen door een typisch Zuid-Limburgs landschap met veel afwisseling over verharde maar ook veel onverharde modder paden. Direct na de start onder aan de heuvel bij Huize St.Joseph te Cadier in Keer moet er gelijk geklommen worden. De de boven benen voelen opgeblazen aan door de eerste verzuring. Paul Koeimans zorgt voor een stunt door iedereen op de helling voorbij te lopen (1km in 3:45). Ik loop in een groep met Lars van Eerde, John Bosch en Albert Meijer. De afdalingen doe ik rustig i.v.m. met de knie maar dat compenseer ik op de vlakkere stukken, bergop moet ik even afhaken (5km in 19:12). Op het vlakkere plateau van Margraten passeer ik eerst Albert die het een stap te snel vindt en ik stoom door naar John en Lars. Ook John moet even passen als ik met Lars richting Welsden ga. Vanaf de zessprong onder aan de helling naar Margraten (10km punt in 38:55) moet ik Lars laten lopen en ga ik in mijn eigen tempo omhoog. John komt op de helling mooi terug maar gaat niet mee als ik de achtervolging op Lars inzet. Op de onverharde weg richting bosrand kan ik weer tempo maken en kom bij Lars. Vanaf de Roezekoul gaat het weer omhoog richting plateau (15km in 58:30) en Lars moet passen. Achter me zie ik dat John de betere klimmer is en Lars heeft gepasseerd. Voor me loopt een nieuw target in de vorm van Marcel van der Pol. De afdaling langs de mergelgroeve van t'Rooth moet met beleid en op het tracé van de voormalige tramlijn Maastricht - Vaals (Zwarteweg) krijg ik van Rene van Uum drinken als ik de moe gestreden Marcel voorbij loop. John volgt mijn voorbeeld en zit me op de hielen als ik bij de binnenkomst van Maastricht een blik naar achteren werp(20km in 1:16:55). Het laatste stuk naar de streep is vals plat en er moet geknokt worden want de snit is er duidelijk uit of de BLOK-tor zit erin. De verlossende meet passeer ik als 7e na 1:21:11 zwoegen. Broer Paul heeft gisteren in Zwartbroek 1:36 uur op de 21km gelopen. Het target voor vandaag 15 minuten onder zijn tijd lukt. De missie is deze keer geslaagd maar met zijn progressie wordt het nog knokken in de toekomstige broederstrijd.
Kerkrade - Herfstloop http://www.achilles-top.nl/
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.Vet.CM/SUitVocht
16-nov-03 Kerkrade 10 0:36:51 16,3 3:41 91 7 1 5 1 N 90
Carla-Jo-Leo-Rob Het duurvermogen is aardig hersteld. Tijd om ook aan de snelheid te werken d.m.v. de 10km Herfstloop te Kerkrade. De omstandigheden, regen, koude en vallende bladeren zijn typisch herfstachtig. De 4 rondjes vanaf de markt zijn zeker niet vlak en de bochten glad. De organisatie heeft ondanks de slechte omstandigheden toch vele Duitse lopers gelokt. Het groepje waar ik in loop bestaat uit voor mij onbekende gezichten. In de laatste ronde wordt er geknokt voor de plaats en ik kan door een laatste jump de rest van ons drietal voor blijven in een tijd van 36:51. Een 7e plaats algemeen en 1e 50+ zijn de resultaten in het klassement. Patrick Heubel zie ik koukleumend 1e worden op de 5km loop in een tijd van 16:12.
Battice - 4 Cimes du pays de Herve http://run.to/battice
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.Vet.CM/SUitVocht
9-nov-03 Battice 33 2:18:35 14,2 4:13 910 42 2 12 2 NO 88
De eerste 10km zitten erop De laatste meters tegen de MuurNa de vlakke Run Party halve marathon (1:19:56) 2 weken geleden heeft de genezende knie blessure geen terugval gekend. Met 3 XXXL duur trainingen van boven de 2 uur probeerde ik het verloren duur vermogen weer terug te krijgen. De laatste heuvel training met de Zweitlanceurs op het alternatieve Wijnbergloop parcours stemt me optimistisch voor het bergop lopen maar voor de afdalingen in de 4 Cimes moest ik het nog zien/voelen. Een bezoek, op vrijdag voor de loop, aan de sportarts van het AZM had ik beter niet kunnen doen want door al zijn getrek en gedraai aan het been voel ik weer duidelijk de knie maar hij is optimistisch wat betreft mijn deelname aan de 33km.De gastvrije organisatie van de vrienden van Les 4 Cimes du Pays de Herve kwam op de zaterdag voor de wedstrijd bij elkaar in Les Fawes voor een aangeklede pastaparty waarvoor ik was uitgenodigd met o.a. de winnaar van 1986 Bryon Heywood. Guy Pirlet voerde er, in het Frans, een prachtige sketch op over Julius Caesar en een dames estafette ploeg die een speciaal stokje moesten doorgeven. Het werd gelijk vertaald in het Nederlands, Engels en zelf moest ik vervolgens de Duitsers bijpraten. Deze ontspannen voorbereiding voor de wedstrijd typeert de wijzen zoals in het mooie heuvelland van Herve ieder jaar te Battice de unieke en gratis 4 Cimes over 33km wordt georganiseerd. Na de lekkere spaghetti aangevuld met voldoende drank en een toelichting van Guy over de droom van deze wedstrijd zoek ik mijn slaapplaats op. Met een stevig ontbijt op ga ik naar de startplaats in Battice en neem op advies van Bernard Viaene een massage voor de wedstrijd. Er zijn voldoende behandel tafels met masseuses en deze manier van warming-up kan ik wel waarderen. De fanfare blaast ons, met een stralende zon, van het centrum naar de startplaats waar het gelijk naar beneden gaat. Met de handrem aangetrokken loop ik omlaag en bergop kan ik goed volgen (5km in 18:59). De 1e cime "Croix de Charneux" zit erop en erg veel vlak zullen we vandaag niet zien (10km in 38:20). Via Mortroux village gaat het omhoog en volgt er een onverhard stuk (15km in 58:54). De 2e cime "Fort d' Aubin" gaat al wat moeizamer en in de lange afdaling moet ik na de knie luisteren en het groepje laten gaan (20km in 1:21:24). Bij het halve marathon punt staat traditioneel veel publiek en vanaf hier heb ik het gevoel of het parcours via de 3e cime "Mauhin" alleen maar omhoog gaat (25km in 1:43:52). Ik zit op een schema dat 4 minuten langzamer is dan mijn toptijd van vorig jaar maar een tijd onder de 2:20 uur lijkt me wel een haalbare uitdaging.  De wind staat nu in het nadeel en een fietsend familielid van Roger Rousseau heeft de pijp zo leeg van de heuvels dat hij me niet kan volgen en zeker niet uit de wind houden (30km in 2:05:52). De 4e cime "Chapelle du Transpineu" zit erop en er volgt nog een gemene afdaling voor ik aan de muur mag beginnen. Met zicht op de finish en al het publiek achter de hekken is het nog even doorbijten om niet stil te vallen op de kuitenbijter. De omroeper schreeuwt me in een tijd van 2:18:35 over de streep. Ik wordt 2e 50+, de Engelsman Bryon Heywood was 2 minuten voor me. Na de douche zorgen de masseuses weer dat de benen weer een beetje soepel voelen. Als afsluiting krijgt elke deelnemer in de feestzaal nog een gratis casse-croute schotel met streekgerechten om de verloren energie weer aan te vullen. Een goddelijk mooi weekend wordt in stijl afgesloten met bier van Val Dieu.
Echt - Run Party http://www.runparty.nl/
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.Vet.CM/SUitVocht
26-oct-03 Echt 21.1 1:19:57 15,8 3:47 187 12 2 7 4 W 84%
De goed georganiseerde Run Party in het vlakke Echt staat normaal garant voor snelle tijden. Deze keer was mijn gedachten meer bij mijn knie dan bij een snelle tijd. Het genezingsproces verloopt naar mijn zin langzaam en vlak lopen gaat nagenoeg pijnloos. Kortom ik mag niet klagen en zeker als ik andere strompelaars met een blessure hoor. Vanaf de start loop ik in een groep met Rene van Uum en Wil Goessens maar het tempo is net te snel, ik mis duidelijk de hardheid en kies voor een tandje langzamer om niet te forceren (5km in 18:22). Ik loop alleen maar heb het geluk dat SABIC collega Felix Custers me op de fiets begeleid. Het groepje voor me valt langzaam uit elkaar en met de wind in de rug gaat de snelheid omhoog en kan ik inhalen. Koempel Ger Lemmens, die de 10km loopt, versneld en wordt weer ingehaald door een andere loper die ook de meet ruikt. Bij een bocht naar rechts corrigeert Ger zijn achterstand door betere parcours kennis. Na 10km (37:20) neem ik bij de drankpost alle tijd en besluit op John Bosch te wachten die ik zie aan komen. Samen lopen we verder waarbij de fietsende Felix het tempo aangeeft (15km in 56:56). Deze tijd is iets sneller dan 2 weken geleden in Hasselt maar nu moet ik nog ruim 6km. John moedig ik aan om bij me te blijven want een tijd onder de 1:20 uur moet kunnen (nog 6km in 23 minuten) als er door gewerkt wordt. Met de wind in de rug gaat de km tijd naar 3:45 en moet John helaas afhaken. Echt komt in zicht (20km in 1:15:43) en met nog ruim 1km door de bochtige straten zit ik op schema. Moe maar zeer voldaan bereik ik de bevrijdende streep  na 1:19:57. De loopmaatjes (Patrick Heubel en Roger Rousseau) doen het vandaag echt goed in Echt en worden 3e (1:12uur) en 4e (1:13uur).
Hasselt - Dwars door Hasselt http://www.dwarsdoorhasselt.be
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.Vet.CM/SUitVocht
12-oct-03 Hasselt 15 0:56:59 15,8 3:47 1667 90 15 4 O 59%
Het DSM Runningteam deed op uitnodiging van DSM Genk ook dit jaar weer mee aan Dwars door Hasselt 15km. De knieblessure had me steeds minder te pakken en langzaam gingen de trainingen weer richting het uur waarbij er elke dag werd gefietst en de knie met ijs gekoeld. De vrijdag voor de wedstrijd 1:30 uur getraind op de zachte ondergrond van het Savelsbos samen met Mieke van Spanje uit San Francisco. Mieke is een Limburgse uit Hulsberg die sinds 1974 in Amerika woont, daar veel in de natuur loopt, en nu enkele dagen bij haar zus in Heer op bezoek is. Via internet had ze me gevraagd naar loop mogelijkheden nabij Maastricht. De knie voelde niet verkeerd en voor Hasselt durfde ik de lat alweer wat hoger te leggen. Bij de start is het altijd dringen en de eerste km's zijn er veel bochten door de smalle binnenstraten met bloembakken, paaltjes en stoepranden. Patrick Heubel en Marc Jaspers komen me pas na 1km voorbij door hun slechtere startplaats. Marc Quadflieg is me ook voorbij geflitst en ik probeer een tempo te vinden waarbij mijn knie niet teveel protesteert (5km in 18:48). Inmiddels is Ruud Coolen komen aansluiten en probeer ik het tempo te maken. We beginnen weer lopers in te halen en als ik technisch correct loop voel ik de knie nauwelijks. Lucht heb ik voldoende maar de vast geroeste benen beginnen na 1 maand werkeloosheid steeds meer te protesteren (10km in 38:09). Hasselt komt in zicht en Ruud meldt, achter me, dat de motor op is en dat ik maar moet door lopen. De finish lijkt heel kortbij maar de werkelijkheid is dat er nog 4km gedraaid en gekeerd moet worden over kinderkopjes door de binnenstad. Ondanks de conditie achterstand haal ik steeds meer lopers in en finish in een tijd van 56:59. Weliswaar meer dan 3 minuten langzamer dan vorig jaar maar toch al heel veel beter dan wat ik een week geleden had verwacht. De culinaire afsluiting georganiseerd door Marc en Jeannine verdient een dikke pluim en de uitnodiging voor volgend jaar in het beloofde land neem ik graag aan.  
Maastricht - Stadsloop 1/2 Marathon http://come.to/stadsloop
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.Vet.CM/SUitVocht
14-sep-03 Maastricht 21,1 - - - 500 - - 20 1 Z 64
KnieVoor mijn 15e Stadsloop Maastricht moest ik dit jaar door een knie blessuren helaas verstek laten gaan. Na 17 jaar blessure vrij en 55555km (5 vijven) achter de hielen zit ik als 53 jarige met een knie blessure.Ook na 2 weken rust sinds de MM marathon is de rechter knie pijnlijk, zelfs met gewoon wandelen. Het gekke is dat bergop lopen prima lukt. Maar o wee als ik de helling af moet. De knie is niet dik of echt warm en de blessure wordt vergeleken met een tennisarm. Verschillende witte jassen hebben al naar de knie gekeken en aan mijn voeten getrokken. De blessure is een surmenage met mogelijk een ontstekingsachtige reactie in de vorm van verkleving op de pijnlijke plaats en het is zeker niet de meniscus volgens sportarts Gene Jansen. Terwijl ik bij hem op de behandeltafel lag zag ik tegen de muur een foto van een jeugdige Simon, op een atletiekbaan, die vrolijk naar iedereen is aan het zwaaien. Het doet extra pijn als je op dat moment ook nog een prik met marcaine 0,5 % (een locaal anesteticum wat een 6 -8 uur werkt) in de knie krijgt. Met fietsen, oefeningen doen en geregeld koelen probeer ik het herstel proces te bevorderen. Ik mag om de dag 20 minuten lopen, maar mijn voorstel om dan in Maastricht de 5km wedstrijd te lopen was niet de bedoeling van Gene. Met een vreemd gevoel zat ik zondag vanaf de fiets de geluksvogels welke deelnamen aan de Halve Marathon volgen.
Het positieve nieuws is dat het Runningteam EERSTE geworden is in de Stadsloop Business Halve Marathon. 
Meerssen - Mergelland Marathon (http://run.to/mergel)
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.Vet.CM/SUitVocht
14-sep-03 Meerssen 42,2 3:17:00 12,9 4:40 95 25 2 21 2 O 50%
MM 20km punt bij Valkenburg Natuurlijk stond ook dit jaar weer de Limburgse Mergelland Marathon op mijn programma. De conditie is goed maar een onwillige rechter knie kon mogelijk roet in het mooie eten gooien. Na een rustperiode van bijna een week voelt de knie op vrijdag voor de wedstrijd nog steeds niet goed en ik ben gelukkig geen ervaringsdeskundige dus wat nu? Tijd om een witte jas op te zoeken voor een advies van GO or NO GO voor de MM. Waar vindt je om vijf voor twaalf nog zo snel een deskundige witte jas? De redding is kort bij huis als ik op advies van Jenny de fysiotherapeut Raymond Heuts bel, ze hebben vroeger samen geknikkerd, lig ik minder dan een uur later al op de behandel tafel. Na wat trekken en duwen aan mijn been heeft Raymond al snel de meest akelige aandoeningen geëlimineerd. Zijn diagnose is dat het binnenbandje met de mooie Latijnse naam ligamentum collaterale mediale is wat de pijn veroorzaakt. Hij geeft me de tip om te oefenen met een opgerolde handdoek onder de knie waarbij ik moet proberen de knie omlaag te drukken. Op de grote vraag of ik verantwoord de MM kan lopen krijg ik geen negatief advies mits ik onmiddellijk zal stoppen als tijdens de wedstrijd de pijn verergerd. Hoopvol gestemd vroeg ik in de hardloopwinkel van Maastricht, Ron (v.d.Sluys) for Run naar zijn advies bij deze blessure. Ron is een stuk somberder en ziet 42km als een regelrechte aanslag waar de knie niet vrolijk van wordt. Dat werd dus een moeilijke keuze voor mij. De zaterdag gebruikte ik om voorzichtig een testrondje van 6km te lopen waarbij de afdalingen het zwakke punt pijnlijk aantonen. Met de oefening van Raymond blijft het stijve gevoel weg en ik kon normaal wandelen zonder met een poot te trekken. Er gloorde dus hoop voor mijn 6e marathon door het Limburgse landschap. De zondag zag er stralend uit maar bij het inlopen voel ik in de afdaling de knie al opspelen. Vanaf het vertrek loop ik met Robert Willemsen en Wil Goessens die de 25km loopt en gaande weg voel ik geen klachten 5km in 18:00 en 10 km incl. Biesenberg in 37:10. De beklimming bij Waterval richting Schimmert (hoogste punt van het parcours) gaat nog steeds naar behoren achter de brede rug van Wil (15km in 57:47). Vlak voor de afdaling naar Valkenburg komen 2 broers van Rijn die de marathon lopen aansluiten en bij Wil is het beste er vanaf. Ik besluit om mee te gaan omdat ik anders alleen kom te lopen in de laatste ronde. In de afdaling moet ik heel voorzichtig met mijn knie zijn en ga ik anders lopen. De helling naar het 20km punt (1:18 parallel aan de autoweg kan ik nog met het groepje Van Rijn en Willemsen mee maar in de afdaling naar Houthem krijg ik door het gekke afdalen zoveel problemen met de bovenbenen dat ik moet lossen op wat achteraf de nummers 2 t/m 4 in de eindklassering zijn. Math Korpershoek mijn loopmaatje van 1986 staat als signaleur langs de route en meldt een wandelaar voor me. Als ik onder het viaduct kom zie ik Roger Rabit Rousseau die de 25km doet aan de wandel. Ik moedig hem nog aan en Roger probeert even aan te haken. De kaars is bij hem uit en zijn neefje op de fiets gaat met mij verder. De doorkomst op de markt gaat niet al te soepel (25km in 1:38) en Jenny informeert naar mijn plannen. Ik ga door en realiseer me dat het nog 17 ZWARE km's gaan worden. De Biessenberg voor de 2e keer gaat een stuk langzamer en in de afdaling schiet de kramp in mijn kuit. Met wat rekken probeer ik het euvel te bestrijden en met nog een lager tempo vervolg ik mijn weg richting Waterval (30km in 2:03). In Genzon komt Paul Koeimans en Inge van Bergen me voorbij. Het tempo zit er niet in maar ik kan nog lopen en dat is iets wat Vico Mingers de winnaar van vorig jaar niet meer kan. Ik vervolg mijn weg lang een wandelende Vico en het begint weer een beetje te lopen richting Schimmert (35km in 2:30). Ik passeer Paul Koeimans maar het is maar een korte opleving want ik strand met kramp in beide benen en mijn rechter arm. Dat wordt wandelen naar Meerssen want elke keer als ik probeer te lopen sta ik aan de grond genageld door de pijn. Broer Paul komt me opzoeken met de fiets en mag de lijdensweg van nabij mee maken (40km in 2:59). De afdaling van de Raarberg is geen pretje en wandelend kom ik over de streep op de Markt in 3:17 uur. Stijf van de kramp in beide benen zoek ik steun en wil maar een ding, zo snel mogelijk zitten en bijkomen. Meestal zit het mee maar vandaag zat het even tegen.
Maarland - Zomeravondloop http://run.to/maarland
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.Vet.CM/SUitVocht
06-sep-03 Maarland 5 0:17:31 16,5 3:37 49 3 1 18 2 Z 82%
06-sep-03 Maarland 10 0:35:46 17,1 3:30 81 4 1 17 2 Z 88%
Door het geschuif met de datum, zonder enig overleg, van de Stadsloop Heerlen (ex. Telematicaloop) zijn er dit weekend 2 lopen op nauwelijks 25km van elkaar en als lokmiddel worden er premies betaald aan de lopers om naar Heerlen te gaan. Wie heeft hier baat bij? Ik kies voor de gezellige Zomeravondloop van Maarland, ten zuiden van Maastricht, met zijn combinatie van hardlopen en ontspanning. Met nog 1 week te gaan tot de Mergelland Marathon is er nog tijd voor een extra uitdaging en ga ik voor de double. De microman, zoals de Belgen zeggen, was dit keer vriend Nicola Bonfrere en bij de start van de 5km over 4 ronden melden hij dat bij de 1e doorkomst een premie te verdienen viel. Na een paar honderd meter was het duidelijk dat de wedstrijd niet sterk bezet is omdat verschillende lopers voor Heerlen en het geld hebben gekozen. Patrick Stitzinger negeert de Heerlense premie en loopt verkleed als Smurf en ik zit bij de kopgroep. Halverwege de eerste ronden schakel ik een tandje bij en kom los van de rest. Nu is het een kwestie om het gat zo te houden tot het einde van de eerste ronde. Met een km tijd van 3:09 minuut lukt dit prima en is de buit binnen dacht ik toen. Na afloop hoor ik dat Nicola, de grapjas, ons voor niets heeft laten lopen want er is geen premie. Het gevolg is wel dat ik zwaar in het rood de overige ronde moet volbrengen. Ik laat het tempo zakken en val terug tot plaats 5. Langzaam merk ik dat de benen zijn bekomen van de flits ronden en het tempo weer omhoog kan. Ik passeer no. 4 en in de laatste ronde jaag ik op no. 3. Met een slot km van 3:24 minuut is het erop en erover en eindig ik als 3e in de wedstrijd met een tijd van 17:31. Sjeng aon de geng, Frans Theunis, vermaakt tot de start van de 10km het publiek en de lopers. Ik ga opzoek naar droge kleren, drank en een nieuw startnummer. Mijn rechter knie die al een paar weken niet goed aanvoelt speelt op en is stijf, het wandelen gaat moeizaam en is pijnlijk. Ik neem me voor om te stoppen als ook tijdens de 10km loop de klacht erger wordt. De start van de 10km verloopt zoals verwacht en Wilbert Thimister en Roger Rousseau gaan voor de eerste 2 plaatsen en ik loop met Lou Maas. Tot 5km (17:35) kan ik Lou volgen maar dan kies ik voor mijn eigen tempo. Inmiddels is het donker op het parcours met hier en daar wat sfeer verlichting. Microman Nico meld steeds het verschil met mijn achtervolgers en ik merk dat deze langzaam terug komen. Tijd dus om weer te versnellen en met een laatste km van 3:37 minuut stel ik mijn 4e plek veilig in een tijd van 35:46. Het inspannende deel zit erop tijd voor ontspanning met het orkest Oops a Go Go. Ze brengen rock en roll met een stevige beat en de benen komen los op de dansvloer. De tijd vliegt voorbij en als het orkest stopt gaan we in het café gezellig verder met ons eigen repertoire. De terugreis gaat met het stalen ros die ik al richting huis heb geparkeerd zodat het alleen nog maar de kunst is om goed in het zadel te komen. Het you never walk alone schalt door de boomgaarden tussen Eijsden en Maastricht als ik met Roger Rabit, Patricia en Pascal aan het spoorzoeken ben. Om 3:45 uur in de morgen kruip ik stilletjes het bed in. Jenny is happy met de bloemen die dankzij de goed zorg van Pascal dit jaar toonbaar de nacht van Maarland hebben overleefd.
Borgharen - Haarderluip
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.Vet.CM/SUitVocht
29-aug-03 Borgharen 10,0 0:34:52 17,2 3:29 84 11 1 15 2 NW 96%
Na 3 maanden nauwelijks op snelheid te hebben getraind, waarom zou je met wedstrijden zoals de Mont Blanc Marathon en Inferno, werd het weer eens tijd voor het snellere werk. Het mooie zomerweer liet het afweten tijdens de Haarderluip en de weergoden zorgden voor een decor met druilerige en kille omstandigheden in Borgharen, het land van Maas en Kanaal waar ik geboren en getogen ben. Positief is dat het tegen de avond opklaart en droog blijft. Patric Heubel heeft gekozen voor de korte afstand en samen lopen we al vroeg in. Met een overtuigende start wint hij de 5,8km in 19 minuten. Met een uitgebreide inloop periode voelen de benen gelijk vanaf de start goed aan. Koempel Ger laat zich ook van voren zien maar valt later even uit mijn beeld weg (5km in 17:10). Ik loop in een groep met Alex Lambregs waar in de laatste km's Lou Maas en jawel Koempel Ger weer aansluiten. Het tempo gaat omhoog als Ger versnelt en Lou aansluit. In de laatste km moet Alex passen en doet Lou, een paar honderd meter voor de meet, er nog een schepje boven op. Ik beperk me tot het volgen en met een tijd van 34:52 ben ik net 1 seconden sneller dan vorig jaar.
Lauterbrunnen - Inferno 1/2 Marathon
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.Vet.CM/SUitVocht
16-aug-03 Lauterbrunnen 21,1 2:42:09 7,8 7:41 416 88 7
INFERNO HALBMARATHON
"Der teuflische Berglauf" ist mit über 2100 Metern Steigung die grosse Herausforderung für Bergläuferinnen und Bergläufer. Am INFERNO HALBMARATHON und am Staffel-Lauf sollen nur sehr gut trainierte und erfahrene Bergläufer/innen teilnehmen. An ihre Eigenverantwortung werden hohe Anforderungen gestellt. So kann es beispielsweise am Wettkampftag kalt sein und sogar schneien, was eine angepasste Wettkampfbekleidung bedingt.

Strecke: Lauterbrunnen (795 Meter über Meer) - Mürren (1640) - Schilthorn (2970). Distanz 21.097 km, Steigung 2175 m).

Der Start befindet sich beim Camping Jungfrau, direkt unterhalb des Staubbachfalls, dem Wahrzeichen des Lauterbrunnen-Tals. Die ersten 11 km präsentieren sich noch ziemlich "harmlos", mit rund 800 Höhenmetern bloss mal ein Einlaufen. Gleich nach dem Sportzentrum Mürren geht's zur Sache. Mit der Höhenlücke stellt sich den Kraxlern eine erste Wand in den Weg. Nach dem nochmals um zwei Kategorien steileren Kanonenrohr wartet eine zwei Kilometer lange, flache Geröllhalde, ehe die Athletinnen und Athleten im rund 1,5 km langen Schlussaufstieg zum Schilthorn-Gipfel nochmals happige 400 Höhenmeter bewältigen müssen. Zie voor meer info www.inferno.ch

Deze info en de enthousiaste verhalen van Jos en Rob Brouwer uit Delft gaven voor mij de doorslag om deze ultieme uitdaging met de elementen aan te gaan. Rob heeft deze 1/2 marathon reeds gelopen en deed er langer over dan over een complete marathon. Samen net de Brouwertjes reisde ik op donderdag naar het Berner Oberland in Zwitserland. In onze verblijfplaats Stechelberg in Hotel Stechelberg werden we prima verzorgd en het was een ideale locatie voor diverse bergwandelingen. De vrijdag middag  werd gebruikt om Jos zijn triatlonspullen op de juiste plaatsen af te leveren. We bekeken de vertrekplaats Thun bij de Thunersee waar 3km gezwommen moet worden en leverde de racefiets af in Oberhofen aan de overkant. Het is een fraai plaatje met het blauwe meer op de voorgrond en de besneeuwde toppen van de Eiger, Monch en Jungfrau op de achtergrond. De mountain bike werd in het bergdorp Grindelwald gestald om vervolgens nog zijn loopspullen in Stechelberg af te geven. Triatlon is een echte denksport om alles georganiseerd te krijgen. Op zaterdag morgen 5uur loopt de wekker af voor Jos want zijn start is al om 6:30uur, ik zie hem al gelijk broodjes eten en draai me nog een keer om. Rob en ik mogen om 10:15uur in Lauterbrunnen aan de bak voor de Inferno halve marathon. Onze bagage met droge warme kleren gaat naar de top van de Schilthorn en een tas naar de sporthal van Murren. Op het startdoek bij camping Jungfrau zitten symbolisch de duivels van deze race naar de hel ons al op te wachten. Het pad voert langs een kerkhof waar mogelijk oud deelnemers liggen. De eerste km door Lauterbrunnen (hoogte 795m) is relatief vlak maar door de stralende zon en hoge vochtigheid is het al behoorlijk zweten als we richting Murren omhoog gaan (5km in 28:55). De km tijden liggen tijdens de beklimming op 6-7 minuten maar bij Grutschalp gaat het erg steil en worden de jongens van de mannen gescheiden, mijn km tijd gaat nu naar 9 minuten. Ik kan nog blijven lopen en passeer de wat wandelende lopers. Bij Winteregg lopen we parallel aan de spoorlijn en kan er even hersteld worden (10km in 1:1:36). In Murren (hoogte 1650m) worden we aangemoedigd met koebellen en zit het makkelijke stuk erop. We verlaten de bewoonde wereld en gaan naar de Hohenlucke (hoogte 2280m) en 15km in 1:33:41. Ik heb nog niet gewandeld ondanks dat mijn kuitspieren het gevoel geven of ze barsten. Het snelheidsverschil tussen wandelen en lopen is minimaal maar op de Kanonenrohr moet ik toegeven aan de drang om ook te gaan wandelen. Het is nu ieder voor zich en god voor ons allen. Ik hoor de koebellen maar het zijn deze keer geen supporters die me aanmoedigen. De Schilthornhutte zie ik hoog boven me en de omgeving is fascinerend maar ik heb alle concentratie op de vierkante meter voor me nodig. Elke stap is het zoeken waar de voeten neer gezet moeten worden. Ik wordt nu ingehaald door de echte klimgeiten die in deze mooie omgeving geboren en getogen zijn. Wat me opvalt is dat de vrouwen het hier zo goed doen. Ik probeer menig nerveus gesneden broekje te volgen maar moet elke tempo versnelling bekopen met een nog grotere terugslag(20km in 2:22:00). Nog goed 1km te gaan tot de Schilthorn met zijn draaiend restaurant op 2970m hoogte. Ik kijk nu tegen inferno/hel van meer dan 300m welke in deze laatste km overwonnen moet worden. Gelukkig is het pad gemarkeerd anders zou ik niet weten hoe ik naar boven moest klauteren. Ik loop kriskras tussen rotsblokken door omhoog en moet mijn handen vaak gebruiken om me omhoog te trekken. Het laatste stuk gaat over een bergkam met links en rechts een diepe afgrond, voetje voor voetje schuifel ik over de richel. Op het moment dat ik denk dat het niet gekker moet worden bereik ik de voet van een in de rotsen uitgehouwen trap. De treden zijn onregelmatig en zijn deels weggeslagen. Met beide handen aan een provisorische leuning hijs ik me omhoog. De verlossende finish boven op de Schilthorn (bijna 3000m) passeer ik na 2:42:09 uur afzien als 7e 50+.  De laatste km ging in bijna 20 minuten! Ik zou hier alleen in omgedraaide houding met het gezicht naar de berg durven afdalen. Als ik om me heen kijk is het panorama fantastisch, de besneeuwde toppen van de Jungfrau en Eiger kan ik bijna aanraken. De zak met chips (tip Oda) staat door het luchtdruk verschil zo bol dat hij elk moment kan ontploffen maar het zoute hapje smaakt als een 5 gangen diner. Ik zoek een plaatsje in de zon en wacht op Rob Brouwer voor de afdaling met de lift naar Murren om daar naar de doorkomst van Triatlon Jos te kijken. Ik loop nog een paar km met Jos omhoog en vind het jammer dat ik niet het gehele traject met hem mee kan gaan. Het weer slaat snel om en door het onweer is er geen liftverkeer tussen de Schilthorn en Murren. Ik bezoek ondertussen de pastaparty om de verloren energie van mijn langzaamste maar ook mooiste halve marathon weer aan te vullen. Tegen 20:00 uur komen de Brouwertjes van de berg met hun verhalen en kunnen we moe en voldaan naar het hotel. Klik hier voor het verslag van Jos Brouwer


Chamonix - Mont Blanc Marathon
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.Vet.CM/SUitVocht
29-jun-03 Chamonix 42,2 4:10:45 10,1 5:56 455 21 3 30
Vakantie Lac St. Croix Na mijn 12 deelnames  aan de Cross du Mont Blanc (23km) werd dit jaar voor de eerste keer de Mont Blanc Marathon http://www.montblancmarathon.org/ georganiseerd.  Deze uitdaging over 42,2km met een hoogteverschil van meer dan 1500m tegen de flanken van Europa's hoogste berg is een van de letterlijk en figuurlijke hoogtepunten van dit jaar geworden. Met zware heuveltrainingen voor deze bergmarathon en een verblijf in de Grand Canyon du Verdon (klik hier voor het verslag) met 450km zweten en 11000 hoogtemeters was ik er klaar voor. De reis op de dag voor de wedstrijd met de auto van Lac St.Croix naar Chamonix gooide de planning door elkaar. Wat op de kaart een stukje van 400km was koste ons door vertragingen en slingerwegen 9 uur. Aangekomen konden we nagenoeg gelijk in bed want op D-day om 5:00 uur loopt de wekker af. Met de waterkoker en meegenomen gevulde ijskast was mijn ontbijt op tijd klaar.Podium Vet 2 Om 7:00 uur vanaf het hotel naar de start waar bijna 500 deelnemers klaar stonden voor het vertrek van deze uitdaging om 8:00 uur. Met ontzag kijk ik vanuit het dal omhoog naar de hoge top waar ergens de finish is. Het eerste gedeelte ging vanaf de olympische ijsbaan door de binnenstad (5km in 19:16) maar al snel liepen we over onverharde bospaden met wat heuvels en dalen (10km in 42:06). We volgen de bergbeek richting Chamonix (15km in 1:03:06) en komen na 1:23uur terug op de atletiekbaan. Hier zit het nieuwe relatieve vlakke gedeelte van 19km erop en kan er aan het 23,2km parcours van de Cross begonnen worden. De deelnemers van de korte bergloop staan klaar voor de start en ik zit dus mooi op de smalle bergpaden voor de meute van 1200 deelnemers die zo meteen start (20km in 1:26:26). Nu begint het zwaardere werk en de mannen in mijn groepje zijn lopers die de cross rond de 2:04 uur hebben gelopen. Ik loop rond plaats 10 als ik besluit om in eigen tempo omhoog te klimmen (25km in 1:52:13). De koplopers van de inmiddels gestarte korte Cross beginnen me nu in te halen en de Limburger  Patrick Vranken zie ik in tweede positie voorbij komen. We moedigen elkaar aan en het is oppassen met de vele boomwortels die het pad doorkruisen (30km in 2:20:00). Op de steile helling naar Flegere moet ik gaan wandelen evenals mijn medelopers (35km in 2:57:27). Met nog 7km te gaan  gloort er hoop om rond de 4 uur binnen te komen hoewel de benen erg zwaar aanvoelen. Op de helling met losse stenen voor de laatste verzorgingspost gaat het mis. KRAM, KRAMP, KRAMP. De benen staan stokstijf en willen geen kant meer op, en zeker niet omhoog. Ik heb geen houvast en ben te stijf om te rekken. Twee medelopers slepen me de paar meter omhoog en parkeren me bij de drankpost. Hulpzame handen houden me overeind en ik probeer de spieren te rekken. Ik neem de tijd om te drinken en wat te eten en zie mijn achtervolgers voorbij komen. Elke poging die ik doe om te lopen wordt beloond met een krampscheut. Als ik op mijn hakken loop merk ik dat dit wel kan. Op deze manier voort harkend kan ik weer lopen en met aangepast tempo ga ik verder. We zitten nu boven de boomgrens en lopen over rotsblokken en steen velden, de km tijden zijn nu ruim boven de 10 minuten (40km in3:51:25). Ik kan de speaker op de top van de berg al horen maar wat is het nog afzien op de laatste meters.In het totaalveld van 455 lopers die de finish haalde eindigde ik op een 21e plaats met een tijd van 4:10 uur. Hiermee was ik de eerste buitenlander en haalde een podium plaats als 3e in de categorie 50+.
Ik bedank het thuisfront en de SABIC collega's die door hun medewerking dit onvergetelijke voor me mogelijk hebben gemaakt.
Klik hier voor:
1) SABIC EPC passie voor Franse puisten Ventoux en Mont Blanc
2) SABIC EPC'er als eerste buitenlander over finish Mont Blanc Marathon
3) Top jogger Jo Schoonbroodt on Mont Blanc (English)
4) DSM Unlimited bestaat echt
Tongeren - Tungri-run
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.Vet.CM/SUitVocht
1-mei-03 Tongeren 21,4 1:20:13 16,0 3:44 220 20 1 16 4 W 58%
Er komt geen einde aan de laatste km Als alternatief voor de Maas-Jeker (Observantloop)  waar de organisatie ondanks alle verbeter voorstellen van de lopers hardleers blijft volharden in achterhaalde principes had onze Vlaamse Reus, Marc Quadflieg, me al een aantal jaren gewezen op de loop in Tongeren. Op de dag van de Arbeid worden er hardloopwedstrijden  georganiseerd waarbij alle lopers gelijkwaardig worden gewaardeerd naar leeftijd en er ook nog een gezellig samenzijn na afloop met tombola wordt gehouden. De weergoden zijn ons vandaag beter gezind en tijdens de wedstrijd van ruim 21km komt de zon kijken. Vanaf de start in de binnenstad volg ik de groep met Luc Henno en Marc zit vlak achter me (5km in 17:25). Luc gaat ons toch net een een stapje te hard en samen met Marc ga ik voor een tijd onder de 1:20uur op de halve marathon. Gezien de wedstrijd van gisteren en de straffe wind vandaag lijkt me dat voldoende uitdaging. Mijn benen voelen zwaar en forceren heeft geen zin (10km in 36:10). Ik vertel Marc dat hij maar door moet lopen en ik in mijn eigen tempo zal volgen. Het heuvelachtige parkoers gaat nu via Nerem naar Vreren en ik kan met moeite de km tijd onder de 4 minuten houden. Als ik van achteren voetstappen hoor komen probeer ik mijn tempo wat te verhogen. Op de lange afdalingen krijg ik er weer zin in en het gat met Marc wordt kleiner. Een Duitser is bij me komen lopen maar hij doet geen kopwerk (15km in 55:20). We sluiten bij Marc aan en op het rechte stuk richting Tongeren tegen de wind doet Marc het merendeel van het kopwerk. Als we Tongeren naderen krijgt Marc een inzinking en de Duitser kiest het hazenpad (20km in1:14:57). Ik spoor Marc aan om me te volgen want met 4 minuten over de laatste 1,1km kunnen we zelf met een hoge 1:18 uur binnen komen. Marc zit er blijkbaar echt door want hij is niet vooruit te branden. Ik blijf bij hem omdat we onze doelstelling 1/2 marathon finish in 1:20 uur makkelijk moeten kunnen halen. De meet blijkt verder dan we hadden verwacht en als het klokje 1:19 uur aangeeft is er nog geen streep te zien. Marc spoort me aan om achter de Duitser aan te gaan om op tijd binnen te komen. Hoe hard ik ook loop er komt maar geen eind aan deze wedstrijd die als halve marathon aan ons verkocht is. Als ik eindelijk de klok in zicht krijgt staat deze al op 1:20 uur. Met een tijd van 5:16 minuten over de laatste 1,? km  finish ik in 1:20:13. Het eerste wat in me op komt is dit kan niet, wat is hier mis. Al snel vernemen we van de organisatie dat de afstand 300meter langer is dan een halve marathon. Dus toch voldaan aan ons target. Na afloop doet Marc nog even de 10km en laat ik me verzorgen door de masseuses. Op de tombola met 2 vliegreizen, mountainbike en 10 tv's hebben we minder geluk maar de Palm van het vat verzacht alles.
Maastricht - Jeker Maasloop
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.Vet.CM/SUitVocht
30-apr-03 Maastricht 14,4 56:59 15,2 3:57 405 73 14 4 W 95%
Jean Herpers & Jogger Jo Op Koninginnedag was al vele jaren de Observantloop de wedstrijd om vanaf het Vrijthof door een stuk natuur rondom de Observant terug naar de binnenstad van Maastricht te lopen. De door Kimbria slecht georganiseerde loop waarbij alleen maar lopers van atletiekverenigingen in de prijzen kunnen lopen en de grootste groep, de recreanten, wel extra mogen betalen maar in de uitslag gediscrimineerd worden omdat er geen leeftijd categorieën zijn heeft dit jaar een nieuwe route gekregen. AV Maastricht heeft onder druk van sponsor de ENCI het hoogste punt van Maastricht (De Observant) uit het parcours gehaald zodat bij verdere afgravingen dit mooie natuurgebied geruisloos kan verdwijnen. Als argument wordt de toestand van de paden aangehaald welke in slechte staat zouden verkeren. Om de Observant helemaal uit het beeld te laten verdwijnen wordt de naam Observantloop gewijzigd in Jeker-Maasloop terwijl de lopers zowel de Jeker als de Maas niet zien! Tijdens de zondag training met de Zweitlanceurs waarbij we veelvuldig gebruik maken van deze z.g.n. slechte paden in het natuurgebied rond de Observant is het mogelijk verdwijnen van de Observant vaak onderwerp van gesprek. Een ludiek protest zou zijn om te starten in de wedstrijd maar daar waar de organisatie de Observant rechts laat liggen de oude route rond de Observant te lopen.
Dit stukje inleiding een paar dagen voor de wedstrijd zorgde voor de nodige commotie bij de organisatie terwijl ik niet meer dan de gevoelens en wat er leeft in de loopwereld rond de Observant kenbaar wilde maken. Over de wedstrijd welke letterlijk en figuurlijk door de regen in het water viel kan ik kort zijn. Gestart in het Observantloop t-schirt van afgelopen jaar en de wetenschap dat er morgen in België een 1/2 marathon wacht loop ik vandaag met de handrem. Om toch wat fleur in deze nattigheid te hebben besluit ik bij de dames Petra van Tongeren, Lara Klaassen en Jean Herpers te blijven. Samen met Jean neem ik de kop en ons groepje groeit gaande weg de wedstrijd waarbij we het zonder km aanduidingen moeten doen. Lopen in dienst van het zwakke geslacht is weer een nieuwe ervaring en geeft veel voldoening. Op de splitsing waar we andere jaren richting Observant gingen blokkeert Ber Bergmans de doorgang en op mijn vraag of het ook mogelijk is om via de Observant de route te vervolgen krijg ik een negatief reisadvies. De glibberige afdaling naar het Enci-meer en de daarop volgende klim gaan over paden die zeker zo slecht/goed zijn als het Observantpad. Ons treintje bereikt de finish van deze 14,4km loop in 56:59. Patric Heubel, Petra van Tongeren en Lara Klaassen worden door de arrogante wedstrijd organisatie uit de uitslag voor de krant verwijderd. Ik vraag me af of alle buitenlandse lopers die soms ook nog betaald krijgen dan wel een licentie hebben. Organisatie ga vooral zo door en wees niet verbaas als volgend jaar nog minder deelnemers komen.
Klik hier voor de verdere discussie over de gelijke kansen voor recreanten.
Ik heb het dan nog niet over de andere verbeterpunten zoals:
-Smalle bochtige start met geparkeerde auto's
-Km aanduidingen
-Drankposten
-Parkeer voorzieningen
-Kleed/douche gelegenheid
-Uitslagenlijst waar iedereen naar leeftijd gelijkwaardig wordt vermeld
-Gezellige sfeer na afloop
Oirsbeek - Rusmanloop
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.Vet.CM/SUitVocht
21-apr-03 Oirsbeek 16,1 0:58:54 16,4 3:39 336 17 1 16 2 W 52%
Patrick & Jo Paaszondag inspiratie op gedaan tijdens het kijken naar de Trail des Chapeliers waar Peter en Oda 57km lang kennis maakte van mijn zondags trainingsgebied. Beiden lopen ook na 3 uur wedstrijd nog verrassend fris het trappenpad in het natuurgebied nabij de hangbrug en Oda behaalt een 3e plek bij de dames in minder dan 6 uur. Paasmaandag is Oirsbeek the place to be met de jaarlijkse Rusmanloop over 16,1km. Gelijk na de start ligt de 1e kuitenbijter en is het zaak om 1 week na de Rotterdam Marathon niet te forceren. Toch gaat de 1e km in 3:43 minuut en loop ik met de eerste omhoog. Patrick Heubel blijft vandaag bij me lopen omdat hij herstellende is van een blessure. Wil Goessens maakt ons trio kompleet waar even later Rene van Uum, Harry Driessen en Marcel de Veen bij aansluiten (5km in 18:04). Bij 7km is er een lange helling maar ik weet de km tijd nog onder de 4 minuten te houden. Oda is inmiddels op de fiets ons met water komen verzorgen en in de afdaling van het Stammenderbos voel ik dat de benen nog niet hersteld zijn. Ik moet het groepje Harry Driessen laten lopen (10km in 36:44). Op km 11 en 12 zit ik in een dipje en Jan-Willem Housmans stoomt voorbij. Patrick moet nu zijn nut bewijzen door me weer op gang te trekken wat wonderwel lukt. Jan-Willem is een mooi richtpunt en langzaam lopen we het gat weer dicht (15km in 55:39). De lichte afdaling richting streep zorgt voor een snelle laatste 1,1 km en eindtijd van 0:58:54 voor deze mooie afwisselende maar heuvelachtige 10EM.
Rotterdam - Marathon
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.Vet.CM/SUitVocht
13-apr-03 Rotterdam 42,2 2:48:25 15,0 4:00 10000 125 6 16 2 O 42%
Wat is het afzien Nog fris bij het begin van KralingenMet totaal 1020km (zie beneden) over de laatste 9 weken was Jogger Jo klaar voor de Rotterdam Marathon. Met een plaats in vak B en startnummer 7380 ga ik voor een schema van 4min per km (Eindtijd ca. 2:48 uur).
Week		Afstand	#		Tyd	Speed
Overzicht	Km		Run		Uur	Km/U
Week 1		63 		4 		4 	13,9 
Week 2		111 		5 		9 	12,5 
Week 3		122 		5 		10 	12,0 
Week 4		144 		6 		12 	12,2 
Week 5		146 		5 		12 	12,0 
Week 6		99 		5 		8 	13,1 
Week 7		104 		5 		8 	13,7 
Week 8		135 		5 		12 	11,4 
Week 9		80 		5 		6 	13,2 
De dag voor de marathon reis ik met Jenny naar Zwijndrecht en worden we gastvrij opgevangen door Peter en Ellen. Het weer is zo mooi dat we nog lang in de tuin van het zonnetje kunnen genieten. Rob Riksen & Jogger Jo op de laatste metersOp zondagochtend ontmoeten we de rest van het Runningteam en tijdens de laatste tactische bespreking wordt het schema, gezien de op het eerste oog aardige omstandigheden, aangepast naar 3:55 minuten per km. Vanaf de start blijf ik bij mijn "remmer" Marc Quadflieg maar gelijk na de start gaat het mis. Ik voel iets tegen mij benen opslaan en Marc maakt een sprong opzij. Het blijkt de drinkfles van Marc te zijn welke, ondanks de drukte, door Koempel Ger weer wordt opgepikt. De eerste km's gaan volgens ons strak plan (5km in 19:10). Bij km 7 passeren we Ruud Coolen die zo snel, met zwarte strepen op de Ruud Coolensingel, vetrokken is uit het C vak dat hij zelfs Dolf Janssen voorbij stak. Ruud pikt niet aan en dat is geen goed teken. Marc maant me om kalm te blijven en niet te versnellen (10km in 38:30). Ik krijg in mijn linkervoet last van een slaapgevoel en door mijn been wat hoger op te tillen hoop ik het euvel te verhelpen (15km in 58:06). Marc gaat nu wat moeizamer lopen en meldt dat hij afgelopen week last van een blessure heeft gekregen.   KLAAAAAAAAAAAAAR Ons plan om samen te blijven lopen valt in duigen en Koempel Ger is nergens te zien (20km in 1:17:46). Ik bedank Marc voor zijn hulp en druk hem de hand als ik in mijn eigen tempo door ga. De Errasmusbrug is geen echte helling en ik voel me goed. Ik begin nu lopers in te halen en mij linkervoet is nu weer wakker (25km in 1:37:07).Er is zelf nog oog voor het ooievaarsnest in het Kralingsebos (30km in 1:57:20) en Martin Dequelle staat klaar met verfrissing. Op de parallelweg zie ik de lopers voor me en achter me (35km in 2:17:27). Edwin-Simon-Marc-JoIk zie geen Koempel lopen maar wel een losgebroken Edwin voor Ruud. Zwartloper Jos moedig me aan en begeleidt me het laatste stuk langs Kralingen. De fut is er bij mij nu langzaam uit aan het gaan, het verraderlijke warme weer eist nu zijn tol.  Twee dagen geleden zat ik op de fiets als een verschrikkelijke sneeuwman en nu met bijna 20 graden de marathon lopen is een te grote overgang (40km in 2:38:52). Ik voel geen enkele aanleiding om nog een stap harder te lopen totdat ik 200meter voor de streep Rob  Riksen ontwaar die me passeert. Dit is blijkbaar het sein om nog een keer aan te zetten. Rob heeft duidelijk meer moeite met de warmte en mijn jump is voldoende om als 125e de streep te passeren in een tijd van 2:48:25 als 6e 50+. Het DSM Runningteam wordt 2e in de Marathon Businessrun, dat wordt weer een leuke prijsuitreiking om het lichaam te belonen na deze inspannende uitdaging.
Brunssum - Parelloop 10 km & 5,2 km
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.Vet.CM/SUit%
06-apr-03 Brunssum 10 0:36:19 16,5 3:37 371 5 1 3 3 N 72
06-apr-03 Brunssum 5,2 0:18:14 17,1 3:30 397 13 1 5 3 N 60
Met nog 1 week te gaan tot de Rotterdam marathon is de Parelloop de laatste gelegenheid om de snelheid te testen nog eens even lekker te zweten. Evenals afgelopen jaren staan ook nu weer 2 afstanden (10k en 5,2k) op het programma. De weersomstandigheden zijn verraderlijk door de koude kille wind ondanks de zon. Bij een temp. van 3.C gaat om 11 uur de 10k van start en ondanks mijn warming-up voelen mijn spieren niet soepel. De eerste km moet ik forceren om in een groepje te blijven en al snel moet ik Louis Delahaye laten lopen (5km in 18:03). Het eerste rondje zit erop en de tweede lus loop ik, op een 5e plek algemeen, naar een eindtijd van 36:19. De 1e plaats bij de 50+ is binnen en na een kleine verfrissing, nieuw startnummer en chip is het tijd voor de 5,2k businessrun. In het begin is het moeilijk om het snellere tempo, dat deze korte loop vereist, op te pakken. Marc Quadflieg die volgende week het tempo in de marathon bepaalt maant me om nog niet te versnellen. Na 2km loop ik langzaam in op Albert Meijers en zie ik daarvoor John Bosch als mogelijk target. Het gas gaat nu wat verder open en na Albert en John zijn bij het 4km punt een aantal jonkies (35 jaar leeftijd verschil) van het Harrie Driessen team mijn volgende uitdaging. De coup lukt (5km in 17:39) en de meet op 5,2k levert een eindtijd van 18:14 op. Het Runningteam is met een 3e plaats in de businessrun klaar voor Rotterdam. Deze week wordt het stapelen voor de marathon.
Weert - Posno 1/2 marathon
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.Vet.CM/SUitVocht
23-mar-03 Weert 21,1 1:17:05 16,4 3:29 277 23 1 15 3 Z 24
De 1/2 marathon van Weert was de serieuze test voor de Rotterdam Marathon. De gelopen tijd van deze 1/2 marathon bepaalt de haalbaarheid van de tijd achter 3 weken in Rotterdam. Ik hoopte bij normale omstandigheden op een tijd onder de 1:18:00. De omstandigheden zijn perfect te noemen en de eerste km's draai ik op kop van de groep met Luc Henno (5km in 17:22). In de 2e ronde voel ik de vermoeidheid van de vele training km's van afgelopen week in de bovenbenen door werken en besluit voor een tandje rustiger.  Ik zit nu in een groepje met Math Roberts en de Belg Zielinski (10km in 35:44). We werken goed samen maar ik loop niet echt soepel en moet goed bij de les blijven(15km in 54:29). De drankpost bij het ingaan van de laatste ronde wordt mijn breekpunt. Ik verbruik teveel tijd met drinken en mis de aansluiting. Bij het inhalen van Leny spoor ik haar nog aan en langs het kanaal zie ik Simon lopen en herinner hem nogmaals aan de 90 seconden die hij in Rotterdam per km max. mag verspelen. Ik loop 200m achter Math en kan het gat niet meer dicht lopen (20km in 1:13:28). De streep heeft blijkbaar extra aantrekkingskracht want met 1:17:05 passeer ik de finish. Ondanks het houterige gevoel in de benen zie ik tevreden terug en kijk hoopvol vooruit naar Rotterdam.
Beek - Bechaloop 10 EM
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.Vet.CM/SUitVocht
16-mar-03 Beek 16,1 0:57:55 16,7 3:36 64 6 3 9 4 O 44%
Onder ideale lente omstandigheden ging de Bechaloop (10EM) vanaf de Caesar atletiekbaan te Beek van start. Het is de eerste keer dat ik deze 16,1km heuvelachtig wedstrijd loop. De ronde gaat vanaf Beek richting Neerbeek en door Spauwbeek met een lange helling naar Koempel Ger Lemmens zijn territorium (Groot Genhout) om vervolgens omlaag te bollen naar Beek. Ondanks/dankzij de 2:06 uur training, voorbereiding Rotterdam, van de dag ervoor gaan de eerste km's naar tevredenheid. Heuvelop naar Genhout (5km in 18:18) komt Wil Pepels, beter bekend als de Witte, aansluiten met lopers van de korte afstand (5EM) die hij begeleid. In de afdaling naar Beek wordt de verloren tijd weer goed gemaakt en de eerste doorkomst (5EM) gaat in 29 minuten. De Witte heeft nu zijn handen vrij en nadert snel. Tegen de wind in (10km in 36:50) met zoveel klasse kort achter me is het verstandiger om wat in te houden. Wil neemt resoluut de kop en aan het elastiekje volg ik heuvel op. Het is nu afzien en zeker niet los laten ondanks dat alles in mijn benen schreeuwt om het rustig aan te doen. Koempel Ger zijn eega en de kids moedigen ons aan als we aan de afdaling beginnen. De Witte geeft me nog wat tips om sneller te dalen en met Km's van 3:03 en 3:12 nadert Beek nu snel. In de straten van Beek maan ik Wil om door te lopen omdat er nu vlak voor ons nog een veteraan loopt en ik nu echt aan het einde van mijn Latijn zit. Met een laatste Km in 3:41 en een rondje over de baan wordt de streep in 57:55 als 6e deelnemer bereikt. Het 2e rondje ging met dank aan de Witte sneller dan het eerste. Verbeterpunt voor deze aardige loop is dat er ondanks de vergrijzing en het grote aantal veteranen bij de eerste geen 50+ klasse wordt geregistreerd.
Bertlich - Bertlicher Strassenlauf 1/2 marathon
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.Vet.CM/SUitVocht
09-feb-03 Bertlich 21,1 1:18:53 16,0 3:44 380 2 1 5 3 ZO 85%
Ondanks twee oud militair chauffeurs (Jos en Ger) op de bok van busje Piet lukt het ons toch om de Napoleonsweg naar Venlo te missen zodat we noodgedwongen via Eindhoven naar de loop in Bertlich (Dl.) te rijden. Dit zorgt voor de nodige hilariteit in het busje maar ook een achterstand in het tijdplan. Het inlopen gebeurd noodgedwongen maar minimaal en met een vierkantenwielen gevoel in de benen ga ik van start. Het aanvang tempo van de kopgroep is gelukkig niet hoog en ik kan goed mee (5km in 18:42). Mijn groepje bestaat uit 3 Duitsers die elkaar goed kennen en een tijd onder de 1:20 uur willen lopen. Vanaf het 10km punt (37:37) breekt onze groep in tweeën en ga ik door met de Duitser Carsten Wunderlich die het parcoursrecord (1:10 uur) in de voeten heeft. Hij verteld over zijn triatlontraining van gisteren en doet het vandaag wat rustiger tot het 15km punt (56:02) waarna hij versnelt. Nu loop ik alleen en op het winderig gedeelte komen mijn 2 achtervolgers weer terug bij me. Het is even alle zeilen bijzetten om het tempo weer op te voeren en aan te klampen. Ik vind mijn tweede adem en kan de kop weer overnemen waardoor nog maar een loper bij me blijft. Op dat moment passeer ik Leny en Simon die me iets over een eindsprint naroept. Met een Joop Zoetemelk demarrage loop ik langzaam weg (20km in 1:15:03). De tweede plaats in het totaalklassement van deze halve marathon laat ik me niet meer afnemen door een snelle km en een eindtijd van 1:18:53. Bij de huldiging blijkt dat het Runningteam ook nog manshaftssieger is geworden.
Urmond - Overmuntheloop
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.Vet.CM/SUitVocht
02-feb-03 Urmond 10,35 0:38:44 16,0 3:44 59 11 1 2 6 ZW 92%
Winterse omstandigheden met een spiegelglad wegdek en een pak sneeuw op de vooravond deden even het doorgaan van de Overmuntheloop te Urmond (rollen met de R) onzeker maken. Koning winter had op de wedstrijddag net op tijd zich teruggetrokken en met een kwartier vertraging en een grotendeels ijsvrij parcours kon gestart worden bij het voetbalveld van Urmond. De spieren voelde door de koude niet echt soepel en na het eerste rondje van 3,2km moest ik het groepje met Lou Maas, Jan-Willem Housmans en Folkert van der Eerden laten lopen. Tijdens de tweede ronde zie ik dat Lars van der Eerden niet ver achter me loopt en ik besluit wat in te houden, alleen is ook maar alleen. Op het modderpad tegen de wind neem ik de kop en motiveer hem om met me mee te lopen. Blijkbaar ben ik vandaag niet de juiste inspirator voor hem want hij houdt het na twee rondjes voor gezien. Zonder te forceren loop ik de laatste ronde naar een eindtijd van 38:44 over de 10,35km. De tombola is goed gevuld, iedereen heeft bijna een prijs en het is een kunst om zonder aandenken naar huis te gaan.
Posterholt - Annendaalloop
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.Vet.CM/SUitVocht
19-jan-03 Posterholt 21,1 1:16:08 16,6 3:36 137 9 1 5 2 Z 75%
De eerste wedstrijd in het nieuwe jaar is traditie getrouw de Annendaalloop te Posterholt. Patrick Heubel heb ik overgehaald om met me mee te gaan en ook Huub Rokx plus eega stappen bij me in de auto. Roger Rousseau moet door een volleybal blessure helaas thuis blijven dus we moeten het zonder hem en zijn supporters doen. De weergoden zijn ons gunstig gezind en ik heb wel zin in het hollen te Posterholt. De kwart en de halve marathon starten gelijk en de eerste km's kan ik de groep met Patrick, Marc Jaspers en Rob Riksen goed volgen. Er is zelf tijd voor een geintje en ik besluit naar de kop te lopen om Patrick even te prikkelen tot grootsere daden (3km in 10:04). De verbaasde gezichten van de cracks in de groep spreken boekdelen. Het feest is maar van korte duur en ik ga verder in mijn eigen tempo met de Belg Rudy Smeets (5km in 17:33). Er wordt goed samen gewerkt en het 10km punt hebben we te pakken na 35:29. Bij het begin van de 2e ronde hoor ik een bekende pas achter me en komt Rene van Uum en een vierde loper ons vergezellen. Rudy ademt zwaar maar houdt desondanks goed de vaart erin (15km in 54:11). Er wordt goed samengewerkt en een blik op het klokje leert dat het de moeite loont. Met Posterholt in zicht gaat het tempo omhoog (20km in 1:12:15). Het groepje brokkelt uit elkaar en de vierde man heeft plots nog wat over. Ik maan Rene om mee te gaan maar hij moet passen en zegt dat ik moet versnellen. Op de rechte lijn naar de meet heb ik een goed richtpunt dus nog een keer een tandje erbij en erop en erover. Met het hollen naar een eindtijd van 1:16:08 verbreek ik mijn Posterholt parcoursrecord. Patrick verbetert zijn PR 1:11:30 en wordt 2e in het wedstrijd totaal. Kortom een mooi begin van het nieuwe loopjaar.
Wedstrijd verslagen van vorig jaar            Terug naar de top